Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2015 12:12 - Потеклото на цар Борис III
Автор: atil Категория: История   
Прочетен: 56949 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 19.01.2015 15:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пълни изследвания на родословното дърво на царя не са публикувани навремето у нас. Тогава повечето от сведенията, споменати тук, бяха неизвестни.

image

Децата на българския цар Фердинанд и съпругата му княгиня Мария Луиза Бурбон Пармска са: 
1) цар Борис III-(30.01.1894 България-28.09.1943г.България)
2)Кназ Кирил Преславски(17.11.1895г.България-2.02.1945г.,убит в България)
3)Княгиня Евдокия (17.01.1898г.България-4.10.1985г.Германия) 
4)Княгиня Надежда,Princess Nadejda of Bulgaria (30.01.1899г.България-15.02.1958г.Германия)

След деветосептемврийския преврат през 1944 г. и края на Втората световна война, когато имаше вече възможност да се потърсят сведения за неговия произход из стари хроники и научната литература по Западния свят, нашите историци-марксисти се впуснаха вместо това с злъчен вой да охулят и опетнят височайшия покойник.
Покрай нелепите епитети, прикачени от червената глутница към неговото име и царуване(буржоазно-монархическо господство, монархо-фашистка власт, монархо-фашистки: диктатура, правителство, армия), за да подчертаят "чуждият" му произход, подметнаха и прозвището "Кобурготския монарх".
В своето невежество и некадърност новопроизведените академици и професори на ОФ дори не подозираха, че тъкмо в жилите на този "Кобурготски монарх", наследена през вековете от едно поколение на друго, тече благородната кръв на българските владетели от Търново и Охрид.

Към кое време тогава на нашето бурно средновековие се отнася зачатъкък на генеалогичната таблица на цар Борис III?
Една издънка от брака на Ирина с Александър Комнин, само след три поколения, дъщерята на техния правнук - Солунския император Теодор Ангел Комнин, кръстена по името на нейната прабаба Ирина, "пленила сърцето" на цар Иван Асен II със своята красота и станала втората му законна съпруга.
От тогава кръвта на Комитопулите се смесва повторно с тази на Асеневците и се връща в България.
Новата българска царица Ирина ражда три деца на Иван Асен II, от които в последствие дъщеря им Ана-Теодора влиза в брак със севастократор Петър. Тяхната дъщеря става съпруга на видинския полузависим болярин Шишман - родителите на трагично загиналия цар Михаил Шишман и сестра му - Кераца Петрица. Последната е майка на цар Иван Александър и Иван Асен и сестра им Елена, омъжена за сръбския цар Стефан Душан.

Целият ред на това потекло се помнел и тачел и се предавал от поколение на поколение. Елена пожелала споменът да се запази "на век и веков", та поръчала родословното и дърво да се изографиса в църквата при с.Матейче, Кумановско, като далечна потомка на Ирина Траянова и император Комнин
.

image

Императрица Ирина


При посещението ми в Дечанския манастир в Косово, Южна Сърбия, бях приятно изненадан да открия фрески и реликви на някои лица свързани с българската история и по-точно с родословието на Комитопулите и споменатите вече по-горе.
Царица Елена е изобразена измежду сина си Стефан и племеника си Иван Александър Асен Комнин, синът на деспот Иван Асен. Изпред олтара са погребалните ковчези на сръбския крал Стефан и сестра му Неда(българска царица, съпруга на цар Михаил Шишман); двамата са внуци по майчина линия на цар Георги Тертер I и кира Мария, и правнуци на цар Мицо и жена му Мария, която от своя страна е дъщеря на цар Иван Асен II и втората му съпруга Ирина(Ангел Комнина), както вече се отбеляза, като потомка на императрица Ирина Траянова.

От брака с Михаил Шишман Неда родила няколко деца. Първородният Иван Стефан заел престола за кратко време след смъртта на баща му. Когато бил сменен от търновските боляри с Иван Александър, той участвал в междуособните войни в Италия и умрял в Дубровник. Търсих гроба му из развалините на Бенедиктинския монастир на остовчето Локрум срещу града, където според Лукари бил погребан. Негов син, роден в Дубровник, е Цариградския патриарх Йосиф(1416-1439), който по време на преговорите за Уния между Източната православна църква и Папата се поминал във Флоренция. Гробът му се намира в черквата "Санта Мария Новела".
На западния свод в Дечанския манастир е изписан и цар Калоян - неизвестен до сега у нас портрет, възседнал кон и според легендарния разказ, пронизан от копието на св.Димитър Солунски.
Чрез брака на една друга потомка на Ирина Траянова и кръстена пак Ирина с Филип от Швабия, благородната кръв на Комитопулите се влива в Бурбонската, Кастилската и Хабсбургската династии.
И така благодарение на Калояновите писма и на изографисаното родословно дърво в Матейче на царица Елена, се установява и запазва за вечни времена връзката между владетелите на трите ни царства.

image

Непогребаният ковчег на Цар Фердинанд I Български в семейната гробница в гр. Кобург=
Последната воля на Цар Фердинанд: "Да бъда погребан в любимото ми Отечество България!"


image
Майката на цар Фердинанд е била една от най-влиятелните жени в Европа - Линк:www.monitor.bg/article 


Настъпва час, когато нашата история ще отсъди и отреди достойно място за Борис III между българските царе - негови предшественици и праотци. Заветът, който майка му Мария-Луиза отправила към него - "Борисе, когато един ден бъдеш повикан да царуваш, постарай се да бъдеш най-добрият между царете". Той изпълни майчиния завет.

image

цар Борис III


В страниците на историческите христоматии и в народния спомен той ще остане като "Цар Обединител на българите", в жилите на който течеше българска кръв!




Кирилъ Кировъ, Лондонъ. публ. в бр.1 на сп."Борба" изд. на БНФ, 1999г.


П.П. А във връзка с още по-новите открития а именно публикуването на сборника с исторически летописи от Волжка България - "Джагфар тарихи"(Книгата или Историята на Джагфар) вече знаем кой е рода на Комитопулите и кой рода на Асеневците! Комитопулите от Охрид са от българския род Билиг, от който е била жената на Кубрат и майка на Аспарух - Акджан(Оксана). А Асеневците са клон на стария род Дуло чрез Азан Тукта("Токту"), който възстанавил властта на този род след династичната криза през 8-ми век.
Линкове: 1.: Рода Билиг - atil.blog.bg/history/2011/05/10/rodoslovie-na-dunavsko-bylgarskite-care-treta-chast.744784

2.: Рода Дуло - Азан(Асен) - atil.blog.bg/history/2015/01/19/.744576




Гласувай:
13



1. kabuli - Историята
20.01.2015 14:17
е, е и сега и винаги ще бъде най-развратната любовница на тези, които са на власт.
цитирай
2. atil - Не, не историята а извратените и ...
20.01.2015 19:08
Не, не историята а извратените и развратни историци, които се занимават с нея. Но във всички времена е имало и добросъвесни хора. Така че за този който се интересува, това което е било известно, винаги се е знаело. И сега е така.
А в политиката например е още по-зле отколкото в историята. Особенно в страните с комунистическа диктатура а най-вече в България. Още Димитър Талев го е забелязал:
""И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже, когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ.."
" На завой", Димитър Талев
цитирай
3. didanov - уважавам трудовете ти..
24.01.2015 14:26
и познанията ти, склонен съм да приеме, че в цар Борис трети има българска кръв, то според мен хабсбургската му нечиста и кармично обременена кръв е надделяла в по-големите и важни етапи на живота му. За това и поради много други причини не мога да се съглася, че той се възприема отт съвременниците му като "Цар Обединител на българите".
цитирай
4. atil - Цар Борис Трети има човешка и бла...
24.01.2015 17:02
Цар Борис Трети има човешка и благородна кръв на български Цар!
Кой с какво се съгласява или не няма значение в случая, съвремениците му са го приели и оценили като "Народен цар", и като "Цар Обединител"! Така е останал и така ще остане в историята и то напълно заслужено.
Днес по-интересно е да се занимаем с кармично обременените ни управляващи с чист български произход и кръв, които ни разсипват и унищожават вече много десетилетия наред.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: atil
Категория: История
Прочетен: 5640364
Постинги: 555
Коментари: 2639
Гласове: 3659
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031