Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2007 18:41 - Можело! Ромите вече си плащат тока
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 1660 Коментари: 2 Гласове:
0



Можело! Ромите вече си плащат тока

Станка Динева

80% от жителите на пловдивския ромски квартал "Столипиново" редовно плащат сметките си за ток. Новината дойде от собственика на електроразпределителното дружество EVN. Тя изненада всички, тъй като по правило българските цигани не си плащат ползваната енергия.

Като илюстрация на тихата енергийна революция в "Столипиново" дойдоха и изказванията на роми от махалата, че го правят едва ли не с чувство на изпълнен граждански дълг.

Само преди четири-пет месеца процентът на изрядните платци от ромския квартал трудно минаваше 20 на сто. Общият дълг на живеещите в "Столипиново" надхвърли 12 млн. лв.

Имаше семейства с рекорд за неплатени сметки около 5-6 хил. лв. Тогава се развиваха тезите, че, видите ли, циганите са народ, който трудно се интегрира с останалите етноси в страната, в която живее. И че най-невъзможното нещо за тях е да живеят цивилизовано. Но ето че тези твърдения излязоха неверни.

Междувременно дължимите суми бяха вкарани в цената на тока под перото "технологични загуби" - подобно на сметките за вода на столичното дружество. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче пресече мерака на австрийската EVN да си получи парите без каквито и да било усилия и разпореди дружеството да намери начин да накара ромите да плащат.

Какво обърна пловдивските роми, както се казва, в правия път? На шега и на сериозно причината за това е пазарната икономика. Повече от година, след като EVN купи пловдивското електроразпределение, столипиновските цигани продължиха да живеят волно, като в табор на полето - чуждото общо, ползваш и не плащаш. И тъй като частникът не е държавата и не вкарва емоция в доставката на електричество, а пари, той очаква да си ги получи обратно с търговската надценка. Затова през пролетта на тази година без много емоции от EVN дръпнаха шалтера на "Столипиново". Разбира се - караха наред, и изрядни, и нередовни платци стояха на тъмно.

Когато става дума за права, родните цигани са първи в отстояването им. Затова се обърнаха към Комисията за защита от дискриминация. От там глобиха разпределителното дружество. Въпросът дори стигна но съда Страсбург по правата на човека. И той осъди EVN. С малко, но за пример.

Това направи и пловдивският съд, който разпореди електроразпределителното дружество да плати 3000 лв. на жител на "Столипиново", който не дължи и стотинка, но няма ток. Добрият ром тутакси купил компютър на сина си с препечеленото от недалновидността на EVN. От дружеството пък си направиха извода и инвестираха сума, по-малка от дължимата за специални кабели, от които трудно се вади извод за кражба на електричество. Качиха и електромерите на три-четири боя височина и направиха система за спиране и пускане на електриката от централата на фирмата в града. Така, ако някой "забрави" да се издължи на доставчика, му се дръпва шалтера дистанционно.

Днес, три месеца по-късно в "Столипиново" вече живеят едни нови в енергийно отношение роми. И те като нас се оплакват, че за една лампа, телевизор и пералня им вземат по 150-160 лв. Не че е правилно да им се надписват сметките, но поне по отношение на тока вече сме равноправни граждани. Има и още един ефект - вече не ни се налага "правото" да им плащаме сметките. Просто EVN обърна поговорката: Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Просто всеки си плаща за парчето от нея.

 http://www.epochtimes-bg.com/2007-02/2007-12-19_10.html



Тагове:   можело,


Гласувай:
0



1. chara - това е факт
25.12.2007 12:43
не съм се и съмнявала, че ще се случи при смяна на собствеността т.к. частния капитал се ръководи от пазарна логика и принципи, а не от политически такива
цитирай
2. meto76 - Това трябва да стане със всички д...
06.01.2008 11:36
Това трябва да стане със всички държавни предприятия - Булгартабак;АЕЦ;БДЖ;Булгаргаз и т.н. за да играе единствено икономическата логика, не и политическите интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14605735
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930