Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2006 21:21 - ВЛАСТ И ОЛИГАРХИЯ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.02.2007 12:48


Шампиони и поклонници Евгений Тодоров - 1 Декември 2006 Общинските съветници от родния град на Шумахер му отказали почетно гражданство. У нас случаят е точно обратен...
image
И на Георги Илиев му се размина тази чест... image
...но никой не попречи на поклонниците му да сложат паметна плоча image
Евгений Тодоров

Общинските съветници от родния град на Шумахер му отказали почетно гражданство. Решили, че големият спортист е работил преди всичко за себе си, а не за родния си град.
В България такива преценки не се правят. Вземеш ли златен медал и сами те канят за почетен гражданин. А покрай славата можеш да откачиш и някой общински имот.

В Пловдив общинските съветници слава-богу не направиха почетен гражданин Георги Илиев, но с едно-две изключения гузно си замълчаха, когато феновете на Локомотив иззеха функциите им и сложиха на стадиона паметна плоча с името на боса.

 Даже кметът на града препоръчваше на несъгласните с този жест да не дразнят феновете. След като Локото е станало шампион, значи всичко е позволено. Правните и моралните норми тъмнеят пред блясъка на спортната слава. И спортните зрелища.

Впрочем това, което наблюдаваме у нас, е открито още в Римската империя. И е доразвито от Паоло Ескобар, който се е грижил за спортната база в родния си град. И затова са го обичали като баща.

“Може да е престъпник, но даде толкова много за спорта” – тази крилата фраза обединява българи и колумбийци.

У нас “СПОРТИСТ” звучи гордо. Въпреки че тези дни криминалните хроники са пълни с имена на бивши спортисти и бивши волейболисти. За борците да не говорим.

Когато Велко Режнятович- Аркан /става дума за убития съпруг на Цеца Величкович –поясняваме за тези с по-къса памет / е все още бандит от местен мащаб, посветените му обяснили, че иска ли да израсте, трябва да влезе във футболния бизнес. Защото на трибуните е най-лесно да се срещнеш с политиците и да се разбереш с тях. Което той и направи – макар финалът да беше трагичен.

И у нас по трибуните могат да се видят доста странни комбинации от хора.

Още преди години ми направи впечателние, че прочути български интелектуалци не се чувстваха  толкова горди, че са обядвали с нобелисти, колкото че са пили по една ракия с Вуцов.

Българските президенти са горди, когато се снимат със Стоичков.

И бъдещите български президенти ще са горди.

Докато най-после Стоичков стане президент. Което е закономерон процес. Народът го поиска открито още през 94-та.

А вицепрезидент би трябвало да бъде Румен Гайтански – Вълка.

Не е важно каква ще бъде тяхната политика, важното е какво ще направят те за спорта.



Тагове:   власт,   олигархия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582972
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031