Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2007 15:01 - За и против Евтаназията
Автор: meto76 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2270 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2007 15:06


Днес в 04.00 часа почина и другия ми дядо.Рак на белия дроб. Пушил е десетилетия.До преди 5-6 години,когато след една операция на жлъчката ги отказа.Просто рече и ги отказа.И се чувстваше по-добре.Дали е от това рака; дали е от това, че е бил трудовак на времето. Служил е 3 години в армията, ако трудоваците са били въобще войници на времето.Но като трудовак е бутал и теглил количките в урановите рудници в Бухово и кръв е текла от носа му.Това го разказваше с някакво умиление. Може би защото все пак това са били младежките му години, завързал е приятелства там. Но нали е бил син на "враг на народа" баща му е лежал в Белене, защото не е искал да влезе в ТКЗС. Да даде вършачката и няколкото дка земя на държавата, на комунистите. Това пусто ТКЗС, което разби българското село. Обезлюди селата, отчужди хората от земята, прати младите в панелните комплекси да работят в предприятия, които преработваха руда от Венецуела в Софийското поле. Смешно, ако не беше трагично. Така сина на "врага на народа" не е могъл да носи оръжие и да служи  в армията на тая скапана комунистическа държава. Трябвало е да  добива уран за атомните бомби на омразната съветска империя. Тая ангария, да работиш за държавата или по точно за една клика управляваща задунайската губерния от днешна гледна точка е неразбираема. Баба ми го чака него три години докато, той  "служи на родината". Да се смея ли да плача.
Заслужва ли си да коментирам въобще здравната ни система.Вече достатъчно ги обрисувах в постинга за смъртта на другия ми дядо. Но ако на това ДжиПи т.е личен лекар не му се бе свидело един талон за снимка на белите дробове, Въпреки че той се оплакаваше от доста време, но нали възрастните хора в тая държава кучета ги яли, тая болест можеше да се открие и по рано.
Ще запомня дядо ми с вечната му усмивка и шеговит характер.Винаги се опитваше да пуска по някои майтап, даже и последния месец, когато гаснеше.Не винаги му се получаваше майтапа; вица но с това настроение заразяваше, да се усмихнеш поне.Ще го запомня като изключително точен и педантичен човек в отношението му към околните, особено спрямо държавата. Да си плати сметките - ток; вода парно. Пръв да иде да си плати данък сгради."Да ми се махне от главата", така казваше, "да го не мисля". Винаги вадеше някакви папки с документи, където съхраняваше какво ли не, сметки за ток, с години на зад.Документи за земя.Колко ли нерви и разправии с поземлени комисии, с нотариуси, за да изгови нотариални актове за земята.Тая пуста земя.Да ги раздели приживе с Договор за доброволна делба между майка ми и вуйчо ми.Да им изгови и на тях нотариални актове.Ходене по мъките.Човек на възраст да хваща рейс, да ходи по селата и да обикаля като луд от инстанция на инстанция, където го правят на още по-луд.На края да продадеш 10 дка земя да вземеш 2000 лева и няколко дни след това  да ти се обадят някакви телефонни терористи бих казал, да те измамят, че са еди кой си близък приятел, който не е виждал с години и е закъсъл и му трябват пари.Човек готов да помогне, на 78 години да тръгне да им ги носи.Педераси смотани.На другия край на България.Може би този случай от преди една година приказките, че ще си сложи край на живота след тая измама и напрежението след това, също да са отключили болестта.Може ли въобще да се живее спокойно в тая държава.Още повече пък възрастен човек. Всичките тези ежедневни проблеми с бюрокрацията и въобще, с които се сблъсква човек, които в нормална държава ги няма може да го доведат до всякави болести.
Имах щастието да не съм свидетел на това как възрастен мъж стене и плаче като малко дете от болка, а баба ми до него с нищо да не може да му помогне. Как пита баба ми "с какво съм го заслужил, цял живот съм бил честен, защо ме мъчи тая душа". Е така умират честните хора, Справедливост няма. Бог също, другото са приказки за наивници. Е поне в нещо комунистите са прави. Религята е опиум за народа. Така е ако си честен. Ако си мръстник, крал като ненормален, за теб и болници има и лечение ще се намери.
Та мисълта ми бе да пиша за евтаназията.Не виждам смисъл от такъв живот.Ако знаеш, че не ти остава много, защо да се мъчи човек, защо да не вземе своето решение да пие едно хапче и да приключи.
Може би законодателя трябва да помисли и да спести мъките на неизлечимо болните с един закон, който да се прилага от страна на болниците в България.Те и без това освен за морги за друго не стават, напоследък.


Ето тук намерих един интересен линк за Евтаназията, който иска може да го прочете.

http://perspective.bg/Evta/EVTAargu.htm



Гласувай:
0



1. bobsun123 - Моите съболезнования за дядо ти...
27.12.2007 18:02
Хубав човек е бил разбирам от постингът ти.Незнам кое е правилно и кое не.Има хора,които се борят със смъртта дори и тогава ,когато виждат,че няма смисъл.Но има хора,които не издържат на болката и се страхуват от наближаващия край.Би било добре човек да избере как да свърши краят на животът му, но....Май нямаме право и това да направим.Едни отричат евтаназията,а други не.Въпрос на лично мнение и избор.Въпрос е в това как човек приема смъртта.
цитирай
2. meto76 - Въпросът е всеки сам да реши за себе ...
27.12.2007 18:44
Въпросът е всеки сам да реши за себе си, а не някой друг за него.
цитирай
3. bobsun123 - Разбира се...
27.12.2007 18:56
единствено и само ако той е решил може да се приложи евтаназията.
цитирай
4. liliahristova - Миналата година моят татко се стопи пред очите ни
27.12.2007 22:21
за един месец. Отиде си след тежка агония, която ние дори не осъзнавахме, че е дошла. Толкова бързо се разви болестта му. Вече бях получила от онкодиспансера някакви капки, изписани за него, с упойващи и обезболяващи вещества, изобщо не им помня името, защото ми пареха в ръцете, и когато му давах първата доза, той вече не осъзнаваше (поне аз така си мисля) какво се случва. Тогава си мислехме с майка ми дали следващия път да не му увеличим дозата, за да не го боли и да не се мъчи, той не я дочака... Та за евтаназията - ако човек е с достатъчно ясен разум, за да я поиска от близките си, и аз съм за - въпреки огромната ми съпротива дори когато мисля за това. Не е честно да гледаш как скъпият ти човек се мъчи и ти не можеш да облекчиш страданията му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14584254
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031