Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2013 18:51 - ВИДОВЕ ТОРМОЗ НА РАБОТНОТО МЯСТО
Автор: kolevm38 Категория: Бизнес   
Прочетен: 4422 Коментари: 0 Гласове:
0



Видовете тормоз на работното място Сексуалното насилие е само една от формите на тормоз в службата 03 сеп 2013  
image Снимка: Dreamstime
 

Много хора свързват тормоза на работното място със сексуалното посегателство на шеф към служител, както беше във филма с Деми Мур и Майкъл Дъглас – „Разкриване“ (шефка в компютърна компания обвинява свой колега в сексуално насилие, след като той отказва интимното й предложение). Истината е, че не само подобна случка може да създаде сериозен стрес на служителя. Има много други ситуации, които могат да бъдат изтълкувани като тормоз на работното място.

Ето ги и тях:

Сексуален тормоз: Сексуалният тормоз може да бъде тормоз на основата на пол или тормоз от сексуален характер. Тормозът на основата на пол включва например дискриминирането на жена-служител поради бременност и/или раждане.

Тормоз от сексуален характер е, когато шефът има натрапчиво желание за сексуален контакт със свой подчинен, който обаче не откликва на предложението.


Дискриминационен тормоз: Това е, когато определени служители (хулигани) тормозят свои колеги (жертви), защото са от друга раса, възраст, имат недъг, друга религия или националност, или защото просто не ги харесват. Ако работодателят научи за подобна дискриминация в екипа си, той е длъжен да вземе мерки и да спре тормоза.

Враждебна работна среда: Създаване или поддържане на враждебна работна среда също се счита за вид тормоз на работното място. Във враждебна работна среда работникът или служителят не може да бъде тормозен директно, но тягостната атмосфера и неправомерното, грубо отношение на колегите му към него със сигурност вредят на работата му, както и на неговото психическо здраве.

Примери: Тормозът на работното място може да бъде физически, вербален или невербален. Физическият тормоз включва целувки, докосване, блъскане, спъване и др. Вербалният тормоз може да бъде толкова коварен, колкото е и физическият (обиди, сексуални намеци, расистки вицове и т.н.).

Невербалният тормоз включва широка гама от поведение, като „гледане на кръв“, похотливо оглеждане, имитиране на тормозения човек с цел осмиването му и др. Може да има и комбинация от трите вида тормоз.

Какво можете да направите, ако сте жертва в такава ситуация: Работодателят трябва да бъде отговорен за действията на свой служител, който налага тормоз на друг негов служител. Той трябва да предприеме незабавни и подходящи действия, за да спре този вид насилие.

Служителите, които са жертва на тормоз, трябва да докладват за инцидентите на своите ръководители. Ако самият ръководител е този, който тормози своя подчинен, то служителят трябва да докладва за тормоза на най-високо ниво в йерархията на компанията или да се обърне към юрист.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevm38
Категория: Изкуство
Прочетен: 10359283
Постинги: 7858
Коментари: 2111
Гласове: 1996
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930