Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 09:14 - Здравните фондове стават застрахователи
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 841 Коментари: 0 Гласове:
1



Здравните фондове стават застрахователи Klassa - 06 Януари 2011, 08:35
Дружествата за доброволно здравно осигуряване ще станат застрахователни. Това се предвижда в проекта за промени в Закона за здравното осигуряване, който е изготвен от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, публикуван вчера на сайта на здравното министерство.

След обществено обсъждане проектът ще бъде разгледан от Министерския съвет. Целта е дейността на фондовете за доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователните дружества.

Те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка „Заболяване“ или по застраховка „Злополука“ и „Заболяване“. Предвижда се дружествата да имат право, ако пожелаят, да получат лиценз и за други видове застраховки, като така разширят дейността си.

Тези, които не желаят да разширяват работата си, а се занимават само със здравни осигуровки, ще могат да запазят наименованието „здравноосигурително дружество“. Здравните фондове трябва да приведат работата си в съответствие с новите изисквания за една година.

Сред тях са да увеличат минималния си капитал от 2 млн. лева на 4,6 млн. лева. Те ще трябва да се пререгистрират и по Кодекса за застраховане. От здравното министерство обясниха, че промените се налагат, за да бъде съгласувано българското законодателство с европейското.

„Идеята за такива промени не е отсега, но бе отнесена като изискване на Европейската комисия и ние няма как да се отнесем по друг начин, освен да я изпълним“, коментира пред „Класа“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Тя обясни, че ще има дружества, които да се приведат към изискванията, но и такива, които няма да бъдат способни.

Според нея, ако има нещо позитивно в промените, то е, че пазарът ще успее да се очисти от случайни играчи в него. Виткова добави, че освен това нищо друго в системата няма да се промени.

„Въпрос на преценка е от страна на акционерите заслужава ли си да правят такава инвестиция във вдигане на капитала, в доста скъпи информационни системи, в доста повече персонал, след като те ще се борят за едни 30 млн. лева, това е премийният приход, който управляваме ние“, допълни Виткова.

Тя коментира, че един от основните проблеми е липсата на всякаква регламентация на пазара на доброволното здравно осигуряване. Според нея фондовете ще трябва да се срещнат с много пречки - както финансови, така и технически, преди да изпълнят изискванията на промените в закона. Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков обяви, че най-доброто е да има равнопоставеност на пазара, а такава сега няма, защото се запазва монополът на здравната каса. Според него една година е малък срок, за да може фондовете да изпълнят финансовите изисквания, и по тази причина на тях ще могат да отговорят само най-големите дружества.


http://banks.dir.bg/2011/01/06/news7726296.html



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605218
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930