Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2006 11:03 - Бате Бойко и Бате Ицо - далавераджиите
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 3913 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.12.2006 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Помните ли скандала с имота, който Христо Стоичков взе от Столичната община?

В продължение на три седмици вестниците гърмяха как бившият футболист и настоящ треньор на националния отбор иска да вземе парцел на столичния булевард "Одрин" чрез замяна срещу апартаменти. Сделката взриви на няколко пъти общинския съвет. По-съвестни съветници тогава се възмущаваха от ниската цена и липсата на търг, а "по-мотивирани" техни колеги изтъкваха като икономически аргумент заслугите на Стоичков за българския спорт.
В крайна сметка след бурни скандали и няколко прегласувания Стоичков се сдоби с имота на изгодна цена. Месец по-късно вече със сигурност може да се каже, че големият печеливш от сделката е не Стоичков, а старият познайник на общинарите Румен Гайтански-Вълка, който държи концесиите по чистотата в столицата. Това стана, защото замяната покачи стойността на съседния парцел, тъй като отпаднаха ограниченията за неговото застрояване. Имотът е притежание на фирмата "Ритейл инвест", чийто мажоритарен собственик е Гайтански, показа проверка на "Капитал". От миналата седмица имотът в съседство до този на Стоичков се предлага в интернет на цена от 12 млн. евро. В момента сред офертите "продава" за парцели в центъра на София има само един имот с по-висока цена от този на Гайтански.
Ако успее да намери купувач, Вълка ще спечели от тази сделка близо 10.5 млн. евро. Толкова е разликата между цената "продава" на парцела и сумата, платена от "Ритейл инвест" за придобиването на същия имот преди няколко месеца. Това няма да е първата далавера на Гайтански в Столичната община, но със сигурност ще е най-големият му еднократен удар след спечелването на концесиите за чистотата.

Евтино, по-евтино, най-евтино... Столична община

Имотите на Гайтански и Стоичков се намират на булевард "Тодор Александров", където се предвижда да бъде бъдещото столично сити. На това място са предвидени за строителство многоетажни сгради от типа небостъргачи. Мястото е особено атрактивно заради близостта си до центъра и отличните транспортни връзки.
Допреди година и половина и двата парцела са били общинска собственост. Малко преди предсрочните местни избори по-големият от тях е продаден от тогавашния и.д. столичен кмет Минко Герджиков на частната фирма "Хигиена" АД. Имотът, намиращ се в пространството между бул. "Тодор Александров" и улиците "Иван Иванов" и "Одрин", е с обща площ 3790 кв.м. На практика това е бил най-големият общински имот в тази част на София и един от последните, за които е можело да се вземат повече пари, ако бъде предложен на открит търг. Вместо това парцелът е бил спазарен за 2 721 000 лева, което прави около 367 евро на кв.м. при положение че още миналата есен имоти с лице към "Тодор Александров" се продаваха на цени, надхвърлящи 1500 евро на кв.м. Тоест още тогава пазарната цена на общинския парцел е била около 5.6 млн. евро.
Друг любопитен детайл е моментът на прехвърлянето. Сделката е станала на 18 август - само две седмици преди да стане ясно, че Герджиков ще бъде кандидатът на СДС за наследник на Стефан Софиянски. Странното в случая е, че продажбата не е минала през гласуване в Столичния общински съвет, който обичайно разрешава всички разпоредителни сделки с имоти на общината. По думите на Минко Герджиков в този случай не се е изисквало решение на съветниците, тъй като "Хигиена" имала право да купи терена под намиращата се в рамките на имота стара баня (виж интервюто).
В случая има най-малко два въпроса. Първо, кой е определил, че на фирмата се полага да купи толкова огромен парцел, при положение че практиката е по тази процедура да се прехвърлят само парцелите под постройката със съответното отстояние от три метра. Второ, защо цената на парцела е толкова ниска.
Според Минко Герджиков цената била посочена от лицензирани оценители. Той допълни, че документацията била изрядна, и препрати към служителя в правния отдел на общината, работил по преписката. В телефонен разговор с него стана ясно, че големината на парцела е била определена от бившия главен архитект Стоян Янев, а оценката е била изготвена от служители на общинската фирма "Софийски имоти", прочула се с множество далавери в предишните два мандата.

Камата - параван на Вълка

Малко след като се сдобива с безценния парцел, "Хигиена" го прехвърля на новосъздаденото дружество "Ритейл инвест" ООД. Проверка на вестника показа, че имотът е бил прехвърлен срещу 2 850 000 лева (около 1.5 млн. евро) през март т.г.
Първоначално съдружници в "Ритейл инвест" са Христо Стоичков и още три физически лица. Няколко месеца след основаването му те решават да продадат своите дялове. Така мажоритарен собственик в дружеството стават фирмите на Гайтански "Волф" АД и ДИТЦ ООД. Според системата ДАКСИ тези две дружества притежават в момента 75% от дяловете в дружеството, придобило имота на бул. "Тодор Александров". Останалите 25% са записани на името на "Гордан 2001" ЕООД, чийто едноличен собственик по документи е Йордан Георгиев.
Най-вероятно от самото начало "Ритейл инвест" е била собственост на Вълка, а учредителите й са били подставени лица. За това говори фактът, че от самото начало фирмата е посочила за свой адрес бул. "Цариградско шосе" 48-50, където се намира депото на фирмите по чистотата в столицата "Волф 96" и ДИТЦ, собственост на Румен Гайтански. Като доказателство, че той е бил реалният собственик на фирмата, може да се приеме и фактът, че сред основателите на дружеството е и Николай Проданов, който е смятан за дясната ръка на Румен Гайтански-Вълка. Проданов е бивш служител на МВР, а от около година е управител на фирмите по чистота "Волф" и ДИТЦ. По устав той единствен има правото да се разпорежда с имуществото на фирмата, в това число и с имота на бул. "Тодор Александров".

Кумчо Вълчо и общинската "Хигиена"

В последните месеци хората на Гайтански упорито предлагат имота срещу 12 млн. евро. Офертата на тази цена стоеше в интернет още преди Модерния ляв да поиска общинския парцел в съседство. След избухването на скандала обаче тя беше временно свалена от мрежата. Причината бяха изявления на общинския съветник Владимир Каролев, че зад сделката стоят интереси на "хора, забогатели от боклука и знакови имена от ВИС". Косвено потвърждение за това беше фактът, че офертата се предлагаше от името на "Рея интернешънъл", чийто собственик доскоро е бил един от лидерите на ВИС-2 - Николай Цветин. Сега, месец по-късно, имотът е отново обявен за продажба, но от името на друга агенция.
Според брокери на недвижими имоти исканата цена от 12 млн. евро е била непостижима на онзи етап при зададените параметри на застрояване. По план на това място е предвидено построяването на балнеоложки център със спортна зала, офиси и хотел с височина до 53 м. Разрешените параметри на застрояване - плътност и т.нар. кинт (коефициент за интензивност), позволяват на това място да се построи сграда с разгъната площ до 18 900 кв.м.
За да бъде продаден на толкова висока цена този имот, е нужна промяна в градоустройственото решение, която да позволи увеличаване на разгънатата застроена площ до около 50 000 кв.м. Това обаче не можеше да стане, докато съседният парцел е общински. В случай че той бъде присъединен, ще отпаднат и ограниченията за плътност и интензивност на застрояване. Тогава имотът става наистина продаваем за 12 млн. евро. Именно това е причината за толкова упорития натиск в полза на замяната "Стоичков", зад която, както се вижда от документите, стои всъщност Вълка.
Решението за сделката беше взето след безпрецедентен скандал, при който се стигна до три гласувания и един изгонен от залата общинар. Вносители на предложението бяха съветниците Пламен Илиев от "Демократи за София", Мичо Райковски от БСП и Радослав Тошев от "Гергьовден". В първата си докладна те предлагаха Стоичков да придобие имота срещу 89 000 лева. След бурните пререкания вносителите се съгласиха сделката да се сключи на цена 300 000 евро, което според техни колеги също е далеч под пазарната оценка.
Столичният кмет Бойко Борисов, който на няколко пъти спираше подобни решения на общинарите, този път запази мълчание по случая. Това не е изненадващо, като се има предвид приятелството му с Христо Стоичков. Единственият, който може да спре решението на съветниците, е областният управител Тодор Модев. Пред "Капитал" той заяви, че едномесечният срок за произнасяне още не е изтекъл, и отказа повече коментари.



Тагове:   далавераджиите,


Гласувай:
0



1. анонимен - Браво meto
28.12.2006 14:24
Много добре си го написал.Положил си доста труд да събереш тези толкова интересни факти.Хубаво е това да можеше да стане достъпна информация до по-голям кръг читатели.Имам предвид и новите ни приятели от Европа.Защото ние тук в нашата нещастна България се нагледахме на своеволията,далаверите ибезнаказаното нахалство на хората във властта.В нашата ,вече почти напълно разграбена страна,няма институция,която да ги спре и да им потърси сметка.Питам се ,обаче до кога ще ги гледаме безичастно, цъкайки само учудени на безграничното им нахаство.Няма ли вече достойни и смели българи.
цитирай
2. meto76 - Това е статия във вестник "...
28.12.2006 18:23
Това е статия във вестник "Капитал".Да благодарим на журналистите.
цитирай
3. foreva - Всичко идва от недосегаемоста на ...
29.12.2006 14:12
Всичко идва от недосегаемоста на някой хора .Нашите съдии са толкова корумпирани и с претенции за имунитет .Влизането ни в Евросъюза няма да ни оправи .Всеки от нас е свидетел всекидневно на много смешни присъди от страна на нашите съдии .Какво може да направи полиция прокуратура -хващат обвиняват ги а тия отгоре ги пускат и оневиняват ,върви и работи после ..........
цитирай
4. meto76 - В случая става въпрос, че Бате Бо...
29.12.2006 21:25
В случая става въпрос,че Бате Бойко,който се пише за голям поборник срещу корупцията не направи нищо срещу тая чиста далавера в общината.Не става въпрос за съд, полиция и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612644
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930