Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2007 23:57 - Най-тъпата нация на света - българската
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 2549 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.09.2007 18:25


Учудваща неграмотност, ли?


Това „откритие”, направено тези дни от социолози и журналисти предизвика следните размишления на Явор Дачков.

Според едно социологическо изследване, шумно оповестено тези дни се оказва, че неграмотността сред българските ученици е добила грандиозни размери.

Децата масово не можели да отговорят на елементарни въпроси от историята и математиката, изучавани в училище, но за това пък почти всички знаели кой е Азис.

Този факт се изтъкваше като нещо потресаващо от разни телевизионни водещи, сякаш собствените им телевизии не носят огромна отговорност за него.

Веднага се сетих за времената на социализма, в които ни цитираха разни западни изследвания, изобличаващи неграмотността на капиталистическите деца.

Помня, че съм чел поне двадесет статии в списание "Паралели", посветени на детската неграмотност в САЩ. От тогава минаха доста години, но загниването на неграмотните американци така и не настъпи.

Напротив – тяхната страна е една от най-привлекателните за чуждестранни студенти, които искат да учат или специализират там.

Сигурно масата от американските ученици също не знае стойността на числото Пи, нито кои са били противници във Втората световна война, но това не дава повод за генерални обобщения, каквито сме склонни да прави тук.

Въпросът има и друг аспект. Ако това социологическо проучване е вярно излиза, че всички предишни до сега не са верни.

Те непрекъснато изкарваха българите ту най-интелигентни на света, ту българските ученици - най-образовани, а клишетата за качеството на социалистическото образование все още широко се споделят от мнозинството от българите, дори и онези, които се водят за антикомунистически десен електорат.

Логично е обаче да се запитаме, как едно толкова образовано и интелигентно общество е родило днешното катастрофално положение.

Този въпрос може да се разшири – кой образова и създаде мутрите и големите престъпници на прехода. Нима това не беше комунистическото училище, възпитание и образование.

А и след 10 ноември 1989 нещата в образованието не се промениха коренно, нито традицията бе прекъсната.

То продължи да си бъде същото. Никой не събра смелост да го реформира, а днес то просто се разкапва само, защото няма адекватна среда.

Днес поколението, което не помни комунизма е на възраст между 17 и 27 години и то не може да бъде вкарано насила в една остаряла и безсмислена система.

Повтарям, че ако тя беше толкова добра, колкото ни я хвалеха, нямаше да получим днешните резултати.

Те впрочем не са толкова скандални, колкото се опитват да ги изкарат. Нормално е в едно общество да има всякакви хора.

България е характерна с това, че онези, които искат да учат и да просперират от години не живеят в нея.

Повечето от будните българи са напуснали страната, защото не виждат смисъл и перспектива. Искам да кажа, че има образовани българи, но по-голямата част от тях не са в България.

Това не означава, че един ден те няма да се върнат тук. Просто у нас всичко се случва бавно и постепенно.

 

 http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-09-03_02.html

 




Тагове:   най,   нация,


Гласувай:
0



1. ok3223 - Я.Д. и сие
13.10.2007 14:41
откриха...топлата вода.Тези социолози и журналисти откриват това,за което им е поръчано и заплатено.Тоталната безграмотност на подрастващите е била голяма тайна само за тях.Сега чак са им казали,(платили)да пишат за нея.И ето ги тези,на които принадлежи лъвската част от причините за този резултат,вече започват да леят крокодилски сълзи.Милите,сладките крокодилчета...Как жално,как милно пеят...и пак за пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612703
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930