Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2014 13:51 - Космическата одисея на Елън Мъск
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 629 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.07.2014 13:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Космическата одисея на Елън Мъск Годината ще е ключова за SpaceX, която трябва да изстреля девет ракети
Юлиян Арнаудов image

Совалката Dragon е първият частен космически кораб, който се скача с Международната космическа станция

© SpaceX Още по темата

Автопилот в колата

Стартираща компания има амбициозната цел да превърне всеки автомобил в частично автономен

25 юни 2014

Гръм в патентния рай

Елън Мъск отвори голяма част от технологичните тайни на електромобилите Tesla

20 юни 2014

Tesla Motors отваря достъпа до патентите си

Целта на компанията е да ускори развитието на пазара на електромобили

15 юни 2014

Tesla изгражда най-големия завод за батерии в САЩ

Няколко щата в САЩ ще започнат надпревара за домакинство на мащабната инвестиция

27 фев 2014

Елън Мъск е бизнес личност на годината

Технологичните мениджъри доминират челото на класацията на Fortune за 2013 г.

9 дек 2013

Самолет на ток - новата идеа на Мъск

Предприемачът обмисля разработването на свръхзвуков електросамолет с вертикално излитане

19 ное 2013

Най-влиятелните предприемачи в света

Бил Гейтс оглавява класацията на списание Forbes за 2013 г.

3 ное 2013

НАСА и партньори

1 мар 2009

"Бум" при частните космически полети

Надпреварата за комерсиализация на околоземното пространство взе първите си жертви




Студената война донесе със себе си и бум на космическите изследвания. Именно надпреварата във въоръжението и технологиите между двете суперсили - САЩ и СССР - доведоха до изстрелването на първите хора в космоса и стъпването на човешки крак на Луната. Падането на Желязната завеса през 1989 г. промени доста аспекти – един от тях е съкращаване на държавните разходи за изследвания на необятния простор отвъд земната атмосфера. Това доведе до коопериране на отделните държави и изграждането на Международната космическа станция (МКС). Въпреки намаленото финансиране държавните институции останаха монополисти в тази сфера, независимо дали става въпрос за САЩ или Русия. Изследването на космоса продължава да се свързва с националната сигурност и това ограничава достъпа на частни компании, като основните играчи са представителите на военнопромишления комплекс. Но този модел вече започва да се пропуква, като вече има няколко частни инициативи, които работят по предоставянето на пълна услуга - изстрелването в орбита на хора и товари, а след време и към Луната и Марс.

Милиардерът и технологичен предприемач Елън Мъск е едно от тези изключения и неговата компания SpaceX вече предоставя реални услуги - на първо време по изнасянето на товари в космоса, а вече е на крачка и от изпращането на хора със своите ракети и апарати. Независимо от успехите на Мъск и договорите му с НАСА, той се сблъсква и със суровата реалност, която поставя военните корпорации пред опитите на предприемачите, когато става въпрос за осигуряването на по-крупни държавни поръчки.

Частна ефективност

SpaceX е първата частна компания, която реално предлага действаща услуга за изстрелване на товари в околоземна орбита. Тя изгражда почти всичко от нулата в рамките на няколко години. С цел да оптимизира разходите Мъск не разчита на външни доставчици и разработва всичко в рамките на фирмата, включително и най-сложната част в една ракета – двигателите. Първата ракета носител Falcon-1 заедно със силовите установки Merlin, Kestrel и Draco са изцяло финансирани с частни средства от предприемача. Успехите идват с шеметно темпо. Първо SpaceX подписва договор с НАСА за финансиране на прототип, който да доставя товари до МКС. Това се случва през 2006 г. - след две години компанията изстрелва ракетата носител Falcon-1 в орбита. Впоследствие екипът на Мъск разработва и совалка – кораб, който след като е изведен в космическото пространство, да има възможност да се върне обратно на Земята. Прототипът Dragon прави това през 2010 г., а две години по-късно се скачва и с МКС и доставя продоволствия на изследователите там. SpaceX сключва договор за осъществяването на 12 полета до станцията и доставката на провизии. През същата година компанията започва да използва ракетата носител Falcon-9, която до момента няма нито един неуспешен старт. Общо SpaceX извършва 50 успешни изстрелвания и подписва договори за близо 5 млрд. долара. Компанията представи и версия на Dragon, която може да побере до седем души екипаж и се очаква първият полет с хора на борда да бъде осъществен през 2015 г.

Ниска цена

Дружеството на Мъск се оказа доста привлекателно за фирми, които искат да изведат сателити в орбита. Това се дължи на ниската цена, която трябва да платят, спрямо тази, ако използват традиционните оператори. Успешната дейност на SpaceX й отвориха врати да предлага своите ракети именно за подобен тип услуги. Тя сключи редица договори с корпорации, които искат да изведат свои спътници в орбита. В календара на компанията са планирани девет изстрелвания само през настоящата година. Именно 2014 г. ще бъде ключова за развитието на SpaceX, защото ще покаже дали начинанието на Мъск може да изпълни поръчките от частни клиенти в срок и с каква ефективност. Компанията сключи договор с Orbcomm за извеждането на 17 сателита, разделени на два пуска. Отделно има три планирани мисии до МКС през август, септември и декември, които са част от контракт с НАСА за доставка на провизии за станцията. SpaceX има и поръчка за извеждането на два големи сателита от хонконгския оператор AsiaSat, като всеки от тях ще бъде изстрелян с по една ракета носител. Азиатската компания се е застраховала и е запазила възможност да изведе спътниците чрез конкурента на Мъск – International Launch Services (ILS). AsiaSat обяви, че услугата на SpaceX струва 52.2 млн. долара, докато ако го направи през ILS, й излиза двойно – 107 млн. долара. Поръчката на Obrcomm е за 43 млн. долара. Според експерти от индустрията подобни цени са недостижими за конкурентните на Мъск ракети носители.

Първият старт на Falcon-9 за тази година обаче беше планиран през май, но беше отложен поради технически причини. Той трябваше да изведе първата партида от спътници за Obrcomm. Не се знае дали SpaceX ще изпълни и първото изстрелване от поръчката на AsiaSat навреме. Отложените стартове подлагат под съмнение целия календар на компанията. Ниските цени, които тя предлага обаче, за момента компенсират загубите, които търпят клиентите й. Това дава на SpaceX глътка въздух и възможност да влезе в ритъм.

Паралелният свят

Докато частните поръчки валят сравнително безпроблемно за момента, то ситуацията с осигуряването на държавни е коренно различна. През април военновъздушните сили на САЩ пускат затворена оферта за 35 изстрелвания на ракети носители, която се печели без търг от United Launch Alliance (ULA) – съвместно дружество между военните концерни Boeing и Lockheed. Договорът е за 400 млн. долара, като според Мъск това е четири пъти стойността, която SpaceX може да предложи, и двойно по-скъпо, отколкото останалите държави осъществяват изстрелвания на ракети. Предприемачът смята, че създаването на съвместното предприятие между водещите авиокосмически гиганти, както и затворената процедура елиминира всякаква конкуренция. Освен това ULA е зависима от руските ракетни двигатели, което покрай кризата в Украйна и санкциите от Вашингтон към Москва повдига въпроса дали няма да бъде блокиран достъпът до тази технология. Мъск обжалва в съда и на първа инстанция печели, с което блокира сделката. При последвалото разглеждане на втора инстанция обаче магистратите я намират за редовна и отменят решението. Сделката е разтърсена от скандали. Оказва се, че човекът от министерството на отбраната (DoD), който е подписал договора с ULA – Роджър Коръл, малко след това се пенсионира и е приет на висок пост в компанията Aerojet Rocketdynе, която е подизпълнител на ULA.

Въпреки проблемите с осигуряването на военни поръчки SpaceX и Мъск могат да променят пазара за космически полети и да го отворят за частни проекти. Наситеният календар превръща 2014 г. в ключова за успеха на SpaceX – ако компанията се справи с множеството изстрелвания безпроблемно, тя ще се утвърди като важен и по-важното евтин играч на космическия пазар. Потенциален провал обаче може да попари мечтите на Мъск да осъществи търговски полети до Марс.


Хронология на SpaceX

- март 2002 г. е основана компанията SpaceX

- март 2006 г. - първи тестов полет на ракетата Falcon-1

- август 2006 г. - сключен договор за 278 млн. долара с НАСА за построяването на прототип, който да доставя товари до МКС

- септември 2008 г. - Falcon-1 става първата частна ракета, изстреляна в орбита

- декември 2008 г. - SpaceX сключи договор с НАСА за 1.6 млрд. долара за 12 доставки на МКС

- декември 2010 г. - совалката Dragon става първият частен космически кораб, изляъл в орбита и завърнал се на Земята успешно

- май 2012 г. - Dragon става първата частна совалка, която се скачава за МКС

- октомври 2012 г. - първа частна доставка на продоволства за МКС чрез Dragon

- 2013 г. е подписан договор за 43 млн. долара с Orbcomm за изстрелване на 17 сателита
  http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2014/06/27/2332402_kosmicheskata_odiseia_na_elun_musk/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628286
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930