Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2007 19:55 - РАКИЯ, СЕЛЯНИЯ И АКЦИЗИ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2458 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.01.2007 19:59


Последните дни и седмици на мода са протестите против някои изисквания на ЕС във връзка с членството на България.Тези протести повече ги виждам като протести против загубата на идентичност в тоя съюз, отколкото като някакъв осъзнат протест за какво; защо се протестира и т.н.
      Първият протест е против акциза върху домашната ракия, защото върху тази от магазина би трябвало да има акциз. Хората в Европа не са си представяли,че някога към тях ще се присъедини племе което в домашни условия си произвежда алкохол.Че България е една от страните в Европа страдащи от домашно пиянство и ние го знаем. Само руснаци, поляци и други представители на бившия СССР могат да ни бият по брой смъртни случай на глава от населението в следствие натравяне с ментета.
       В нормалните държави върху всички вредни стоки се начислява акциз с цел ограничаване на тяхната консумация. За това на Запад върху цигарите и твърдия алкохол е сложен акциз с цел нациите им да не се превърнат в население от грохнали, задъхващи се и кашлящи пияни астматици.
     Не мога да разбера какъв ни е проблема с това елементарно европейско изискване върху произвеждания алкохол независимо дали от пивоварни или домашно да се облага с акциз. Преди време на гости на Слави бе някакъв доктор, на който водещият зададе въпрос за най-вредния навик от който най-много боледува българина, като намекна за цигарите.Отговорът на професора бе, че най-много вреди на нашенеца точно домашния алкохол.Произведен в някакви примитивни условия, без да има контрол за качество и спазване на някакви държавни изисквания.Аз съм горещ привърженик на акциза върху ракията и предлагам да го увеличат двойно и тройно.Сигурен съм че това ще има благотворен ефект върху българското общество.Ако не друго то поне ще спаднат случайте на домашно насилие.Ще намалят сбиванията по кръчми и дискотеки буквално за глупости.Много от чатещите в нета са от големите градове,но нямате си на представа какви изпълнения се вихрят в една селска кръчма или селска дискотека след употреба на няколко литра твърдо гориво. Какви сбивания могат да се завихрят за местната селска стокилограмова хубавица.Друг благотворен ефект е че ще намалея със сигурност пияните шофьори по българските пътища.Някои ще каже е като няма домашна ракия ще идат на магазина ще си купят и пак ще се напият, и пак ще се бият и пак ще карат в нетрезво състояние.Да ама за да се напиеш и и да преследваш по тротоара пешеходците все пак трябва да имаш пари, за да си купиш алкохол.Друго е ако си събирал сливи и пръщина и си направиш 50 литра резняк и друго е ако за да се напиеш трябва да си купиш 50 литра марков алкохол. Особено по селата това си е цяло състояние.Да живее ЕС и Горбачов,който се опита да направи от водкаджиите примерни граждани но взеха че го свалиха.Дано нашите не ги последва същата съдба.Поне дано не е заради това.
       Другията проблем са протестите против еклогочината програма на ЕС "Натура 2000".То не бяха бетоновози и багери в Банско в полите на Рила и Пирин, то не си драха дрехите, блокажи на пътища и т.н. все нашенски истории.Аз мисля че всички тия собственици на земеделски земи - бъдещи бетонни площадки, всичкия тия строителни предприемачи трябва да са благодарни че правителството включи в тая европейска програма възможно на малкият процент защитени територии.Аз мисля,че българина трябва да гледа по сериозно на нещата.Не може когато цял свят говори за парников ефект за промяната на климата, ти да изсичаш вековни гори за да правиш лифтове и да превръщаш едни от най-красивити български кътчета в бетонови площадки.Крайно време е всички бизнесмени да разберат че всяко място,всяка територия има предел на застрояване.Не може цялото Черноморско крайбрежие да е осеяно с хотели.В крайна сметка в Банско има и друг поминък освен туризма.А то безразборно строителство без архитектурни планове рано или късно ще се отрази и в намаляване на броя на туристите.Така че стига сме плювали ЕС, а да се погледнем себе си в огледалото и да видим какво представляваме, защото е лесно да видиш треската в чуждото око,но е трудно да видиш гредата в своето.



Тагове:   ракия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580803
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031