Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2007 19:29 - Далай Лама получи Златен медал от САЩ
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 1109 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.10.2007 19:30


Далай Лама получи Златен медал от САЩ, което разгневи Китай
image Джордж Буш предели Далай Лама като „световен символ на мира и толерантността".

Bulgarian Post
18.10.2007 г.

Американският конгрес награди Далай Лама с най-почетния Златен медал за защита на човешките права на 17 октомври. Неговото посещението в САЩ и оказаните му почести предизвикаха остри реакции от страна на Китай, за която той все още е сепаратист.

По време на церемонията по награждаването на тибетския духовен лидер, президентът Джордж Буш заяви, че възраженията на Китай са опит да бъде контролиран Тибет и призова за промяна на отношението към Далай Лама. Американският президент определи Далай Лама като „световен символ на мира и толерантността, добър водач за хората си, който успява да поддържа пламъка на вярата жив у тях".

„Америка не може да гледа спокойно как религията се погазва и да не се намесва. Винаги съм казвал на Китай, че религиозните свободи в държавата им са в интерес на собствената им нация", подчерта американският президент.

За пръв път президент на САЩ се появява публично заедно с Тибетския духовен лидер в изгнание.

По време на церемонията Далай Лама още веднъж категорично заяви, че исканата от него "aвтономия на Тибет" няма за цел да доведе до една бъдеща независимост за Тибет и че няма скрити намерения към Китай.

Той изрази накратко и своята загриженост за световните проблеми свързани с природните ресурси, екологичното равновесие и нарастващата разлика между бедни и богати в световен мащаб, призовавайки всеки да направи каквото е по силите му в това отношение в името на благото на бъдещите поколения.

Китай от своя страна е извиквал посланика на САЩ в Пекин, за да изрази пред него недоволството на страната от награждаването на Далай Лама с най-високото американско отличие, съобщава BBC.

Според говорител на комунистическата страна САЩ „застрашително е подкопал" отношението си с Китай с награждаването на Далай Лама.

„Действието на САЩ е безсрамна намеса във вътрешните работи на Китай", каза говорителят на Външно министерство Лиу Джиянхау. По думите му министерството е извикало американския посланик Клар Т Рандт, за да изрази „силното си недоволство от правителството на САЩ" по този въпрос. Той призова САЩ да предприеме конкретни стъпки, за да запази китайско-американските отношения.

Китайските власти определят Далай Лама като сепаратист и смятат, че отличието му представлява намеса във вътрешните работи на страната. Пекин отдавна е на мнение, че Далай Лама застрашава суверенитета на Китай с искането за автономия на Тибет.

Далай Лама живее в изгание в Индия, откакто се противопостави на управлението на Китай през 1956 г. Китайските власти официално заплашиха САЩ с влошаване и дори прекъсване на междудържавните им отношения.

Златният медал на Американския конгрес е бил връчван на Майка Тереза, Нелсън Мандела, Папа Йоан Павел Втори и други световно известни личности.

Тензин Гятсо е четиринадесетият и настоящ Далай лама, духовен водач на тибетските будисти. Негово Светейшество Далай лама XIV, Тeнзин Гятсо се явява духовен лидер на тибетския народ. Роден е на 6 юли 1935 г. През 1949г., комунистите на власт в Китай отричат независимостта на Тибет и изпращат свои военни и идеологически части, за да освободят населението на робството на теокрацията. През 1950 г., тринадесет годишен настоящият Далай лама става глава на правителството. През следващите девет години, той търси мирно решение на кризата, но е принуден да потърси убежище в Индия, където в Дхармасала установява тибетско правителството в изгнание. Както навсякъде в Китай по време на културната революция манастири са разрушавани, монаси и монахини са преследвани, лишени от свобода и измъчвани. Народът е лишен от правото на свободно изразяване.

От изгнание Далай лама Тензин Гятсо изобличава политиката на Китай и воюва последователно и неуморно, но с мирни средства за връщането на автономията на Тибет. На 9 март 1961г. той отправя апел към Обединените Нации в полза на възстановяването на независимостта на Тибет. Дън Сяопин през 1979 г. заявява, че освен независимостта всичко друго може да бъде обсъдено. От тогава Далай лама настоява не за независимост, а за реална автономия на Тибет, като се позовава на китайската конституция. Водени са преговори между представители на Далай лама и китайското правителство, но все още не се е състояла среща без посредници между Далай лама, неговото правителство в изгнание и китайското правителство.

Делото на 14-тия Далай Лама Тензин Гятсо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

Повече за Далай Лама може да прочетете на официалната му страница в интернет


http://news.bpost.bg/story-read-14847.php



Тагове:   медал,   Далай,   лама,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605364
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930