Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2008 23:16 - Народе????
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 2067 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.02.2008 23:17


Народе???? дата : 29 февруари 2008 г. 15:18 ч. автор : Емил Спахийски, в. "Сега" image
галерия Бях вцепенен, когато разбрах, че в русенския квартал "Средна кула" е започнала подписка срещу изграждането на защитени жилища за децата от Могилино. Сещате се - онези божи създания, дето имат нещастието или щастието да не познават нашата цивилизация, защото са родени недъгави

     
  image  image  image Вие сте лекар гинеколог. При вас идва бременна жена, която е болна от сифилис. Вследствие на болестта й досега са починали седем нейни деца. Ще направите ли аборт или ще я посъветвате да роди? За мен това е интересен тест по хуманност. Той е породен от някаква действителност, но се разпространява по същия начин, по който получаваме спамовете по елекронните си пощи. На този конкретен тест повечето хора разумно отговарят: "Да, ще направя аборт!" Правилно. Звучи разумно. Още едно болно дете? Още един малшанс? Още една тъжна съдба. Хм... Тогава за всички, които мислят прагматично и някак си по спартански рационално, идва контраотговорът на интервюиращия:

"Вие току-що убихте Бетовен".

Да, великият музикант е създаден някак си в такава болнава обстановка. Аз лично бих рискувал да дам шанс на всяка една душа. Всички усилия си струват, ако има минимален шанс сред болнавите да има поне един Бетовен.

Затова бях вцепенен, когато разбрах, че в русенския квартал "Средна кула" е започнала подписка срещу изграждането на защитени жилища за децата от Могилино. Сещате се - онези божи създания, дето имат нещастието или щастието да не познават нашата цивилизация, защото са родени недъгави.

Същите, заради които Би Би Си подлуди Европа, депутатите на БСП заклеймиха телевизията, а Би Ти Ви направиха шоу и събраха колосалната сума от над милион и половина, за да дадат шанс на клетниците.
След такава новина не знам

дали да съм скептичен, безразличен или разгневен

Истината е, че съм безидеен. Не знам как да нарека тези, на които е хрумнала уродливата идея за подобна подписка. Идиоти? Нямало да понесат всеки ден да минават край децата. Гледката щяла да им бъде неприятна. До училището имало детска градина и майките се притеснявали как да обяснят на децата си какви са тези недъгави техни връстници...

О, да, това са идиоти.

Лично аз не бих се признал за виновен и с чиста съвест бих излежал присъда за съставомерно определение от сорта "вие, хора, сте идиоти". Защото си мисля, че ако някой трябва да бъде изолиран в тази страна, това са бездушните. Защото човек не избира дали да има дефекти по тялото си, или не, но може да избере дали да спаси душата си, дали да научи децата си на добро и милосърдие, или не.

Едното е божа работа, другото е човешка воля. Тези, очевидно, са изгубили своите души отдавна.

Странното е, че всичко това се случва сред нас, които отчаяно се опитваме да демонстрираме православната си същност. Вярваме в Бог или не вярваме, но се страхуваме от него. Гледат ни на карти, палим свещи, четем хороскопи и се надяваме. Надеждата е най-великият двигател на човечеството. Надеждата и вярата. Ванга е била недъгава - сляпа. Тя е вярвала и е виждала повече от всеки от нас. Ние отчаяно демонстрираме православната си същност, но май

мнозина от нас нито са прави, нито славни, нито християни

Вярно е, че всичко е индивидуално. Спомените, асоциациите, призмата, през която виждаме събитията.

Аз например по някакъв бедствено тъп начин бях щастлив, че отразявам голямата бежанска вълна на границата между Косово и Македония. Знаете - гладни, боси, дъжд, толкова починали, толкова загинали, толкова оцелели - статистика, с която замърсяваме историята. Две картини и до ден днешен не мога да забравя. Лудият, който упорито твърдеше, че това, което се случва, е тъпо и несправедливо, отнесе много як бой. И едно момиче. То се появи отникъде - недъгаво и малко не със себе си. Затова го пускаха. То се лепна за нас и ни разказваше радостно как няма проблеми, как дошли съседите сърби и й давали хляб, за да оцелеят по пътя към границата. И както се смееше, се обърна и ме докосна по рамото, и заплака: "Защо го правят, защо, не сме ли хора? Помогни ни, ще ни помогнеш ли?". Очите й трепереха, гласът й също. Май моите и тези на колегата повече.

Човечността дава шанс на всекиго

Това ни прави хора, това ни различава от животните, които убиват различните. Има много фенове на спартанското възпитание. Според философията на града-държава недъгавите, различните са убивани още като бебета. Има прекрасни филми за тяхната култура и история. Но от Спарта не е останало нищо.

От идеята за арийската раса - също. От фашистите - също. Малцина знаят, но не евреите са минали първи през газовите камери. Експериментът е започнал с недъгавите - прекалено много са били в Райха и решили да се отърват от тях.

Нали знаете какво е написал Васил Левски в прословутото си тефтерче. "Народе????". С четири въпросителни! Заспали души, стадо, а не народ? Това ли е имал предвид Апостола?

Недъгави ли казах? Тези божи създания от Могилино са различни, но са хора. А недъгави са онези, които правят подписки срещу тях. Ние сме вярващи хора и ако смятаме, че човечността е шанс, то трябва на глас да заклеймим подобни тъпи подписки. Защото това е позор за обществото!


http://analysis.actualno.com/news_151025.html




Тагове:   народе,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617179
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930