Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2023 22:56 - КПSS, като сте рекъл "ЛИЦЕ", кажете и "МЕР" де!
Автор: obses Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3636 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 25.05.2023 06:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Или поне ЛЪЖЕЦ!

Ще "жертвам" БЪЛГАРСКИЯ си пост от 22 ч., защото наглостта нечия е 1951 тона руSSки лайна!

Другарю руSSороб, Вие сте абсолютен лъжец и лицемер!
За РОБ да не говорим!

Доколкото успях да проверя, но и да има грешка тя ще е минимална в броя, НО НЕ И В ТОВА ОТКОГА СА УВАЖЕНИ БРАТЯТА в РуSSия, където се оказва, че има (само) 7 паметника на Кирил и Методий!
Но сега внимавайте:

ПЪРВИЯТ ПАМЕТНИК Е ОТ 1990 ГОДИНА И Е ПОДАРЪК ОТ БЪЛГАРИЯ!
НАМИРА СЕ В МУРМАНСК И Е НА СКЛУПТОРА ВЛАДИМИР ГИНОВСКИ!

image


ВТОРИЯТ ПАМЕТНИК Е В МОСКВА И Е ОТ 1992 ГОДИНА!
image


ТРЕТИЯТ Е В САМАРА И Е ОТ 2006 ГОДИНА!
image


ЧЕТВЪРТИЯТ Е В ХАНТИ-МАНСИЙСК И Е ОТ 2006 ГОДИНА!
image


ПЕТИЯТ Е В КОЛОМНЕ И Е ОТ 2007 ГОДИНА!
image


ШЕСТИЯТ Е В СЕВАСТОПОЛ, КОЙТО ВСЪЩНОСТ Е УКРАЙНА И Е ОТ 2008 ГОДИНА!
image


СЕДМИЯТ Е В ТВЕР И Е ОТ 2014 ГОДИНА!

image


Та се чудя как не Ви е срам и това българско да оакате в робуването си??!!
Тоест, до преди "демократичните" промени в РаSSия, паметници на Кирил и Методии е имало само в робското Ви съзнание и лъжливите Ви пропаганди робски!
А от снимките се вижда на колко и след това е опорочено делото на Братята, поставяйки ги редом с кръст, който не е православен, а е на руската КГБейска църква!

А отдолу е паметникът на Кирил и Методий в Киев в опит от страна на "нацитата" да го защитят от "освободителите" руSSки "братя" с чували с пясък!
image




Гласувай:
7



1. vacsine - Ее, ама вие учудвате ли се? Вв е до...
24.05.2023 23:41
Ее, ама вие учудвате ли се? Вв е доказал се лъжец и тартюф.
цитирай
2. petgrig - Писах му комент
24.05.2023 23:43
че нема никва срама. И си е баш така.
цитирай
3. obses - 1. vacsine и 2. petgrig мога само да се повторя:
24.05.2023 23:45
Та се чудя как не Ви е срам и това българско да оакате в робуването си??!!
Тоест, до преди "демократичните" промени в РаSSия, паметници на Кирил и Методии е имало само в робското Ви съзнание и лъжливите Ви пропаганди робски!
А от снимките се вижда на колко и след това е опорочено делото на Братята, поставяйки ги редом с кръст, който не е православен, а е на руската КГБейска църква!
цитирай
4. vmir - За ботът вв1951 да лъжесвидетелстваш, да мамиш и да имаш хората за глупаци
24.05.2023 23:49
е атестат за висша чест, достойнство и свободолюбие. Защото да ти идва отвътре всичко това е доказателство като Пригожинско провикване за снаряди, че не се нуждаеш от ръководство, а сам генерираш представа за социална субординация, която си готов да оглавиш, стига да не се налага да се конкурираш, а да се намери силов фактор, който да те тургне на върха на пирамидата като най-даровит да я управлява.
цитирай
5. obses - 4. vmir Вас пък ще репликирам така:
24.05.2023 23:51
Паметниците на Св. св. Кирил и Методий в чужбина


Ние, българите, рядко се замисляме на колко места по света славят и почитат създателите на нашата азбука, родоначалниците на славянската книжнина, светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Преклонението пред делото им започва от Средновековието, веднага след канонизирането им за светци, което е подготвено още от техните ученици. И докато в България поради 500-те години робство до ХIХ век образите им виждаме преди всичко в живописта, в множество стенописи, икони и гравюри, в други славянски държави и в Западна Европа от ХIV в. насам се появяват скулптури, паметници, монументални комплекси с изображенията на първоучителите.

Най-ранните скулптурни изображения на двамата братя са създадени в днешна Чехия и Словакия, където те са се утвърдили като символ на просветата и знанието, на духовността и моралната извисеност на славянството. Най-многобройни са пластичните творби и паметниците на създателите на азбуката именно в тези две държави, в които особено в ХVIII в. изкуството се развива под знака на патриотизма и стремежа към културна автономност.

Десетки са статуите, паметниците, барелефите на св. Кирил и Методий в Чехия и Словакия. Изобразяват ги най-често в цял ръст, с кръст и книга в ръце. Най-старите скулптурни изображения тук са в катедралата „Св. Вит“ в Прага – бюстове на светите братя, изработени от П. Парлерж, един от архитектите и строителите на храма в ХIV век. Изграждането на катедралата продължава до ХХ в. и тя постепенно се превръща в истинска галерия с различни по дата на раждането си скулптури и изображения. През 1870 г. в параклиса „Св. Йоан Предтеча“ са поставени мраморни статуи на двамата братя. През ХIХ в. образите на славянските учители украсяват почти всички олтари на катедралата, а през ХХ в. техният брой в нея се увеличава. Върху дъбовите врати на Возмутовия параклис солунските писмовници заемат централно място сред редицата просветители на чехите, а под фигурите е изобразена срещата им с папа Адриан II.

Сред останалите скулптурни изображения в Прага се откроява това в храма „Св. Кирил и Методий“ в квартала Карлин, осветен през 1863 г. в чест на 1000-годишнината на моравската мисия. Бронзовият релеф на двамата братя върху централните врати на църквата е от 1879 г., а две огромни дървени статуи са поставени в олтара през 1936 г. Много известни са бронзовите релефи и в църквата „Св. Вацлав“ в чешката столица и особено мраморните статуи в пищния бароков храм „Св. Игнац“ от двете страни на олтара. В друг стил е керамичната композиция на светите равноапостоли в Хусовия храм в Прага, която образува ансамбъл с фигурите на Ян Хус иЯн Коменски. Сред най-монументалните изображения в Чехия е скулптурната група „Кирил и Методий сред народа на Моравиа“, която е ваяна от 1928 до 1938 г. и е издигната на Карловия мост в Прага.

През 1720-1748 г. статуи на двамата братя са поставени в църквата „Св. Петър и Павел“ в Бърно. През ХVIII в. вътре в храма е издигната композиция в пищен бароков стил, патетичен и претрупан. Две статуи на създателите на славянската азбука има пред Доминиканската църква в Бърно (1736 г.) На фасадата на Енорийската църква в града на 24 май 1936 г. от името на българското академично дружество „Св. Кирил и Методий“ е поставена паметна плоча с релефи на Кирил, който държи азбуката, и на Методий с книга и кръст в ръце. За 1000-годишнината от моравската мисия и във Велеград се появяват няколко скулптури. Паметници на солунските първопроходци има в Бочурище, Требич, в Рожков, в Нитра и на още няколко места в Словакия.

От името на словашкия народ пластични творби са поставени в Рим – символичен каменен гроб на Кирил с височина 1,2 м в църквата „Св. Климент Римски“, паметна плроча с бронзови скулптури в базиликата „Санта Мария Маджоре“, мраморна паметна плоча с релеф в базиликата „Санта Праседе“.

На 4 септемврри 1911 г. в Киев е открита внушителна композиция – в средата княгиня Олга, от дясната й страна е Андрей Първозвани, а отляво са създателите на азбуката. Под тях на постамента пише: „Свети равноапостольные Кирилл и Мефодий. Двоица священная, светом богопознания“. Интересното е, че този прекрасен паметник е изработен от студенти прод ръковоството на професор от Киевския художествен институт.

Има и изображения от съвсем ново време. На 24 май 1990 г. в Мурманск (където в Русия за пръв път е честван съвремения граждански празник на двамата братя) е поставено точно копие на паметника пред Народната библиотека в София. То е подарено от българския народ чрез фондация „България 1300“. През 1992 г. е издигнат паметник и в Москва, поставен е близо до монумента на героите на Плевен от Руско-турската война, а мястото е наречено Славянски площад. В постамента е вграден вечен огън, донесен от Божи гроб.

Българската общност в Чикаго в САЩ също е изразила почитта си към създателите на азбуката ни с издигането на паметник в града. Сред известните техни монументи е и този в Охрид от 1992 г. Паметник има и в Унгария, а още през 1885 г. върху стена на параклис в Елванген – Германия, където се смята че е бил заточен Методий, е изваяно негово барелефно изображение, а в съседство през 1975 г. е поставена паметна плоча с релефи.

По материали от „Кирило-Методиевска енциклопедия“ (2003) и книгата „Изображенията на Кирил и Методий през вековете“ на Атанас Божков (1989).


А читателите ми, обърнете внимание на годините!
Още през 17 век (в Прага още през 14ти!) в цивилизованите държави са почетени Братята и то от нации, които не са получили азбуката си от тях!
А в РаSSията?
В РаSSията едва след разпада на СССР и то написах на половината паметници как: на фона на кагебейски кръст!
Обърнете внимание и на друго: Как по времето на "процъфтяващия" и "неробски" социализъм ние бяхме ЗАСТАВЕНИ да честваме какви ли не руSSки и особено партийни празници, а те честват деня на Кирил и Методий ЗА ПЪРВИ ПЪТ едва през 1990 година!
ОСВЕН ТОВА ЛЪЖЕЦЪТ ПУТИНОСЕРВИЛНИЧИ И ЗА ДРУГО, ЗАЩОТО АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЧНИ ЗЕМИТЕ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, НА ТЕРИТОРИЯТА НА КОИТО Е СЪЗДАДЕНА АЗБУКАТА, СА МОРАВСКИ, А НЕ МАКЕДОНСКИ! Но както vacsine е казал: лъжецът си е лъжец! Както и абсолютен наглец! Само не и българин!
цитирай
6. getmans1 - Щом става въпрос за разобличаване ...
25.05.2023 00:13
Щом става въпрос за разобличаване на лъжите "МУ";

В Украйна са повече - 8 на брой, НО, голямо НО;

"Най-старият паметник на светите равноапостоли Кирил и Методий се намира на един от централните площади в Киив. Той е бил демонтиран по време на болшевишкия режим през 1923 г., и е възстановен в съвременната Украйна чак на 25 май 1996 година."



цитирай
7. obses - 6. getmans1
25.05.2023 00:17
Аа, getmans, не така! Не може да е вярно! Украинците знаем са нацита, а болшевиките са херувими! А Вие отново пропаганда сеете! :):):)

А иначе сериозно: Да, имало е и други, единици, подобия на паметници на Братята в РуSSия! Но както сте написал, те по времето на СССР са били.... денацифицирани!
цитирай
8. obses - Но да повторя:
25.05.2023 00:19
А читателите ми, обърнете внимание на годините!
Още през 17 век (в Прага още през 14ти!) в цивилизованите държави са почетени Братята и то от нации, които не са получили азбуката си от тях!
А в РаSSията?
В РаSSията едва след разпада на СССР и то написах на половината паметници как: на фона на кагебейски кръст!
Обърнете внимание и на друго: Как по времето на "процъфтяващия" и "неробски" социализъм ние бяхме ЗАСТАВЕНИ да честваме какви ли не руSSки и особено партийни празници, а те честват деня на Кирил и Методий ЗА ПЪРВИ ПЪТ едва през 1990 година!
ОСВЕН ТОВА ЛЪЖЕЦЪТ ПУТИНОСЕРВИЛНИЧИ И ЗА ДРУГО, ЗАЩОТО АКО ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЧНИ ЗЕМИТЕ ПО ОНОВА ВРЕМЕ, НА ТЕРИТОРИЯТА НА КОИТО Е СЪЗДАДЕНА АЗБУКАТА, СА МОРАВСКИ, А НЕ МАКЕДОНСКИ! Но както vacsine е казал: лъжецът си е лъжец! Както и абсолютен наглец! Само не и българин!
цитирай
9. vmir - 5. obses, аз пък да допълня, че имах професор, завършил в СССР,
25.05.2023 00:33
където беше налъган, че СССР е световен научен и технологичен лидер, недостижим за 50 години в ПОНЕ 80 научни направления. С целия непоколебим респект към световното научно и технологично господство на СССР, човекът разправяше какво недоумение предизвикал в състудентите си с историята за Кирил и Методий и азбуката, защото някои от тях били убедени, че азбуката им е създадена от "вожда и учителя" Ленин. Оформила се група, която се позовала на помощта на Сталин за азбуката, защото знаели за фундаменталния му принос дори в световното езикознание. Понеже нашия не отстъпил и на йота пред аргументите на състудентите си, извикали асистента да реши спора, но и той не отстъпвал по информираност на местните студенти. Същото се повторило и с доцента, който добавил нови дози недоумение и тревога от "шовинистичната" история на нашенеца, защото по него време се водела люта интернационална битка с национализма и "великобългарския шовинизъм", който бил трън в окото на борбата за светло комунистическо бъдеще, чрез обединяване на пролетариите от вси страни. Тревогата преминала в търсене на решение от професорското тяло, в което бил открит индивид, който спасил нашия човек. Само не знам с какви аргументи.
цитирай
10. getmans1 - ЯВНО УДАРНО ЗИДАТ И ДЯЛКАТ "...
25.05.2023 10:19
ЯВНО УДАРНО ЗИДАТ И ДЯЛКАТ "ИСТОРИЯТА" СИ ... "ТРЕТИЯТ РИМ" нада да изглежда вечен:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: obses
Категория: Лични дневници
Прочетен: 498437
Постинги: 319
Коментари: 905
Гласове: 1666
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031