Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 22:59 - Златните жита захранват износа на САЩ
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1487 Коментари: 1 Гласове:
4



Златните жита захранват износа на САЩ

Търсенето на американско зърно продължава да расте, а фермерите забогатяват

image
От
Уитни Макферън, BusinessWeek image  

Само преди няколко години никой не би предположил, че фермите ще се окажат светъл лъч за американската икономика. Фермерите се оплакваха от понижаването на цените и увеличаването на конкуренцията от страна на Русия и Украйна. Днес, когато суша е унищожила огромна част от руските и украинските посеви, светът се нуждае от повече зърно, соя и свинско. А най-добрият източник на тези стоки са плодородните почви на американския Среден запад и юг, където се намират едни от най-продуктивните ферми в света.

 

За първите осем месеца на 2010 износът на земеделска продукция на САЩ е нараснал с 14% спрямо предишната година, достигайки $69.8 млрд., сочат последните данни на американското Министерство на земеделието. Според главния икономист към министерството Джоузеф Глобър износът на фермерска продукция за годината, започнала на 1 октомври, може дори да подобри рекордните постижения от 2008.

 

Това изобилие се явява неочаквана подкрепа за плановете на президента Барак Обама да удвои износа на страната до 2015. Нуждите на Китай от памук, свинско, царевица и соя ще превърнат страната във втория по големина търговски партньор в земеделския сектор на САЩ за 2011, смятат от Министерството на земеделието. Доставките на земеделска продукция в Китай ще достигнат обща стойност от $15 млрд., докато тези от Канада ще се равняват на $16.8 млрд., а от Мексико - на $14.6 млрд. Цените на царевицата са се увеличили с над 60% от юни насам, докато тези на пшеницата са се удвоили. „Това ще бъде най-добрата година за американските фермери за последните две десетилетия и половина - казва Дени Гартман, икономист и редактор на The Gartman Letter в Съфолк, Вирджиния.

 

Тези пари, напълнили джобовете на фермерите, помагат и на предприятията. Въпреки че земеделският сектор представлява едва 1% от оценяваната на $14.3 трилиона американска икономика, реалният ефект от повишаването на цените на продукцията може да бъде десетократен, като се вземат предвид средствата, които се влагат в оборудване, семена, обработването и преработването на зърното, коментира икономистът от Federal Reserve Bank в Канзас Джейсън Хендерсън.

 

Продажбите на земеделско оборудване са пряко свързани с приходите на фермерите, а те се очаква да се увеличат с 24%, достигайки $118.4 млрд., при по-основните култури за сезона 2010-2011, пише в доклада си аналитикът Ан Дейгнан от нюйоркската JPMorgan Chase. Това са добри новини за най-големия производител на земеделско оборудване Deere от Молайн, Илинойс, както и за конкурентите й CNH Global от Амстердам и Agco, базирана в Дълът, Джорджия, пише още тя.

 

Deere ще увеличи приходите си от всяка акция повече от два пъти за настоящата финансова година и те ще достигнат $4.25, това е средната стойност, до която Bloomberg стигна, проучвайки мненията на осем различни аналитици. Неотдавна компанията за обработване и преработване на зърно Cargill обяви, че благодарение на повишаването на цените и постиженията на тяхната компания съдружник Mosaic, производител на изкуствени торове, приходите й за последното тримесечие са се увеличили с 68%.

 

През 80-те понижаването на цените, рекордно високите лихви и прекалено многото земи, купени на кредит, доведоха до вълна от фалити в земеделието. Днес ниските лихви засилват допълнително разцвета на сектора, обяснява Том Нехър, вицепрезидент на AgStar Financial от Рочестър, Минесота. Неотдавна банката му е отбелязала двойно увеличение на отпуснатите заеми за закупуване на земеделско оборудване. „Толкова много нови комбайни не бяха купувани от много отдавна - казва Нехър, който управлява $2.1 млрд. за заеми в сферата на зърнопроизводството в AgStar. - Днес човек може да вземе заем за оборудване при 4% лихва, което е възможно най-ниската стойност." Този паричен поток, стичащ се към главните улици на провинциална Америка, е ограничен, смята Ърни Грос, професор по икономика в Creighton University в Омаха: „Броят на фермите постоянно намалява, затова и парите не са достигнали до дребния бизнес като например кварталната аптека или магазин за обувки." Цените на земеделската продукция ведно с отслабения долар увеличиха износа, но не защото се е увеличило вътрешното търсене, коментира Грос. Дребния бизнес „е озадачен от всички тези приказки колко чудесна е икономиката в провинцията. Защото те продават в Грийли, Небраска, докато земеделците са излезли да продават в Пекин".

 

Въпреки всичко чуждестранното търсене и слабият долар са най-доброто, което се е случвало на американските фермери от десетилетия насам. „Ситуацията е чудесна за американските фермери, най-добрата след началото на 70-те - казва Бил Адамс, търговец в ACT Currency Partner, компания от Цюрих, специализирала в сферата на валутите и стоките. - Тази Коледа в Средния запад ще се продадат много кадилаци." I BW I

Copyright 2009 Bloomberg L.P.  All rights reserved.      

http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5509




Гласувай:
4



1. meto76 - Барак Обама: Не по-късно от 800 дни ...
03.01.2011 23:03
Барак Обама: Не по-късно от 800 дни прочутото американско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14620333
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930