Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2008 14:55 - Черният списък на детските домове в България не свършва с Могилино
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 2388 Коментари: 2 Гласове:
0Черният списък на детските домове в България не свършва с Могилино 10.02.2008 14:40 Антоанета Ненкова разказва за случващото се в българските детски домове - банализирано, но оставащо невидимо.

Била съм във всеки от 30 домове за деца с увреждания през последните 10 години. Примерите са различни – има и добре, има и лошо функциониращи домове, има алтернативи, но я има и културата на обществото ни, според която изоставянето на дете е нещо "нормално".

И все пак, когато през 2006-2007 влязох за пореден път в така наречените детски специализирани институции, отново се появи въпросът: Какво още трябва да се случи, за да бъдат забелязани изоставените деца на България?

Стража, Горна Козница, Рудник, Медвен, Гомотарци, Сладък кладенец - във всеки от тези домове

„баналността се е превърнала в зло”.

Случващото се е подобно на показаното от Би Би Си за дома в Могилино, съобщи „Дойче Веле”.

В кратки бележки, то изглежда така:

Домът в Медвен

Преди 3 години 7 дома за деца с умствена изостаналост в България са определени от ДАЗД като домове „в най-тежко положение” и са поставени „под специално наблюдение”: Берковица, с. Кошарица, с. Искрас. Могилино, с. Горна Козница, гр. Кула, с. Медвен.

Домът в Медвен е на около 15 км от общинския център Котел и на около 60 км от областния център Сливен, на 500 м надморска височина в Балкана. Мястото е приказно красиво. Но приказката свършва до металната врата на детския дом. Зад нея е превърналото се в баналност „ зло”.

Последният цялостен ремонт е извършен през 1999 г. Оттогава – едно единствено ново легло – и това в Медвен наричат адаптация на средата към нуждите на увредените деца.

Друг щрих: празна стая с няколко пейки и с телевизор. 21 увредени деца прекарват всеки свой следобед в бездействие, виене, блуждаене, търкаляне по пода… Трима дежурни възпитатели “наглеждат“ групата. Никакви занимания, никакво обучение. Нататък по коридора - заключена сензорна зала.

През лятото на 2006, в двора на дома, вдясно от входната врата, има две оградени с мрежи пространства - от персонала уточняват, че се използват за „изолация“ на „най-агресивните”. Металните врати на оградените карета-кошари се заключват.

През 2001г. срещам за първи път Ерхан Халил - през деня момчето е в леглото - с ръце и крачета, вързани с бинтове за рамката на креватчето. През 2006 г., 5 години по-късно - същата картина. Времето е спряло за 11-годишния Ерхан. Обездвижване - без наблюдение, без правила. Това е терапията на болното момче.

Според зам.-кмета на община Котел „общинската визия” за бъдещето на социалния дом в с. Медвен не включва възможност за преместване на детската институция в общинския център. И този дом е преди всичко място за осигуряване на работни места за избирателите от общината. Персоналът не разполага с потенциал за промяна.

Ще добавя и бележките на Диана Иванова от есента на 2007г. Тя отиде в Медвен заедно с един френски колега. И написа в българския седмичник Капитал:

„В Медвен срещаме Христо - поради липса на гробар той и още трима души си разделят тази работа. Когато го питаме за дома, дали децата се погребват на същото селско гробище, той се разтреперва. Не мога да ви кажа, не мога. После ни завежда до гробището и ни разказва, че децата се погребват набързо, дори и кръстове не са били слагани преди, ей така, направо ги заравят и айде. Освен на последните две починали деца не можете да намерите нито един друг гроб, те просто са изчезнали. Веднъж Христо дори намерил едно телце, изровено и изядено от кучетата…”

Домът в Горна Козница

Около 60 тежко увредени деца живеят от години в този дом, недалеч от мини Бобов дол.

Мухи, миризма на урина, старо оборудване в спалните помещения, изронена, рушаща се кухня, ръждясали перални ...това са само детайли от пейзажа в тази институция. От 2000 г. досега – само частична и то външна промяна. Усещане за забрава и застой в Горна Козница - от всеки ъгъл. Обявените свободни места за специалисти педагози, психолог и медицински сестри остават незаети. Според документите парите за издръжка на децата от дома от 2004 г. пристигат с двумесечно закъснение. Община Бобов дол не бе дала на дома в горна Козница, около 5000 лв. от осигурения от държавата бюджет за социални услуги за 2005 г. От тях 3403,29 лв. са от издръжката на децата от дома.

Още през 2005 ДАЗД пише препоръка домът да се премести в гр. Кюстендил. Нито едно дете не е напуснало дома след 2004г.

Домът в Сладък кладенец

И в този детски дом специалистите са малко „Любим прийом” на персонала за справяне с най-тежките случаи - „фиксация на ръце”- за легла и инвалидни столове. Повечето от децата – 54 живеят от години в детската институция. Само 2 от тях познават родителите си. 42 от децата са с вродени умствени и физически недостатъци. През 2001 записах в бележника си: „Фекалии и мръсотия тече в баните и тоалетните. Децата дишат смес от урина и дезинфектанти През 2000 и 2001 г. в детския дом са регистрирани няколко епидемии от дизентерия. Всъщност още от 1997 г. в заведението непрекъснато има случаи на инфекцията. “В края на 2006 научавам от директорката Мая Димитрова, че през 2002 г. с пари от бюджета е заплатено продухване и подмяна на част от канализацията. В началото на 2006 г. отново има 2 случая на хепатит 4 деца - Наталия, Ферди, Дора и Иван са с положителни резултати. От РИОКОЗ - Стара Загора, констатират епидемия от хепатит в детския дом. Обявена е 6-месечна карантина – до 15.06.2006 г. През май 2006 г. в дома са установени и 3 случая на дизентерия.

Въпреки направеното от българската държава, „злото“, въпреки че се е банализирало, в около 10 български детски институции, продължава да е незабелязано. Горна Козница, Медвен, Рудник, Стража, Гомотарци, Сладък кладенец, Могилино, Кула…. тези фабрики за аутсайдери продължават да съществуват. Над 80% от децата в домовете за умствено увредени в България живеят в институции от години. Входът към домовете остава отворен, а изходът най-често води не към общността, а към следващата институция - домовете за възрастни.
  

http://bgnewsroom.com/


Тагове:   България,   списък,   Могилино,


Гласувай:
0
01. анонимен - bg
28.02.2008 01:15
С всичкото ми уважение, Могилино е страхотна кауза, по която да събереш симпатия и дарения, но трябва да се работи широко..Затова смятам, че хора като теб трябва да подкрепят писмото.Иначе, без вашата намеса медиите само hijacked темата.

Аз също избивам фрустрация в дръзки афиши срещу властта, но от място не се
вижда проблемча. Те действат все още с надежда, че е възможно проблема да се реши
законодателно..разбираш ли, искат закон с който да се предизвиква човечност
???!!!Защото явно хората все още крепят някаква надежда, че държавността ще изскочи иззад шипковия храст и вдигне меч срещу несправедливостта.

Проблемчето е, че държавата я няма. Нека загражденията около сгради пълни с безотговори държавни мъже не хранят заблудата, че някой е там. Страх власт пази.

Надявам се на твоята лична подкрепа, която значи много.

До българските творци и мислещата общественост на България.
Приканваме ви да се дистанцирате от опитите на правителството да скрият зад формулата "браним имиджа на България" престъпната си политика по отношение на децата с увреждания. Смятаме, че името на България се гради от хората на изкуството, културата и мислещата общественост и искрено се надяваме да ни подкрепите чрез имената си и . Възмущаваме се от опита идеалите и ценностите на нацията да бъдат използвани за защитата на тясно партийни интереси.
http://www.bgpetition.com/EP_film_za_Mogilino/index.html
цитирай
2. анонимен - Независимо от всичко
11.03.2008 21:12
Независимо, че всеки ден слушаме за загрижеността към децата ни с увреждания, не мисля, че такава има. Има демагогия на най-висше ниво, която всеки ден срещаме и в Общините, където живеем. За местните ни феодали - кметове и общински съветници - децата ни са им необходими само по време на избори. След това отново сме зад борда за тях. Защо никой не попита семействата на хора с увреждания каква подкрепа имат от държавата ни, от местната управа. Какво е социалното им включване в обществото? Да си правим новини е най-лесно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13321718
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031