Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 15:15 - В събота е голямата Задушница преди Великия пост
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 21879 Коментари: 3 Гласове:
3



 Не забравяйте да почетете своите починали близки и познати!   Задушница  е ден за помен на душите на починалите.    В църковния календар са фиксирани датите на задушниците, които са 3 – Голямата  задушница преди началото на Великия пост, Задушница преди Петдесетница – Черешова задушница и Архангелова Задушница.



Задушница се чества винаги в събота — деня, който в църквата е определен за ден на покойниците. Богослужението е с молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която се прави обща панихида. Камбаната бие траурно, с отмерен удар. (Във всяко съботно богослужение има специални песнопения и канон за мъртвите.)


image
  По православна традиция празниците започват от предната вечер и се отчитат с вечерната служба в храмовете. Затова още в петъчния следобед и в събота до обяд  близките на починалите посещават гробовете. Преливат ги с вино, оставят храна,  поставят цветя, палят свещи и кандила, прекадяват  с тамян. След това раздават, дори и на случайни, непознати хора, жито  и храна, наречена подавки  – пита, маслини, сладкиши, баници, бонбони, плодове и други лакомства, които починалите близки са обичали преживе за „Бог да прости“.  



Задължително се нарича за кого точно се раздава за помен. Например: „Вземете  за Бог да прости за баба (името), дядо (името), други близки (имената). Някои казват: „За всички починали близки.” Разбира се, починалите не се нуждаят от никакви вещи, дрехи, храна, не усещат студ, глад и жажда като нас. Всичко, което принасяме в тяхна памет, има символично значение: житните зърна са символ на бъдещото възкресение, виното ­ - на животоподателната Лоза Христос и Неговата пречиста Кръв, свещите ­- горещата вяра, тамяна ­ - чистата молитва и предвкусване на бъдещите небесни блага, цветята ­- добродетелите на починалите и любовта ни към тях, надгробният кръст означава, че погребаният е бил християнин и е починал със светла вяра във всеобщото възкресение на мъртвите.

Починалите се нуждаят  от молитвена подкрепа, от раздаване на милостиня в тяхна памет,  за да изпросят Божията милост за успокоение на душата. Поменът за починалите може да се направи  на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Но ако не повикате свещеник, по-възрастна жена или мъж изрича: „Дай, Господи, прошка на починалия твой раб/рабиня (починалите твои рабове) (изброяват се имената ...), прости неговите (техните)  волни и неволни грехове и нека бъде вечна паметта му (им). Амин!”

Събралите се отговорят „Амин” и се прекръстват.     Великденските пости започват с Местни заговезни, от които престваме да ядем месо и месни изделия и Сирни заговезни – спираме да ядем мляко и млечни продукти. На Голямата задушница може да раздава всякаква храна. Голямата задушница е последвана от 40 дневните Великденски пости, през които вярващите християни трябва да изчистят своите тела и души, за да приемат Христовото възкресение. Голямата задушница съвпада с големите февруарски студове и снегове. Метериологичните условия и студът често затрудняват ходенето на гробища. Затова, който няма възможност да отиде на гроба за Задушница, може да посети църква, да запали свещички и да подаде за „Бог да прости” на хората, които работят в храма и на посетителите. Предварително можете да  запишете  имената на покойниците в някой храм – суха литургия – 10 имена за 2,00 лв., която  се отслужва в събота преди обяд.



Много често още в петък след обяд хората подават за „Бог да прости” на колеги, съседи и на членовете на семействата. В петък вечер или в събота за обяд може да се приготви вечеря или обяд вкъщи за помен на починалите роднини. На Задушница не се върши домакинска работа - чистене, пране, шиене, а само се приготвя храна.     Задушница   Йордан Стубел От малката звънарня непрестанен
разнася се от тъмно звън камбанен...
 
Ти, който и да бъдеш, спри от път,
 
спомни онез, що минаха отвъд!


И на колене прошепни полека:

На мъртвите пръстта да бъде лека!
 
И горе, пред небесните врати,
 
греха Господ на всички да прости!
 

По твоя път лъжовен и далечен
 
недей забравя – само Бог е вечен....
 
И някой ден, в един незнаен час,

и ти ще клюмнеш като житен клас!
  Из сборника "Детска вяра"

  Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева   Авторски материал -при нарушение на авторските права, ще бъде търсена законовата отговорност от виновните лица!



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. veselinka - Отличен за постинга!!!
25.02.2011 11:06
Толкова добре сте обяснили всичко, че човек никаго да не е почитал Задушница ще успее да се справи без проблеми! Сърдечни благодарности!
цитирай
2. анонимен - Благодарност
25.02.2011 21:20
Много съдържателна и полезна информация предложена по много приемлив начин. Благодаря, желая здраве и късмет.
цитирай
3. анонимен - ОК
04.03.2011 11:58
OK.DA TAKA SI E ,ON AZ VI PITAM TE NASHITE POCHINALI BLIZKI KUDE SHTE SA NA ZEMIATA PRI NAS ILI TAM KUDETO E MESTOTO IM SRED PRAVEDNITZITE ILI V SHEOL
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3665843
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031