Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2007 19:11 - ПРОФСЪЮЗНИТЕ ЛИДЕРИ
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
0



И те са хора
12.10.2007 16:22

И нищо човешко не им е чуждо! Иде реч за профсъюзните лидери. По принцип ние в Българя си мислим, че сме най-големите гяволи в света и едва ли не сме откриватели на всяка втора далаверa. Истината за съжаление е, че даже при тази иначе толкова скъпа на народопсихологията ни любов към далаверата сме някъде на опашката. Че Янка Такева и Желязко Христов не вдъхват доверие – това го знае всяко хлапе. Всички знаят за имотите, бордовете и т.н. И какво от това?

Учителската стачка е като всяка друга подобна по света. Хайде на бас, че накрая ще лъснат едни и същи закономерности, валидни буквално навсякъде. Спокойно може да се обзаложите, че и финалът - някой прекрасен ден - ще е… сходен. Просто защото някой, някъде, вече е преживял всичко това.

За емблематичен се счита развоя на събитията във Великобритания по време на голямата миньорска стачка от 1984-85г. Водени от своя синдикален лидер Артър Скаргил миньорите в обединеното кралство затварят 134 от 174 шахти. Тази стачка струва на правителството на Нейно величество 2750 млн. лири стерлинги, 250 млн. лири на английските железници, 2200 млн. лири са загубите за електроснабдяването и т.н. Този ад продължава повече от една година, но правителството на желязната лейди Маргарет Тачър не се огъва. Накрая, точно на 5 март 1985г., национална миньорска конференция се съгласява на споразумение, което на практика е безусловна капитулация. Тъй като съдебните разходи на Националния съюз на миньорите са достигнали 1,4 млн. лири, то фондовете му са иззети напълно. Около 700 стачкуващи работници са уволнени за "лоша работа", други 30 хил. са уволнени защото са излишни.

Горе долу така изглежда един безпристрастен разказ за може би най-голямата стачка в цялата човешка история. Интересното обаче тепърва предстои. Още по онова време има сериозни подозрения, че лидерът на миньорите Артър Скаргил е приел финансиране от… либийският ръководител Муамар Кадафи. Скандалът е невероятен, защото не след дълго тези подозрения се оказват… доказани с факти. Това обаче не е всичко! Секретни документи от московския архив доказват, че Артър Скаргил се е опитал да осигури пари и от…съветското правителство. Скаргил винаги е оспорвал тези обвинения. Само че руските документи показват по най-категоричен начин как той лично е обсъждал различните начини за прехвърляне на съветски пари във Великобритания.

Историята на миньорската стачка във Великобритания наистина е поучителна. Още преди това - по времето на легендарния американски синдикален бос Джими Хофа - съществуват сериозни факти, уличаващи профсъюзните лидери в двойни игри, връзки с организираната престъпност, незаконно обогатяване и т.н. Интересното в случая е, че незнайно защо синдикалистите в цял свят винаги са смятали себе си за някаква по-чиста част от политическата върхушка. А те, всъщност, не са нищо друго освен… посредници. И като такива носят всички белези на това си битие.
Може би специално българските посредници са първите на този грешен свят презрели… комисионните? Да-Да! И накрая, един мармот загръща със станиол едно шоколадче…

Учителската стачка в България едва ли е кой знае колко по-различна от всяка друга стачка по света. Вярно е, че са различни мащабите, но по същество последиците са едни същи. Няма да е никак чудно, ако след някоя и друга година, в някоя българска медия изтече информация от нечии архив за това, как еди си кой синдикален лидер се е омацал в не съвсем законни игри, точно в тези смутни времена.

Трагичното в тази ситуация е, че самите учители, подобно на британските миньори и американските шофьори, наистина имат право да защитават интересите си. На всичкото отгоре - специално в България правителството допусна една ужасна грешка, когато се огъна пред исканията на шофьорите в столичния градски транспорт.

И все пак! Янка Такева е всичко друго, но не и част от по-чистото лице на българската политическа върхушка. Рано или късно закономерностите, валидни за целия останал свят, ще се потвърдят и у нас. Просто защото същите тези закономерности са в основата на този бизнес. Голяма стачка току така от нищото не се вдига. Като всяко голямо нещо на този свят и голямата стачка струва големи пари. Ако ги няма, всичко свършва за няколко седмици.

Разбира се, съществува и обратния вариант - понякога стачките биват обезпечавани финансово. От кого ли?
Все някога ще стане ясно!
Антон Луков 


http://www.dnesplus.bg/Analysis.aspx?d=187765




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580710
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031