Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2014 21:05 - Пространство на неизпълнените обещания
Автор: raylight Категория: Други   
Прочетен: 6346 Коментари: 0 Гласове:
3



Пространство на неизпълнените обещания

 

            Бях обещал да напиша ревю на “Златният Дъжд: Три мистерии от античността” от талантливия български автор Владимир Сунгарски. Все още не съм го изпълнил, както много други обещания.

            Обещанието е идея, която застава между Небето и Подземието като изпъната струна, вибрираща в честотата, която резонира с други идеи, подобни на нея. С времето честотата се повишава, докато струната не се се скъса или обещанието не се изпълни, поглъщайки идеята в материално тяло. Ако струната се скъса, обещанието отлита надалеч.

            Винаги съм се чудел къде отиват неизпълнените обещания. Дали е тясно и сумрачно място в подсъзнанието на човека, дал обещанието, или в сънищата на човека, към когото това обещание е отправено? А може би е и на двете места едновременно, чакащо да бъде забелязно, за да определи с точност местоположението си? Какво ще се случи, ако обещанието, което направиш е към самия теб? Дали създаваш връзка между пространството на неизпълнените обещания и пространството на незавършените сънища? Дали е голямо или малко място, ако е второто, колко обещания може да събере, преди да прелее и да изхвърли обещанията обратно към създателя им, скъсани струни на китара, удрящи ръката, която се опитва да свири на тях?

            Някой ден всички обещания ще бъдат изпълнени, по един или друг начин. Някой ден стените на пространството ще рухнат едновременно във всеки ум и всеки ум ще бъде овладян от тях. Личностите, които са били преди, ще бъдат заличени. Обещанията ще се превърнат в хора, които вървят и дават обещания. А може би вече се е случило. Може би всички ние сме изпълнени обещания, дадени преди много години и чакали реда си до деня на осъзнаването. А той е различен за всеки от нас. Ние сме посаденото дърво. Ние сме построената къща. Ние сме продължението на рода, написаната книга, прошепнатите думи: “обичам те”, момчето дошло навреме за срещата, момичето, отхвърлило нечие друго “обичам те”. Ние сме отмъщението, завършило със затвор, паметта, която не изчезва, въздадената справедливост или отнетото щастие. Може би ние се състоим от неизпълнени обещания, които понякога се късат, за да се върнат в умовете ни, може би целият ни живот е пътят към изпълняването на едно обещание, обещанието за мир.

            Пространството на неизпълнените обещания е съседно на пространството на неизживените спомени, пространството на незавършените сънища, на неизречените мисли, на неудовлетворените чувства, на неутоленото любопитство. То има много измерения, обвити едно в друго, затова може да е безкрайно малко и въпреки това да съдържа всичко, но дори то може да се препълни. Това препълване ни определя, отделя. Обещанията се дават с вяра, с надежда, с любов, а не се изпълняват от страх, отчаяние и егоизъм.  

            Пространството на неизпълнените обещания се намира на две места – у човека, който е дал обещанието и този, който го е приел, но то винаги се разкъсва у първия и заличава неговата личност, защото идеите винаги се връщат при създателите си, защото всяко обещание е дадено първо на този, който го прави и после на този, към когото е отправено. Човекът се състои от идеи и волята за тяхното осъществяване, но идеите могат да заместят волята, когато отсъства и сами да определят съществуването си.  Идеите не могат да изчезнат за разлика от волята, стояща зад тях. Ако надникнем в това пространство, ще видим, че всички те заедно образуват отпечатъка на личността, която ги оставя, а преливането им я заличава. Неизпълнените обещания не могат да бъдат оковани, без самите те да оковат човека. Те винаги се връщат, а когато дойдат едновременно, остават само те.

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: raylight
Категория: Технологии
Прочетен: 3234182
Постинги: 365
Коментари: 2485
Гласове: 11853
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031