Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2011 23:51 - Хедж фонд мениджърите трупат все повече залози срещу Китай
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1832 Коментари: 2 Гласове:
2



Хедж фонд мениджърите трупат все повече залози срещу Китай

 




Статия на Sunday Telegraph

В първата си реч в ролята му на новия британски министър на индустрията и търговията миналата седмица лорд Грийн бе изправен пред впечатляваща публика от 400 китайски и британски бизнес лидера.

Бившият президент на HSBC декларира, че китайският икономически растеж от последните 5 години е „изключително историческо събитие“

Грийн не трябваше да се спира върху растежа на Великобритания през същия период за да убеди всички колко жизнено необходимо е сътрудничеството с Китай, чийто икономически растеж за 2010 година се прогнозира на 10,5%.

Но, даже докато говореше, един хедж фонд мениджър от Mayfair разглеждаше в екселските си таблици суаповете за кредитен риск – държавни и корпоративни, лихвите и валутните курсове с една единствена цел – „да заеме къса позиция срещу Китай“.

Въпросният мениджър, пожелал анонимност, коментира: „Китайската делегация цяла седмица обяснява, че ще има двуцифрен растеж с години напред. Данните, обаче, не говорят така. Смятаме, че станахме свидетели на кредитни балони в последните години, като Китай е най-големият. И все пак, световната икономика гледа на Китай като опора, да не кажем и като трамплин за излизане от рецесията. Това е лудост“

Въпросният хедж фонд мениджър не е сам. Хю Хендри, бившата звезда на Odey Asset Management, стартира фонд за проблемни китайски активи в неговата Eclectica Asset Management.

Той последва Марк Харт от Corriente Advisors, американският хедж фонд мениджър, който направи милиони долари както от събпрайм ипотечната криза, така и от европейската дългова криза. Сега той стартира фонд, базиран на вярата, че Китай е по-скоро „изключителен риск“, отколкото „ключов двигател за глобалния растеж“

Има учени и анализатори, които сочат, че от известно време китайската икономика прегрява. Но за мнозина фактът, че хедж фонд мениджърите, особено тези с история от предишните кризи, стартират специфични фондове, е знак че балонът е близо до пукането си.

Един от въпросните икономисти коментира: „Икономистите имат обратно на пазара мислене през цялото време. Но тези хедж фонд мениджъри са заложили ризата си и правят анализите си много внимателно. Бумът на фондове залагащи срещу Китай е показателен“

Повечето анализатори също стават мечи настроени. Миналата седмица анализаторите на Lombard Street Research излязоха с предупредителен анализ в който се отбелязваше „вече опасно високата инфлация в Китай“

Анализаторите коментират, че цифрите, показващи продължаващ бум в китайската икономика са далеч от желани

„Напротив. Китайските политици трябва да ударят спирачките“

Финансисти предупреждават, че вместо да разчита на Китай като източник на възможността за възстановяване, Великобритания трябва да е готова за нов шок.

Скорошно проучване на Fitch сочи, че ако ръстът на китайската икономика достигне през тази година 5%, а не очакваните 10%, то цените на стоките на световните пазари ще се сринат поне с 20%. Китай е глобален индикатор за петрола, въглищата и базовите метали.

Според Corriente Advisors:

„Очакваме последиците от икономическия срив на Китай от неустойчивите нива на кредитиране и растеж да са толкова изключителни, колкото е и растежът на страната през последното десетилетие“

Аргументите на финансистите са свързани с това, че търсенето в Китай не е реално, а е изкуствено създавано от държавата.

Хедж фонд мениджърът от Mayfair коментира, че е започнал работата си, когато е гледал филм за няколко „градове-призраци“ в Китай. Миналата година Ал Джазира, арабският телевизионен канал направи кратък репортаж от Ордос Ши, град в провинция Вътрешна Монголия, изграден за 1 милион души, който е почти напълно пуст. Репортажът показва празни улици, имоти, магазини и ресторанти. Местните предпочитат стария град Ордос и коментират пред камерите, че няма нужда да се местят в новия град.

Според Corriente, Китай е използвал само 65% от цемента, който е произвел през последните 5 години. Страната произвежда повече стомана от следващите 7 производителя взети заедно. В момента излишният капацитет е от 200 милиона тона.

В имотния сектор, според Corriente, има излишък от 3,3 милиарда квадратни метра жилища, въпреки това всяка година се строят 200 милиона квадратни метра нови площи.

Въпреки огромното население, цените на жилищата са далеч от позволимите нива за по-голямата част от населението. Цените на жилищата в Пекин са близо 22 пъти над средните доходи (б.р- в световен аспект средното историческо съотношение е около 3 пъти). МВФ предупреди, че цените в източните градове са станали „все по-откъснати от реалността“.

Професор Виктор Ших от Северозападният университет, в Илинойс, САЩ, отчита, че китайските банки са раздали 1,7 трилиона долара под формата на заеми към местните правителства, много от които заеми не са търговски „жизнеспособни“ и са довели до подпомагане на надуването на имотния балон.

Експертите в Китай отхвърлят опасенията на хедж фонд мениджърите като „тесногръди“ и „преувеличени“. Китайското правителство предприе мерки срещу ограничаване на кредитирането и контролиране на инфлацията. Освен всичко, сочат те, Китай има огромно и модернизиращо се население, което може да е източник на подкрепа за търсенето в идните години.

Дори и хедж фонд мениджърите отчитат, че може да не познаят конкретния момент на пукане на балона. Corriente предупреждават, че инвеститорите, които трябва да вкарат минимум 1 милион долара, трябва да са готови за потенциални загуби от до 20% годишно, докато теорията сработи. Дори и при този риск, обаче, мнозина изглеждат склонни да рискуват.

http://www.spekulanti.com/2011/01/17/%D1%85%D0%B5%D0%B4%D0%B6-%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4-%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5/




Гласувай:
2



1. meto76 - http://www. businessweek. bg/...
19.01.2011 23:53
http://www.businessweek.bg/news.php?category=1&id=5542

http://www.investor.bg/news/article/111203/91.html
цитирай
2. анонимен - http://30dumi. pozicii. net/2...
20.01.2011 15:38
http://30dumi.pozicii.net/2011/01/starata-pesen-za-tchervenata-zaplaha/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614132
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930