Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2007 15:21 - Посланик Джон Байърли: “Добре защитени бизнесмени печелят милиони от сиви продажби”
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 1004 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.11.2007 15:22


Посланик Джон Байърли:
“Добре защитени бизнесмени печелят милиони от сиви продажби”
Всички знаят за кого става дума и това е проблемът

14 Ноември 2007

image

Връзките между сенчестия бизнес и българските политици все още са твърде силни, заяви в сряда пред бТВ американският посланик Джон Байърли. Той даде пример с проектобюджета за догодина, където отново са предвидени данъчни облекчения за бизнеси като хазартния. “Кой печели от това?”, запита Байърли и даде следващ пример със загубите, които търпи бюджета от безмитните магазини по границата.

Печалбите от тези магазини се разрастват. Кое за вашето общество е по-важно - няколко добре защитени бизнесмени да печелят стотици милиони годишно от тези сиви продажби, или тези средства да идват да финансират по-добро образование или здравеопазване. Става дума за политическата воля от български политици”, посочи посланикът на САЩ.

Запитан дали САЩ имат информация за статуса, произхода на капитала и начина, по който влияят върху българската среда хора като хазартния бос Васил Божков, който има сериозни интереси и в безмитната търговия, Джон Байръли отговори, че няма да коментира конкретни личности.

“Тези връзки между сенчестите бизнесмени, и всички знаят за кой става дума, и политиката в България, е голяма част от проблема тук”, посочи той.

На въпрос дали наличието на определена информация за български бизнесмени и публични фигури е причина да не им бъдат издавани американски визи, каквато практика е известно, че прилага посолството на САЩ години наред у нас, Байърли отговори, че става дума за доста малко хора.

“Но все още има хора, които само с голям труд ще получат виза за САЩ, защото това е нашето право. И надявам се, че ние казваме и нещо много конкретно относно нашата визия за бъдещето на тази страна”, допълни посланикът.

Той изрази несъгласие с мнението на лидера на ДПС Ахмед Доган, че купуването на изборни гласове е европейски феномен. Това звучи по-скоро като оправдание, каза Байърли. Според него от медиите и гражданското общество зависи да кажат, че това е недопустимо за страната. Но главното и най-важното зависи от полицията, от прокурора - виновниците в тези случаи да са арестувани, да са осъдени, допълни посланик Байърли.

Думите на Доган, че влизането на бизнеса в местната власт показва “обръчите от фирми” в действие, показват, че политиката не е скъсала връзките си със сенчестия бизнес, каза американският дипломат в отговор на въпрос.

Запитан дали ДПС и “Атака” са нормални партии според демократичните стандарти, Байърли не даде директен отговор, а каза, че това е по-скоро въпрос към българските избиратели. Според него действието на тези две партии като скачени съдове е “може би е някакво временно явление” и не е дългосрочна заплаха за демокрацията и етническия модел.

По повод думите на Волен Сидеров, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му казал, че има забрана от американския посланик да се коалира с националистите, Джон Байръли отговори, че няма такова влияние върху българските политици.

“Струва ми се, че г-н Борисов самият е достатъчно интелигентен да прави свои изводи”, добави дипломатът.

Запитан за коалициите с “Атака”, които ГЕРБ направи следизборно в Бургас, Пловдив, Стара Загора и на други места, Байърли отговори, че това е въпрос за българските анализатори.

Той припомни, че посолството на САЩ работи с Бойко Борисов от първия му мандат като столичен кмет, в резултат на което в София вече са открити центрове за общински и административни услуги “Едно гише”.

Борисов много говори за проблемите с корупцията с общинските фирми и много се надяваме, че ще успее да превърне София в един модел на модерни общински услуги, каза Байърли.

Той повтори, че публикацията в "Конгрешънъл куотърли", според която Борисов е свързан с мафията и с убийства, станали докато е бил главен секретар на МВР, не е публикацията на американското правителство и оценките и възгледите в нея не задължително отразяват политиката на САЩ.

Имаме висока оценка за лидерските качества на премиера Сергей Станишев и неговите успехи като премиер, каза Байърли. От гледна точка на Вашингтон България изглежда много стабилна от политически, посочи той и допълни, че понякога големите коалиции нямат капацитет да вземат най - необходимите и важни решения за обществото. Това е предизвикателство пред министър-председателя Станишев, посочи той.

На въпрос очаква ли Георги Първанов да направи своя президентска партия, посланикът каза, че не е информиран и за пръв път чува това.

Посланикът повтори мнението си, че главното за новата спецагенция по сигурността е да е максимално защитена от политическо влияние и манипулация и да е под контрола на парламента. “Според нас приоритет номер едно е новата агенция да се ръководи от професионалисти, а не от политически фигури”.

На въпрос дали хора, които са работили за Държавна сигурност да могат да работят в тази агенция или да я оглавяват, Байърли отговори: “Не бих ги изключил автоматично”, но посочи, че въпросът е от компетенциите на законодателите.


http://www.mediapool.bg/show/?storyid=133719&srcpos=3



Тагове:   милиони,   посланик,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605520
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930