Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2009 17:17 - Леа Коен: Кой храчи върху Мадона?
Автор: meto76 Категория: Музика   
Прочетен: 1504 Коментари: 4 Гласове:
2



Леа Коен: Кой храчи върху Мадона? 03.09.2009 15:43 Към певицата бяха предявявани претенции да пее като Калас, да танцува като Баришников, да е влиятелна като Обама, религиозна като папа Бенедикт, пише писателката в "Новинар"

 

image 
Мадона в София

Храчките върху Мадона в българската преса позасъхнаха, въпреки че седмичните издания продължават словесната лапидация, организирана по повод нейния концерт в София.

Едни заплюха Мадона с видимо сладострастие заради нарушение на морала, други с фалшива набожност  заради православието, трети от неприкрито женомразство, а най-голямата част от завист.

Блудствената оргия, извършена в  продължение на седмица върху сянката на звездата, която впрочем нито разбра за нея, нито някога ще се заинтересува от това обругаване, приличаше на старателно подготвен ритуал по екзорсизъм, участниците в който не съзнаваха, че единствени обладани от дявола бяха самите те.

Как се случи така, че Мадона обедини за кратко несъвместими при други обстоятелства медии и отделни техни представители в общо движение с полит-морал-клерикален характер, което дружно се опълчи срещу кралицата на попа?

Ще спестя на читателите цитатите с вулгарни епитети и описания, изскочили от неосветени мозъчни локви на воайорското съзнание или на  брутален, мачистки манталитет на този или оня автор, но ще се опитам да дам поне едно от възможните обяснения на този акт на вербална агресия, която не само концертът, но и самата Мадона предизвика.

Ако съдя по публикациите, към певицата бяха предявявани претенции да пее като Мария Калас, да танцува като Баришников, да е влиятелна като Обама, религиозна като папа Бенедикт, благодетелна като майка Тереза и комуникативна като Опра Уинфри.
 

Трябвало да се ръкува с всички, естествено най-напред с правителството,

трябвало да посети културните ни забележителности, също така да се заинтересувала от положението на ромите, на инвалидите и прочее, а в знак на уважение към страната ни - защо да не опита българските гозби и дори да гостува поне на предаването "Здравей, България!"

Напълно сериозно Мартин Карбовски я укори, че не се е срещнала с правителството или поне с циганската общност, може би за да деблокира спрените еврофондове или най-малко да сложи етнически ред в ромската махала.

Друг негов колега напомни залитанията й по кабалата и също така сериозно призова православните християни да я бойкотират.

Симпатичният Милен Цветков намери дефекти в гласовата й подготовка, а хореографските й умения наподоби на гимнастика.

Четвърти с лицемерието на тартюф сбърчи вежди заради провокативните й жестове и (опазил Бог!) - сексволности с жени!

Всичко това се случва

в страна, в която вилнее чалгата,

силиконените мадами на "Пайнър" реват простотии в усилвателите и не могат да мръднат задниците си поради проблеми с теглото, България се посрамва като за световно на "Евровизия" с недоразумението човек-глас, а за най-голямо постижение на българската попмузика е обявен платеният с чужди средства концерт на "първата дама" Лили Иванова  в "Олимпия" пред има-няма 1000 човека!

Защо тогава господа-другари от медиите толкова се дразните от Мадона? Може би защото Мадона не е звезда, а институция, театър, представа за шоу в най-високото измерение на професионализма, не само "продукт", както твърди Карбовски, но и индивидуалност, която личи отвсякъде, с каквито и очи да я гледате?

Мисля, че я мразите, защото не е възможна в посредствения свят,  в който всички живеем, и от който вие самите тайно се срамувате, но не желаете да го напуснете или промените, защото е единственият комфорт, с който разполагате.

Понеже сте суетни, желаете този комфорт да бъде разпознат като истински лукс на медийна среда, на шоубиз или на друга "творческа" дейност, в каквато се изявявате.

Мадона със своя безкомпромисен професионализъм, с желязната си артистична дисциплина и невероятен по своята модерност спектакъл е отрицание на всичко това.

60 хиляди го разбраха и за много от тях критериите за шоу вероятно ще се променят. Това вече реално заплашва жалките спектакли тип "биг, вип" и всякакъв друг тип брадъри и систъри, основа за вашия комфорт на медийни дилетанти.

Затова, моля ви, не плюйте срещу Мадона!

Вятърът обръща храчките срещу самите вас.

Точно преди 80 години в София е гостувала Жозефина Бейкър. Концертът (или концертите й) са били във Военния клуб. От моя дядо съм слушала разкази за това, как софийските франтове са чакали екзотичната красавица от ранни зори пред входа на хотел "България", за да я съпроводят като дълга, възторжена тълпа по "Царя".

Концертът й бил изключително преживяване, неповторимо във всякакъв смисъл. Включително и затова, че десетилетия никоя друга звезда не посетила България. По известни на всички ни причини!

Трийсет години след Жозефина Бейкър в София е трябвало да дойдат "Бийтълс", но ДС решило, че това посещение ще бъде вредно за народа и го осуетило. След това над България се спусна мъглата на безкрайната скука на соцпопа и на "Златния Орфей". Та и до днес!

Затова не плюйте срещу Мадона, моля ви! Обичайте я, дори само заради жеста й да дойде тук. Този жест дава надежда, че и други могат да я последват и че слушателите на нейния единствен и уникален концерт у нас няма да разказват за случката на своите внуци като за някаква фантастична измислица от времето на прехода.

Леа Коен

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2411911


Тагове:   Мадона,


Гласувай:
2



1. ka4ak - най после една свястна статия!
03.09.2009 17:38
Бих добавил към статията,че по бай Тошово време в зала Универсиада пя Тина Търнър!
цитирай
2. meto76 - Аз бих добавил нещо друго. После...
03.09.2009 18:20
Аз бих добавил нещо друго.Последния концерт на Мадона е в Израел,където тя заяви,че съжалява че че предишния й концерт в Израел е бил преди 16 години.А определи страната като духовен център или нещо подобно.Там ще изнесе два концерта като ще остана цяла седмица в обиколки на забележителности и срещи с официални лица.Според мен с оглед и възрастта на Мадона смятам, че това е първия и последен концерт на звездата в България.Ние няма да доживеем след 16 години нейно посещение отново в България.А цялата тая балканска помия много ни подхожда и е типична нашенска черта.Да стоим в тинята и да се пъчим.Типично по байганьовски.
цитирай
3. pontis - Да, Мадона, не ни обърна внимание
03.09.2009 19:19
Е, как можа. Не даде интервю на медиите, не се здрависа с кого? Още малко и ще се окаже, че не е пяла. Или че не може. Защото хан Аспарух е преминал Дунава. Колко жалко. Сигурно сега щеше да иска да се върне обратно.
цитирай
4. emil60 - Бива го нашето момиче!
03.09.2009 19:40
В Швейцария не живеят случайни хора. Там всичко е по-различно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580884
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031