Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 23:17 - Неуловимите златни резерви на Европа
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1564 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.07.2011 23:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Неуловимите златни резерви на Европа
04.07.11 02:11

Автор:Daniel Eckert and Holger Zschдpitz / Die Welt /
       
image  
     

Неуловимите златни резерви на Европа:


Първото нещо, в случай на несъстоятелност, пред което е изправено частно лице е да каже сбогом на семейното сребро. За правителствата такъв закон не е написан.
Някои държави - независимо дали са живели извън стандартите си за години и десетилетия - упорито държат активите си и заявяват, че са в състояние да плащат дълговете си и да търсят помощ от други страни. Европейският съюз стана свидетел на множество примери за това.

В момента Гърция е в преговори с тройката, състояща се от ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за нов пакет помощи, въпреки факта, че Атина седи върху впечатляващите 114-тона златни резерви, които могат да пренесат четири напълно натоварени камиони. Скъпоценните кюлчета в трезорите на гръцката централна банка са на стойност 5,8 милиарда долара. Ако Атина беше продала това злато, гръцкото правителство можеше теоретично да посрещне в близко бъдеще, поне част от просрочените суми, без външна помощ.
Другата страна, която е в криза, Португалия, също има значително количество от благородни метали, датиращи от времето на режима на Антонио де Оливейра Салазар. Вместо да получават помощ, Лисабон можеше да конвертира златото си на стойност 19 милиарда долара в брой.
Ник Мур, главен стратег, на Кралската банка на Шотландия в Лондон, казва, че клиентите на банките често задават въпрос защо тези правителства не продават своето злато.
В края на краищата, това е един актив, признат в цял свят, който може да се прилага в трудни икономически времена. Стойността на златото в централните банки, членки в Еврозоната са общо около 545 милиарда долара.
При такива обстоятелства, 4.5 на сто от държавния дълг на Еврозоната от 12 трилиона долара могат да бъдат погасени с един замах. В сравнение с дълговете си, Португалия е много богата на злато. Лисабон би могъл да постави 383 тона злато на пазара и да получат 19,3 милиарда щатски долара по сегашния валутен курс.

Тази тема е особено неуловима в светлината на факта, че португалците просто откъснаха пакет от 116 милиарда долара от ЕС като подкрепа.
Като основание за помощта беше заявено, че капиталовите пазари е малко вероятно да предложат справедливи условия на страната, и за връщането на заемите, са необходими пари. С парите, които те биха получили от продажбата на злато, те биха могли да изплатят повечето много по-рано, намалявайки срока за плащане на дълговете, чиито падеж започва тази година.
В сравнение с останалата част от Европа, Лисабон акумулира непропорционално големи количества злато. Нито една страна няма толкова благородни метали в резервите. През първите години на еврото португалската центална банка не се колебаеше да продава, намалявайки златните резерви от 567 на 340 тона злато и увеличаване размера на ликвидността с около 4 милиарда долара.
Но Португалия прекрати продажбата на злато през 2007 г., същото направи и Гърция.
В началото на новото хилядолетие, Гърция продаде в значителни количества злато, но когато кризата удари, остави непокътнати запасите си от злато и потърси помощ от ЕС.

Заедно с това, това може да бъде не само поради нежеланието на правителствата да използват своите златни резерви, за да изплащат дългове.  Има институционални бариери: министрите на финансите нямат пряк достъп до златните резерви. Централните банки са независими институции извън контрола на правителството - такова е изискването на договора з единната европейска валута. До момента, същите тези договори съдържат и други пасажи, които европейците не четат, например член 125 (Договора за функционирането на Европейския съюз), известен като клауза за ограничаване на финансовата помощ.
Член 123 забранява финансирането на бюджетите чрез ЕЦБ, но де факто това стана, когато ЕЦБ придоби гръцки облигации през май 2010 година. Има и член 126, който регламентира политиките за прекомерни бюджетни дефицити в държавите-членки. Тези процедури се прилагат за проформа, но никога не се извършват с усърдие. В очакване на финансовата криза беше започнало, а след това бяха затворени 13 дела.

Сега има чудесна възможност за използване на златото на пазара. Цената на златото е точно под рекордните нива. Също така, запазва достатъчна свобода на действие по отношение на Споразумението на централните банки за златото, подписано от редица централни банки, в което те се ангажираха да не предлагат определено количество злато годишно.
От разрешени 400 т. злато, само 53 тона са били продадени през текущия отчетен период, сред които 52 тона от златото са от резервите на МВФ.
Ако централната банка трябва да продаде в рамките на споразумението, те могат да го направят преди 26 септември, когато изтича срока на действие на квотите за продажба.
Много централни банки по света правят точно обратното, и златото продължава да се натрупва.
 

http://zlato.dir.bg/_wm/library/item.php?did=534840&df=8&dflid=3


http://svejo.net/1192509-globalization-neulovimite-zlatni-rezervi-na-evropa




Гласувай:
4



1. анонимен - pipinana
12.07.2011 23:39
Защо се коментират подобни теми без да се съобразява с плановете на Европа...
цитирай
2. shtaparov - Ето защо
13.07.2011 01:59
анонимен написа:
Защо се коментират подобни теми без да се съобразява с плановете на Европа...

Защото сме Българи и не сме длъжни никому,а Европа и светът са ни длъжници!...
цитирай
3. panazea - Много са прави правителствата да не продават златото!
15.07.2011 16:39
Златото си е злато , а доларите са просто едни хартийки ! Не са обезпечени и утре нищо няма да струват ! Нима не знаете , че се печатат неконтролируемо?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582276
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031