Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2012 23:54 - "Агрополихим" заплашва, че напуска България
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1802 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 12.06.2012 23:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Агрополихим" заплашва, че напуска България Министерството на земеделието забави депото към завода, заради което производителят на торове ще спре

"Информирахме синдикатите, че ще ни се наложи да започнем преговори за масови съкращения на служителите, тъй като вече не можем да работим нормално. Ще демонтираме инсталацията и ще се изнесем в чужбина", това заяви изпълнителният директор на "Агрополихим" Васил Александров пред "Капитал Daily".

Причината

Причината за крайното изказване е, че от цели осем години предприятието за производство на азотни и фосфорни торове се опитва да достигне до фаза право на строеж за изграждането на ново депо за отпадъци. Процесът обаче е блокиран в министерството на земеделието. Компанията генерира по 60 хил. тона на месец, а старото й депо е пред запълване. За целта има постановление на Министерския съвет от 2006 г.

Александров обясни, че имат всички необходими разрешителни от Министерството на околната среда и водите, но от няколко години чакат министерството на земеделието да даде зелена светлина на строителството, тъй като земята е под тяхна юрисдикция. Специална комисия с председател, назначен от министъра на земеделието Мирослав Найденов, трябва да подготви документите за право на строеж на база оценка на терена. Финалната оценка обаче се бави.

"Тя беше направена и беше с 40% по-висока от предишни оценки за аналогични цели в региона. Нямаме проблем с цената от 3.34 лв. на кв.м. Вече платихме и за да изчистим старите отпадъци оттам, тъй като е била ползвана като нерегламентирано сметище от заводите в района на Девня. Въпреки това председателят на специалната комисия поиска от независимия оценител тя да бъде завишена до 15 евро/кв.м, което, преведено за "Агрополихим", означава допълнителна такса от около 2.5 млн. лв.", обясняват от компанията. Следва ново протакане на процедурата между оценителя и специалната комисия.

В историята има и куп загубени от чиновници документи и постоянно изпуснати срокове. В края на юни отново изтича давността на различни разрешителни по проекта и компанията ще трябва да започне отначало, т.е. още осем години бюрокрация.

Писма без отговор

От "Агрополихим" обясниха, че до момента са изпратили две писма до министерството на земеделието. Те остават без отговор. На 14 май е изпратено още едно, този път от посланика на Белгия до министър Мирослав Найденов. В него се казва, че компанията е попаднала в бюрократичен параграф 22 между различните институции. На писмото на посланика също не е отговорено, обясняват от компанията.

Преди около две седмици другият изпълнителен директор, Филип Ромбаут, заяви пред "Капитал": "Мисля да изпратя писмо до премиера, в което да обясня: вашите бюрократи провалят вашите усилия да намирате инвеститори." Явно го е направил. От компанията обясниха, че миналата седмица са изпратили и последните си две писма - до министър-председателя и до министъра на икономиката. В тях се казва, че не виждат смисъл да бъдат в списъка с инвеститори клас А, тъй като не виждат полза от него, коментират от "Агрополихим".

Последствията

Липсата на депо поставя предприятието пред невъзможността да работи нормално, като това ще доведе до поетапно спиране на отделните производства и до съкращаване на служители.

На въпроса колко от служителите евентуално могат да бъдат съкратени при такъв развой на събитията Александров отговори: "1100 от 1100." Потърпевши няма да са само работниците. Ако заводът спре, това ще намали драстично товарите на пристанище Варна, а медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис" няма да има къде да пласира сярната си киселина, която е допълнителен продукт от производството й и се използва от "Агрополихим".

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/06/12/1844908_agropolihim_zaplashva_che_napuska_bulgariia/?ref=embed&source=www.dnevnik.bg


http://svejo.net/1547645-globalization-agropolihim-zaplashva-che-napuska-balgariya



Гласувай:
4



1. meto76 - Е нали Боко казва, че сме като магнит ...
12.06.2012 23:55
Е нали Боко казва, че сме като магнит за инвестиции? Явно Миро Ментата не е на същото мнение, защото човека просто си чака подкупа.И това, ако не е явна корупция от министър, която плаче за съд.
цитирай
2. bojo12345 - Писмата може да са много....
13.06.2012 04:06
Ясно е , че е необходимо още едно до "правилният човек" придружино с достатъчно количество "финикийски аргументи"
цитирай
3. meto76 - Има развръзка по казуса и то само за ...
13.06.2012 21:28
Има развръзка по казуса и то само за 24 часа. Как успя администрацията в земеделското министерство да реши въпрос, с който не може да се справи от 2006 год. досега.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2012/06/13/1845671_polurazvruzka_za_agropolihim/

И както питат във в-к Капитал : "Историята носи след себе си въпроси. Ако е толкова сложна процедурата по оценка, как министерството успява да реагира в рамките на часове след като проблемът започва да придобива публичност и да излиза извън контрол. Щеше ли да реагира бюрокрацията, ако ставаше въпрос за малък бизнес, който не осигурява работа на 1000 души и няма синдикати. И в кръга на шегата, щеше ли да се случи, ако премиерът нямаше личен празник, който не бива да се помрачава с оттеглили се производства, само ден след като обяви (при поредното откриване на предприятие, макар и работещо от месеци), че в България най-накрая започват да идват истински инвеститори."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612636
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930