Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2010 16:06 - Няма да гледаме „Войната е опиат“ на голям екран
Автор: meto76 Категория: Изкуство   
Прочетен: 1924 Коментари: 0 Гласове:
1



Няма да гледаме „Войната е опиат“ на голям екран

петък, 12 мар 2010 г.

Доротея Николова

image Снимка: БГНЕС Тазгодишната звездна лента „Войната е опиат” ("The Hurt Locker"), получила шест награди "Оскар", включително и за най-добър филм на 2009, няма да има кино разпространение у нас.

Независимият филм „Войната е опиат", който буквално отвя основния си конкурент в състезанието за Оскарите  - "Аватар", няма да бъде пуснат на голям екран в България.

Това обявиха от "Съни Филмс", които държат правата на лентата за България.

Киноманите очакваха премиерата на филма, обявена за 26 февруари, но компанията съобщи в последния момент, че това няма да се случи.

От "Съни" коментират само, че не са успели да постигнат договорка с киносалоните, с които работят, за заявената дата. Те са взели категорично решение да не излъчват филма в кината.

Людмила Баровска, представител на компанията, опроверга пред Bnews информацията, появила се в медийното пространство, че "Съни Филмс" имат намерение да предоставят "Войната е опиат" чрез услугата Premium Digital. Има надежда все пак лентата да види бял свят - филмовите дистрибутори обмислят телевизионно, DVD и Blu-ray разпространение в началото на май тази година.

По-нетърпеливите могат да намерят филма, разбира се, в меката на торентите Zamunda.net

„Войната е опиат (The Hurt Locker) на Катрин Бигълоу спечели шест награди "Оскар" и срази мегапродукцията „Аватар" на Камерън.

Двата филма имаха по 9 номинации за престижните статуетки. Режисьорите им са бивши съпрузи и за първи път се изправиха в директен двубой един срещу друг, който завърши в полза на Бигълоу. Тя  стана и първата жена, носител на "Оскар" за режисура в 82-годишната история на наградите на Американската филмова академия.

Историческата драма е напрегнат разказ за елитен отряд сапьори в разгара на войната в Ирак.

Филмът започва с цитат от бестселъра "Войната е стихия, която ни дава смисъл":  "Впускането в битки представлява смъртоносно пристрастяване, а самата война е най-големият опиат". Разказът на журналиста от "Ню Йорк таймс" Крис Хеджис служи за основа на драматичния сюжет по реални събития. На фона  на жестокостите след инвазията в Ирак той проследява личните мотиви и битки на група елитни сапьори, които са изправени пред предизвикателството да служат на професионалния си дълг, но и да не изневеряват на моралните си устои. Конфликтите обаче не са само в размирната близкоизточна държава, а и между самите специалисти по обезвреждане на взривни устройства. Някои от тях няма да издържат на напрежението, други ще платят с цената на живота си - едни ще милеят за завръщане вкъщи, други ще са твърдо решени да доведат борбата до край. А той няма да е щастлив за никоя от замесените страни.



http://www.bnews.bg/article-6924



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580588
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031