Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2006 00:36 - От днес нататък с Тангра ще говори само той…Бате Бойко
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1760 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 09.12.2006 12:37


От днес нататък с Тангра ще говори само той…
04.12.2006 15:24

Най-сетне новата-стара партия е вече полуофициален факт – а след надлежната регистрация ще се превърне и в напълно официален. Бойко Борсов учреди ГЕРБ, назначи формален лидер и не остави и грам съмнение, че самият той ще продължи да дърпа конците. Не, че такова съмнение изобщо някога е битувало, разбира се.

Посочи враговете си, усмихна се на потенциалните си партньори и дръпна една трогателно-назидателна реч пред последователите си. На моменти с поведението си дори напомняше за дебелашкото чувство за хумор на някога охранявания от него Тодор Живков (като излезете от залата, всички да пуснете по един SMS за децата на пожарникарите и полицаите… и да не се проверяваме после).

Като цяло поведението и думите на поредния политически вожд предизвикваха паралели с две добре известни филмови реплики – “Слушайте внимателно, няма да повтарям” от “Ало, ало” и “От днес нататък с Тангра ще говоря само аз” от “Хан Аспарух”. Към това бихме могли да добавим и класическото “Тук се слуша мойта воля, аз съм капитан”, стига да ставаше дума за капитан, а не за генерал-лейтенант.

Сценографията също бе показателна. Трибуна и три меки кресла до нея, където се е настанил вождът и където е приласкал своята дясна ръка и - от време на време - още някого. Поведението, копирано от Брандо в “Кръстникът” отдавна е престанало да бъде новост. Един по един допуснати до изказване делегати и дарени с милостта да бъдат поканени гости преминаваха през тази сцена, получаваха бащинско потупване или мъжкарска милувка от героя на деня – ритуал действително напомнящ за някакъв вид баптизация и, слава Богу!, поне лишен от целуване на пръстен.

Но за да не би апостолите да се самозабравят от впечатлението за собственото важно място в историята и за да не би амбицията твърде скоро да вземе връх над преклонението – дойде и предупреждение – Знам аз, кои са и враговете с партийни билети и ще ги следя изкъсо! Нещо като “един от вас ще ме предаде”, само че лишено от примирената жертвоготовност от Тайната вечеря, а вместо това заредено с предчувствие за старозаветен гняв и съпътстващите го огън, жупел, скакалци, беди за първородните и стълбове от сол.

Често срещаните в изказванията на делегатите фрази от типа на “Генерале, няма да те предам”, както и обстоятелството, че огромната част от тях като че ли се обръщаха по-скоро към вожда си, отколкото към обществото и потенциалните избиратели, само допълнително засилваха впечатлението, че се създава партия, членуващите в която - като предварително условие - са се отказали от идеята за вътрешни дебати и са допуснали доброволно ограничаване на собствените волеизявления и правото да отстояват свои позиции, гледни точки и мнения. Доста патриархално като философия, но не в най-добрия смисъл, с който би могло да бъде заредено това понятие.

Естествено, не става дума за нещо уникално. Лидерски партии, изградени върху повече или по-малко заслужения авторитет на водача-бащица, вече е имало и продължава да има и извън ГЕРБ. Просто в конкретния случай като че ли всичко изглеждаше прекалено наситено и сгъстено, без дори и намек за опит подобни впечатления да бъдат “от кумова срама” туширани и замазани – от самия вожд или от тези, които към момента в най-голяма степен се радват на неговото благоволение.

Възможно е това да се дължи на добре известната страст към театрално преиграване от страна на Борисов. Нека си припомним как неведнъж той е хвърлял в публичното пространство драматични реплики като “мога да бия всекиго на всички избори”, “като не се обърнаха към мен, сега да си сърбат попарата”, “всички са ме предавали” и дори разтърсващо-трогателното “ако не ме изберете за кмет, възможно е да посегнат на живота ми”. Борисов вече от доста време се държи донякъде като самонадеяна филмова звезда, донякъде като капризна и ревнива оперна примадона.

Въпросът е дали това е само подлежаща на овладяване и самоконтрол поведенческа специфика, което би могло да се възприеме като бял кахър, или действително генерал-лейтенантът безрезервно вярва във всичко, което говори и във всички сигнали, които изпраща – което пък би означавало, че и той, в не по-малка степен от представителите на “стария политически елит”, често громени от него, живее в илюзорен свят, който има малко общо с действителността, давеща българските граждани.

Кой от двата варианта е валиден в тази ситуация – това тепърва ще трябва да бъде преценявано по поведението на новопоявилата се партия. Въпреки че на пръв поглед се създава впечатление именно за това, все още е ранно тя да бъде заклеймявана като популистка.

Не е достатъчно да говориш на хората това, което искат да чуят и по начина, по който искат да го чуят, за да ти бъде лепнат етикетът “популист”. За да го заслужиш, ангажиментите които поемаш е необходимо да бъдат практически неизпълними или пък думите и делата – макар и звучащи и изглеждащи популярно на първи прочит – очевидно да бъдат водещи до неблагоприятни за обществото резултати. А до този момент от ГЕРБ сме получили само думи, тъй като е съвсем нова партия. Рано е да я заклеймяваме, докато не се запознаем и с конкретните позиции, докато не станем свидетели на конкретните действия.

Твърде преждевременен обаче изглежда и възторгът, с който личности и обществени кръгове приеха появата на новата формация. След толкова разочарования, донесени от опитите за прилагане на феномена “Deus ex machina” в реалния живот, би трябвало повече хора да са се убедили, че той действа успешно единствено в древногръцката драма и че само там трябва да си остане.

Фигури от десницата, противопоставящи се - съвсем основателно - на командирските методи, счетоха за удачна идеята, да се усмихнат благо на генерал-лейтенантските. Което, уви, навява мисли за най-обикновена конюнктурност и прозаично търсене на временна ракета-носител, която да им даде началното ускорение. Само че, за да заслужи трайно място под слънцето, всеки трябва сам да осигури своето начално ускорение. Всичко останало напомня отношенията между акулата и рибата-прилепало, а едва ли някой може да очаква чудеса от рибите-прилепало в политиката, с колкото и “разумни” и “принципни” доводи да се опитат те да облекат своето поведение.

Да не говорим за очевидното обстоятелство, че рибите-прилепало в конкретния случай не могат да са сигурни, какви са точно намеренията на “акулата” относно бъдещото им съжителство. За понякога дори сприхавата непоследователност в партньорствата и лоялностите на Бойко Борисов сме получили предостатъчно примери вече, за да имаме всички основания да предположим, че някой отново си прави сметката без кръчмаря и рискува, вместо да стане пасажер на ракета-носител, да се окаже… най-обикновена закуска. Още повече, че не е изключено, освен чувството за хумор, Борисов да е попил и още нещо, докато е бдял иззад рамото на Живков.
Жоро Георгиев



Тагове:   нататък,


Гласувай:
0



1. estrella - Защо
05.12.2006 00:42
ми се струва, че хората адски ги е страх от ББ? Не искам да се карам, споделям мнение след прочетения н-ти материал против ГЕРБ. Някак си няма нито един положителен. Или положителните, или поне безпристрастните материали не вижда бял свят изобщо?
цитирай
2. meto76 - БАТЕ БОЙКО Е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. ...
05.12.2006 09:03
БАТЕ БОЙКО Е ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ. ПОЖАРНИКАР ДА УПРАВЛЯВА СТРАНАТА. ТОЙ С ЕДИН БОКЛУК НА СОФИЯ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ, ТА С ЦЯЛА ДЪРЖАВА.
цитирай
3. bamby13 - За другите не знам...
05.12.2006 10:04
мен по-скоро ме е страх от Избирателя( като обобщен образ) отколкото от ББ. Но както казват французите- всеки народ си заслужава Правителството...
цитирай
4. thehobbit - estrella,
06.12.2006 16:01
Трудно е нещо много положително да се каже за ГЕРБ :)))

А за страх ... да. И не виждам защо да не ме е страх от нещо, което може да натвори големи поразии. Мен и от Виденов ме беше страх през '94 ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583387
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031