Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2007 18:33 - Източна Европа си иска имигрантите
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 930 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 20.01.2007 18:37


Източна Европа си иска имигрантите
Source: Big.bg 13.01.2007

image
(Image courtesy of: sxc.hu)

Политици в бившите соцстрани не желаят да спрат изтичането на работна ръка
- Майкъл Джордан, ABC News, USA

Преди няколко години в Париж се вдигна много шум за символичния "полски водопроводчик", който идваше да открадне работата на "les francais". Сега източноевропейците са тези, които съжаляват за загубата не само на водопроводчиците, но на повечето работници от сферата на услугите.

"Ако искате да си ремонтирате апартамента, не можете да намерите никого," казва Рита Рита Станкевичуте - журналистка във Вилнюс, столицата на Литва. "Направо е смешно. Опашките в магазина са по-дълги. Когато ти трябва такси, по-рано се чакаше три минути. Сега е около час." Докато западноевропейците мърморят за нова вълна източноевропейци, която ще залее страните им, този път от Румъния и България, тези страни имат обратния проблем: как да докарат тези имигранти у дома?

За малки страни като Литва, с ниска раждаемост, но високи нива на имиграция, алкохолизъм и самоубийства, обстановката е особено тежка. Бившата комунистическа страна от 4 млн. души стана свидетел на миграцията на Запад на поне 400 хил. човека, които работят като строители в Дъблин, събират ягоди в Испания или провеждат научни експерименти в Скандинавия. "Трябва да ги поканим обратно," казва Жилвинас Беляускас - директор на финансирания от правителството информационен център "Завръщане в Литва". "Трябва да ги смятаме за неразделна част от нацията."

Агенции като Международната организация за миграция (IOM) също се присъединиха към процеса на репатриране. Неотдавна клонът на организацията във Вилнюс създаде свой интернет сайт, наречен "Независим имиграционен информационен център" на литовски език, за да отдели фактите от измислицата, както за литовците, които искат да емигрират, така и за тези, които искат да се завърнат у дома. Това е първия интернет сайт на IOM в европейска страна, казва Аудра Шипавичене, която ръководи офиса във Вилнюс. "Ако имигрантите са били в чужбина пет години, понякога те са песимистично настроени за възможностите за работа в страната. Нали знаете - "О, нищо не се е променило," казва тя. "Но нещата са много различни. Така, че ако има добра информация и е събрана на едно място, може би, те ще се завърнат."

Дейманте Доксайте - млада литовска журналистка, която неотдавна създаде Lietuviams.com, за да поддържа връзката на диаспората с родината, има по-различна позиция: покажете съчувствие. "Имиграцията е проблем, за който всеки говори," казва г-ца Доксайте. Но мигрантите "не получават достатъчно внимание от Литва, поради което ние искаме да им покажем, че някой се интересува от тях. И това е най-бързият, най-лесният и най-евтиният начин." В регион, където почти всеки има роднина или съсед, който работи на Запад, подобни сайтове се появиха за поляци, латвийци и руснаци.

Икономическата миграция в западна посока, легална и нелегална, е постоянно явление след падането на Берлинската стена преди 17 години. Някои политици в икономически разбития Изток нямаха желание да спрат потока. Милиардите долари изпращани обратно у дома бяха достатъчен стимул за това и бягството на хора намаляваше необходимостта от бързо създаване на добре платени работни места. Всъщност, мигрантите позволиха на своите страни и техните управници да създадат, много често неправилно, впечатлението, че се справят ефикасно с безработицата. През юли ЕС съобщи, че Естония и Литва са отбелязали най-големият спад в безработицата сред страните-членки на съюза.

В същото време става ясно, че както изтичането на мозъци засяга националните интереси, когато добре образовани млади професионалисти отиват в по-богати страни, за да реализират потенциала си, изчезващата работническа класа ликвидира местната обслужваща сфера с липсата на строители, шофьори на камиони, сервитьори и продавачи в супермаркетите. За да компенсират това, някои работодатели наемат хора от Украйна, Русия, Беларус и Молдова. Във Вилнюс има опасения от нова русификация. Чувствата от типа "Литва за литовците" са понякога доста силни.

Полша, която е най-голямата от новите страни-членки в ЕС не може да издържи повече. През август полският министър на труда съобщи, че няма повече да изисква разрешения за работа на селскостопански работници от изтока, които идват за сезонна работа. Някои казват, че по-високите заплати могат да докарат обратно поляците, но това също така ще повиши цената за работодателите, като ги направи по-неконкурентноспособни на световните пазари. "Моята мечта е да се завърна в Полша, но не за 30% от моята заплата," казва икономистът Яцек Цукровски - регионален съветник за програмата на ООН за развитие в Братислава, Словакия. "Толкова много хора заминаха на Запад, че за да се върнат, те ще трябва да получат не същата заплата, а повече от това."

В Литва заплатата е само един от факторите, казва Вида Багдонавичене - заместник-генерален директор на Държавния департамент за литовците в чужбина. Тя казва, че някои литовци са отвратени от бюрокрацията, корупцията и престъпността, като последните две често се преувеличават от пресата, казва тя. Или, може би, от мрачността на местните хора. Тя казва, че един литовец, заселил се в Дъблин й казал, че "ирландците са винаги усмихнати и учтиви". Литовски служители сега изучават ирландския опит: По-рано Ирландия беше източник на емигранти, но постепенно се разви, за да стане "Зеления тигър" и дестинация за много имигранти.

В Lietuviams.com по-голямата част от съдържанието е насочено към живота в Литва, като данъчна политика, възможности за работа и цени на недвижими имоти. "Всичко опира до качеството на живота," казва г-ца Багдонавичене. "Мигрантите имат контакти със семействата и приятелите си и те чакат сигнал, че нещата тук наистина стават по-добри



http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-01-13_01.html





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582154
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031