Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2008 18:55 - 3 март - що за празник ???
Автор: meto76 Категория: Други   
Прочетен: 8983 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 03.03.2010 08:06


На  3 март  1878 г.   в градчето  Сан Стефано е подписан предварителен мирен договор  между Русия  и Османската империя. С него се слага  край на  поредната Руско-турската   война.

ТРЕТИ МАРТ не е национален празник.

Това е дата на която се слага край на една обикновена война между две империи за територии. За съжаление на Руската империя, Запада не й е позволил да си заграби завоюваното, а е дал началото на нова държава на завзетите от Руснаците територии. Това е станало на Берлински конгрес. Съмнявам се че има друга държава в света, която празнува като свой национален празник една война между две империи.

В продължение на две столетия руските монарси водят 13 войни с Турция. Те имат една обща стратегическа цел – спечелането на контрол върху Балканите и Проливите между Европа и Мала Азия. За тях пътят за установяването на империята им като световна сила винаги е минавал през Босфора и Дарданелите към Егейско и Средиземно море и световните океани. С тази цел те систематично изграждат репутацията на Русия като защитник на балканските християни и на славяните в Османската империя. Колкото повече расте вярата в освободителната й мисия, толкова повече се утвържадава руското влияние на Балканите.

По времето, когато е подписан ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ Сан Стефански мирен договор Русия е знаела, че това няма да бъде окончателен Договор, че по това време след всяка война решенията са се взимали, чрез общо съгласие на Великите сили. А никоя от Великите сили не би позволила на Русия, тя да се докопа до Босфора и Дарданелите, откъдето тази безчовечна империя би застрашила владенията на  Англия в Африка, основно Египет и Суецкия канал.
Сан стефанския мирен договор не е ограничавал руското присъствие в българските земи(за разлика от Берлинския договор, които ограничава до 9 месеца срока на "руската окупация") и както се "освобождаваме" от една азиатска империя така сме шели да станем част от друга още по безчовечна и упадъчна империя, а именно руската.
Умното на руснаците е че те с този договор залагат за българската държава и народ една бомба със закъснител, която ги привързва окончателно към руската орбита на влияние. Това е бомбата, мита за "Санстефанска България". Една непостижима мечта. Просто блян, заради когото този народ  дава стотици хиляди убити в няколко войни и претърпява 3 национални катастрофи, ако не са и повече. Санстефанска България е била непостижима химера, защото не е била в интерес нито на Великите сили, нито на нашите съседи - Сърбия, Румъния, Гърция и Османската империя естествено. В последствие и самата Русия не подкрепя тази химера. Идеята за санстефанска България ми прилича в днешно време на сръбската идеята за запазване на Косово.Една пълна безсмилица, в която Русия пак има пръст.
Може ли в едно съвременно общество национален идеал да бъда териториалното разширение, не може. Единствения национален идеал за всяко общество във всеки исторически период би трябвало да бъде икономически възход, просперитет и духовно израстване на нацията. Аз не мога да ги разбера сърбите, какво са се хванали като удавник за сламка - Косово, та Косово.Някога през 13 или 14 век някой си сръбски крал бил водил война с турците на Косово поле.После не знам какво се било случило в Косово. Реалностите днес са други там не живеят сърби, живеят 2 милиона албанци и няма сила, която да ги задължи, да ги накара да живеят заедно със сърбите. И за това са си виновни самите сърби, а не някои друг.Това което сам си направиш не може да ти го направи никой друг.
Та водени от тази химера за сръбско Косово, подклаждана от руснаците, сърбите ще изпуснат влака за обединена Европа и подобно на нас с химерата за Санстефанска България ще претърпят поредната си национална катастрофа, изолирани от цяла Европа.
Но да се върнем на 3 март. Ще ми е интересно дали албанците биха избрали за национален празник на Косово деня, в който е приключила Сръбско - американската война от 1999 год. или деня, в който обявиха независимост.
Мисля, че имаме поне три изключително български празника, които заслужават да бъдат Официалния празник на страната - 22 септеври 1908 год., от когато дефакто сме независима държава, а не васални на Високата порта; 6 септември 1885 год. - деня на Съединението и дефакто образуването на съвременна България в днешните й граници; и 24 май деня на писменността, която сме дали и на руснаци, и на сърби и която ни е запазила през вековете.


ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА ПО ТЕМАТА.
http://opinions.bpost.bg/story-read-16249.php


http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-03-03_11.html


Тагове:   март,


Гласувай:
0



1. анонимен - Точно така...
03.03.2008 19:08
Много добре написано!Нека се замислим над това!
цитирай
2. анонимен - Ts!
03.03.2008 19:37
Абе така, така, ама не точно така. Как ще са виновни сърбите, че албанците искат да си имат държава?! Като си искат държава, да се изнасят в Албания, а не да крадат чужда! Все едно утре турците в Родопа да се дигнат и да си направят държава? И ние какво? Да си кажем: Ми ОК?! Глупости.....пълни глупости....
цитирай
3. meto76 - Ако ние направим същото, което с...
03.03.2008 20:29
Ако ние направим същото, което сърбите са направили на албанците няма да се учудя и турците в Кърджали да поискат независимост.Но смятам, че това е малко вероятно.В момента няма желание в българската политическа класа за насилствена асимилация на турския етнос.Освен може би АТАКА.
цитирай
4. анонимен - 3 март - що за празник ???
03.03.2008 21:02
Как ли успя да го измъдриш тоя пасквил???Без 3 март нямаше да има нито 22 септември нито 6 септември може би и 24 май но като нищо можеше да чествуваме един геноцид подобен на арменския защото и нас това ни чакаше.Ех робски душици нямате свършване
цитирай
5. meto76 - То геноцида можеше да го има и ако ...
03.03.2008 21:29
То геноцида можеше да го има и ако бяхме станали част от Руската, а после и от Съветската империя, като имаме предвид колко народи бяха заличени в тая месомелачка наречена Русия или Съветски съюз.Така че да се благодарим, че плановете на Руската империя бяха осуетени от Великите сили.И България стана самостоятелно държавно образование след Берлинския конгрес.
цитирай
6. ingodwetrust - ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
03.03.2008 22:17
Дълбок поклон пред руснаците! Сега може би още щяхме да носим фесове или пък да говорим гръцки. Всъщност Русия нищо не печели от войната. Страната дава десетки хиляди жертви, разстройва неукрепналата си икономика (в този период е в преход към модерно стопанство, през 1861г. е отменено крепостното право), печели само къс планинска земя в Малък Кавказ и нищожно парче от Бесарабия. Армията пък печели безценен военен опит, но пък следва световна оръжейна революция и в крайна сметка не го употребява. Безспорно най-много печели българският народ - дългочакваното Освобождение.
За националните катастрофи сме си виновни ние. Естествено е другите да искат - ти си длъжен да защитиш своето, когато се налага и с компромиси.
3 март е свят празник за България. Освен свободата Санстефанският мир очертава и приблизителните етнически граници на българското землище. Още веднъж: ПОКЛОН !!!
цитирай
7. анонимен - То геноцида можеше да го има и ако ..
03.03.2008 22:24
Ако ,ако..акото цапа и мирише нито Руската империя на Александър II e Съветския съюз на Сталин нито пък България щеше да бъде част от него защото тази държава,администрация Русия я създаде както и нейната армия която и въоръжи инак щяхме да се бием сърбите с геги и криваци плюс двадесетина прадедови шишанета а колкото до Великите сили ако зависеше от тях и България нямаше да има защото 1876 никой не си мръдна пръста затова пък 1878 години всички се бяха изтипосали в Берлин да преразпределят.Апропо ако нямаше 3 март нямаше да има и Берлински конгрес и сега да ми дрънкаш че България станала самостоятелно държавно обединение след него,че то и България нямаше да има.
цитирай
8. meto76 - " Всъщност Русия нищо не пе...
03.03.2008 22:41
" Всъщност Русия нищо не печели от войната. Страната дава десетки хиляди жертви, разстройва неукрепналата си икономика (в този период е в преход към модерно стопанство, през 1861г. е отменено крепостното право), печели само къс планинска земя в Малък Кавказ и нищожно парче от Бесарабия." ХЕМ НЕ ПЕЧЕЛИ, ХЕМ ВЗЕМА МОЛДОВА И ЧАСТ ОТ КАВКАЗ - Грузия , Армения и Азърбайджан. РУСИЯ И МОДЕРНО СТОПАНСТВО НАПРАВО МЕ РАЗСМЯ. НЕЩО КАТО ДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО.
цитирай
9. анонимен - ===
03.03.2008 23:23
Не знам изобщо откъде стигна до извода,че това не е празник. За теб не е, за други и за мен Е!!! Това, че ти мето 76 имаш такова мнение, съвсем не означава, че всички трябва да се водим по него, защото не всички го приемат за миродавно. Може и да си турчин, това няма значение. След като живееш в България ти си преди всичко БЪЛГАРИН!!! Това трябва да ти е ясно и изобщо да не го подлагаш на съмнение. А войната която ти отричаш е точно това - ВОЙНА, но не между две империи, а една война, която трае години и едно освобождение, което трае 500 години. Пет века хич не е малък период и мисля, че всичко това което си писал е плод на собственото ти въображение. Ако в теб имаше поне малка доза родолюбие, едва ли щеше да напишеш всичко това. Мнението си е твое разбира се, но не го налагай на останалите.
цитирай
10. анонимен - Аз
03.03.2008 23:42
Последните изказали се са абсолютно прави. Ясно е, че и Русия си е гонила интересите, но мисля, че е по-добре под шапката на Русия, отколкото на консуматорския Запад. Защото т.н Велики сили затова са ни разцепили така, защото не са искали силни Балкани, камо ли силна България. И не зависимо от всичко това е Нашият, Българския национален празник. Сигурно и Ботев, и В.Левски и Алеко са се обърнали 50 000 пъти в гроба си гледайки и слушайки що за продажници и гъзоподавци има.
цитирай
11. meto76 - На мен ми е пределно ясно, че в Бъл...
04.03.2008 09:03
На мен ми е пределно ясно, че в България има достатъчно хора с промити мозъци в следствие на 45 години комунистическо управление.Но би трябвало да можем да гледаме по далеч от носа си.А относно саможертвата на 200 000 руски войници.Тия не са се жертвали за нас, а за Великоруските шовинистични, завоевателски амбиции.В крайна сметка благотворителна война няма - и тази е завоевателна. Русия печели територии и влияние.
цитирай
12. анонимен - от гробаря
04.03.2008 14:12
Мето,мойте уважения,но звучиш точно като мръсния самопровазгласил се за журналист- Иво Беров. Незнам какво те въвежда на мисълта че 3 март не е национален празник.

Започвам да се питам- Толкова ли много се манипулира обществото от хора като Иво Беров.
цитирай
13. анонимен - ===
04.03.2008 20:28
Ако мислиш,че с това мнение влияеш някому се лъжеш Мето. Що за глупости бълваш нямам представа. Ако е било така както говориш, едва ли е щяло да има България. Каква територия е спечелила Русия в България? Какво влияние има тя, освен това, че е помогнала на поробенаБългария. Колко българи са били станали еничари и колко българи са били изнасилени, убити, обезглавени? Знаеш ли какво. Това което казваш за 45 години комунистическо управление няма нищо общо с 500-те години турско робство. Не мислех,че има толкова омраза в хората. Не знам изобщо какво и кому искаш да доказваш това което пишеш. Може би говориш на инат, нямам представа, но за мен това си е направо промиване на мозъци. Именно твоя постинг. Не мисля, че трябва да се водя по него. В крайна сметка всеки си има мнение. Как го измисли това за завоевателната война не знам. Но, ти си се ръководиш от собствените си мисли и идеи. Мнението си е твое. Личи си колко българското национално самосъзнание работи в хората. Отчайвам се, защото и без това в момента България е разделена на различни етноси. Ако продължава така, обединението което е било ще стане разединение. Не бих искала да става това. Основата е разклатена, след като се отричат очевидни неща.
цитирай
14. анонимен - kk
04.03.2008 20:50
Не съм сигурен в написаното и затова не мога да дам правилен коментар , но все пак има и един друг момент, без помощта на Русия ( било и заради завоевателски амбиции ) днес просто нямаше да ни има ! Има и друг момент - никоя от така наречените ни днес сестри ( говоря за част от съвремения ЕС ) не си е помръднала пръста,за да ни помогне, макар че интелектуалците на Западна Европа доста обстойно са описали гаврите с нашият народ! И сега излиза , че не трябва да сме благодарни на руснаците ! Не мога да съм благодарен на друг, не защото са ми промили мозъка ( твърде млад съм и нищо не помня от тези 45 години ) , а просто защото спомене ли се запада на мен в главата ми винаги излизат едни думи на най-великият западен политик Чърчил :
"Балканите никога не трябва да са единни! "
Балканите ? Същите тези, който полагат основите на съвременна Европа! Същите те , цял живот ще бъдат мачкани и замесвани в интриги, както се случва и днес !
цитирай
15. анонимен - На мен ми е пределно ясно, че
04.03.2008 21:24
А на мен ми е пределно ясно, че нищо не ти е ясно затова запраши към клишета от подобен род: промити мозъци и прочие тъпотии.И така по думите ти драги ми Смехурко излиза, че и българските опълченци са се жертвували за някакви си там "великоруски шовинистични амбиции"Още по-голям куриоз се получава защото май и Третата българска държава е образувана благодарение на същите"великоруски шовинистични амбиции"а и тия дето след Освобождението носят гордото име поборници за свобода би трябвало да бъдат поборници за амбиции и то не какви а шовинистични.Какъв конфуз ама не си виновен ти а образователната система атова вече май и на всички стана пределно ясно.Сънят на разума ражда чудовища!!!
цитирай
16. meto76 - Целта на Русия е за била да заграби ...
04.03.2008 22:38
Целта на Русия е за била да заграби нашите земи, а не да ни Освобождава. Нашето Освобождение е резултат на Берлинския конгрес, а не на Санстефанския договор.Е това, ако го проумете.Всичко ще ви се изясни.Другото е промиване на мозъци от нашите историци от комунистическо време.
цитирай
17. ingodwetrust - до meto 76
04.03.2008 22:45
Виж сам на картата какви територии печели Русия, и за какво са и притбявли изобщо камънаци и блата, след като по същото време тя се разширява на изток и на юг и завзема ненормално огромни територии, благодарение на които днес е Суперсила.
Русия стига до модерно стопанство чак през 60-те години на 20в., до пазарна икономика в края на 90-те. Затова допринасят множество сътресения, вътрешни борби, дворянството, комунизма, както и тежки войни като Освободителната и войната с Япония.
Иди сега в Русия и виж какво представлява изобщо тази империя. Изобщо не е дървен камък, както си я представяш.
цитирай
18. ingodwetrust - относно последното
04.03.2008 22:51
Празнувай тогава Берлинския договор - 1 юли. Даже празнувай цял месец Беллинския конгрес 1юни-1юли.
Това ще бъде най-уникалната шега с Родната Чест!
Бисмарк на откриването на "освободителния" конгрес: "Господа, събрали сме се не да доставим щастие на един народ, а да осигурим европейския мир". Всъщност защо не премахнем паметника на Царя "поробител" и не го заместим с нацилналните герои от Конгреса?
цитирай
19. meto76 - В Русия има два града, които прил...
05.03.2008 22:03
В Русия има два града, които приличат на градове имперската столица Москва и бившата имперска столица Петербург, другото са землянки, дървени къщурки и местни помешчици, които дерибействат в дълбоката провинция.
цитирай
20. meto76 - http://www. epochtimes-bg. co...
05.03.2008 23:02
http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-03-03_11.html
цитирай
21. анонимен - ===
05.03.2008 23:23
"Боже, пази България!". Така се казва, но за да съществува България, трябва да си я пазим ние. Как ще я опазим от предатели не знам. Не мисля да споря повече с човек, който извърта историята както намери за добре и говори неща които изобщо не съществуват.
цитирай
22. анонимен - В Русия има два града, които прил...
06.03.2008 08:03
Това е поредната простотия плод на открита русофобия от някой който не е виждал Русия и на снимка пък камо ли да е ходил там.Алоооо Метин ли си, Методи ли си вече ставаш смешен или както казва Фирдоуси:"Нали го знаеш Кей Кавус що празни думи знае наизуст"
цитирай
23. анонимен - относно статията на "професор"Цветков
06.03.2008 08:15
Пламен Цветков произхожда от семейство на отявлени комунисти - баща му е бивш полковник от ДС, а майката е бивш секретар в районен комитет на БКП в София! Пламен Цветков е роден в Германия и дълги години е живял в чужбина в охолство. През 1980 г. завършва аспирантура в Москва, а по-късно е стипендиант на фондация "Фулбрайт" в Джорджтаунския университет във Вашингтон (1991-1993 г.) Така "бозаейки от две крави" Цветков набира скорост в кариерата (на двоен агент!). След 1989 г. той рязко променя комунистическата си ориентация за да стане според определение дадено му във в. "Дума": "Яростен и див антикомунист"! Този пребоядисан комунист (от СДС) обаче написа най-гадната и манипулативна антибългарска историческа книга - "България и Балканите от древността до наши дни" , която на всичко отгоре беше първо издадена на английски език в САЩ и спонсорирана от споменатата по-горе фондация. Мнозина считат, че заради тази книга проф. Пламен Цветков трябва да бъде съден!
На 797 страници професорът манипулира и фалшифицира българската история и по един неописуем начин клевети и петни България, като приписва на българите най-различни грехове. На моменти читателят има чувството, че чете турски, гръцки или сръбски пропагандни материали от времето на Първата световна война. Но нека погледнем някои пасажи от този "епохален" труд на "историка" Пламен Цветков*:
"...Самите българи обаче като че ли не се интересуват от собственото си минало".
"...Най-ценното е, че авторът недвусмислено посочва урало-алтайските корени на българската народност и е убеден, че няма защо да се срамуваме от "азиатщината си".
"...стара Македония е в тази насока малко по-различна - мнозинството от населението вероятно в имало илирийско потекло, но властващата аристокрация е била погърчена на твърде ранен етап...".
"...През V и VI в. трагично намалява броят на траките, които по-рано са възлизали на около един милион души...".
"...Разбира се, българите също никога не са били "чиста раса", но техните черти очевидно не са резултат от примесването на славяни и неславя-ни, а между ираноиди, коренни балкански елементи и слабо застъпени монголоидни черти...".
"...По-късно Алцековата орда се претопява напълно сред коренното население...".
"...Нещо повече - приемането на исляма може да освободи селяните (българските) от редица данъци и в повечето случаи хората преминават към новата вяра не насила, а доброволно. Ислямът прониква най-вече сред еретиците, при които християнството поначало няма твърде дълбоки корени...".
"...От друга страна обаче, някои български автори, подбуждани много повече от политико-про-пагандни мотиви, отколкото от действителните факти, твърдят, че изобщо не е имало турски заселвания и че етническите турци в България били "потурчени българи". Основните им доводи се опи-
рат на това, че за времето от XV до XIX век някаква част от българската народност наистина е била претопена от турците...".
"...В България турските заселници биват настанявани главно в Добружда и в Източните Родопи...".
"...Благодарение на липсата на големи различия между източноправославния и мюсюлмански деспотизъм, Вселенската патриаршия, която до 1453 г. е неделима част от византийската държавно-административна система, лесно се превръща в също толкова неделим елемент на Османската империя...".
"...Според три хроники, опиращи се видимо на един и същ извор, ислямът бил наложен от османските власти по един чудовищно насилствен начин. Цялото население било принудено да избира между мюсюлманската вяра и смъртта. Всички, които отказвали, били безмилостно изклани. Още през 1893 г. се доказва обаче, че споменатите "хроники" са една фалшификация, направена през XIX век от чисто патриотични подбуди...".
"...Мехмед IV (1648-1687 г.) е известен като страстен ловец. Той е обичал да ловува в Родопите и наистина е насърчавал възприемането на исляма,
но за него се знае, че е бил и твърде благочестив и набожен човек и
в никакъв случай не би позволил налагане на мюсюлманската вяра с насилие... С други думи, по всички личи, че масовото помюсюлманчване през XVII и XVIII век е било доброволно, независимо от всички по-късни твърдения...".
"...Без ни най-малко да бъдат безбожници, франкмасоните отиват още по-нататък в рационалното тълкуване на религията като твърдят, че след като сътворява света, Бог не се намесва в развитието му и го оставя на собствените му закони. Според "свободните зидари" най-добрият начин за почитане на Бога е моралното действие...". От този пасаж веднага става ясно каква сатанинска религия изповядва антихристът-"историк" Пламен Цветков*.
"...В няколко свои произведения той (Волтер) подчертава, че "българин" е еднакво по смисъл с "еретик"...".
"...Паисий не заобикаля жестокостите, вършени от българите, например, как арабите, обкръжаващи Цариград през 718 г. били разкъсани на парчета...".
"...Така по-раншното му (на Паисий) гръкофобство се подсилва с русофобство и сърбофобство...".
"...В Панагюрище бунтът избухва на същия ден и е съпроводен от несравнено по канибалски сцени. Труповете на петима или шестима турци, избити в различни махали на града, биват пренесени на главния мегдан и всеки въстаник, който минава оттам, забива в тях ножа си...".
По-нататьк като прави разходки из цялата световна история, авторът се развихря напълно, приписвайки на българите всички вселенски грехове. Българите са "злобни", "жестоки", "подли", "канибали", "предатели", "неуверени в себе си", "извършват етнически прочиствания спрямо турци, евреи, гърци, македонци и албанци и т.н
цитирай
24. ingodwetrust - Всъщност Русия
06.03.2008 13:35
не е покорила никого, без да е стъпвал зад нейните граници. Не дай боже, обаче, без да се движиш да се окажеш зад нейните граници. Има една разлика от земята до небето между русофил и руснак. Предпочитам ролята на русофила. Русия - дървен камък и дерибеи: хахаха. Авторе, отиди в Русия, виж как е, просто така на екскурзия. Като се върнеш вече, обяснявай колкото искаш какво е Русия. Тогава вече ще ти вярваме. Същото важи и за САЩ.
Колко жалко, е празникът отмина и дойде грипът. Всъщност целият ден на 3 март ме тресе жестока температура :(
цитирай
25. анонимен - Mето идва от Ахмед
11.11.2008 22:38
Това черно турче от снимката (Амедчо) се подиграва с всичко българско,както и професора на американска издръжка , за мен един Юда, колко сребърника е получил за това псевдо научно становище!
цитирай
26. анонимен - Трудно ми е да повярвам , че има хора, които мислят като теб
11.11.2008 22:54
Не знам каква болна главица може да роди подобни слова. Промъкваш между недочутото и едва чутото, няколко заучени фрази и няколко свежи думички и си въобразяваш, че се е получило добре. Добре, ама на къде? Хилядите руски братушки са паднали посечени в България водени преди всичко от желанието да освободят един братски и християнски народ. Да го спасят от бича на робството и униженията. Хитър Петре, не ми казвай , че тогава Русия е била по-зле от Османската империя и хич не ми говори за Великите сили. Кои са тези Велики сили и защо са "велики"? Ако бяха велики, нямаше да позволят на османците да си развяват рязания ятаган до пределите на централна Европа.
Границите на Санстефанска България са си съвсем реални и ако невеликите сили бяха велики, щяха да оставят хората по тези земи да се самоопределят, защото те всъщност са го направили, но е останал гласът им в пустиня.
Отивай в цирка, а не търси псевдоемоции , като изфабрикуваш евтини хипотези ! В последно време стана модерно жалки създания да търсят внимание по този натрапчив начин. Ти ще си от хората, които утре ще кажат, че трябва да пишем на латиница, защото видиш ли . . . Оставям многоточието на теб, довърши го с болната си фантазия ! ! !
Иво
цитирай
27. emil60 - Дискусията е интересна, но не ми харесва, че някои...
03.03.2010 10:19
Дискусията е интересна, но не ми харесва, че някои участници са анонимни... По стила се познава човека зад коментара, но явно е трудно да участваш с блог.бг името... Е, няма страшно... Важното е, че има дискусия и я намирам за много сероизна...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580227
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031