Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 23:37 - Вече знаем колко струва един подпис от екоминистъра; Джон Байърли: Политиката да скъса с престъпните босове; близък до Първанов бизнесмен източвал пари от САПА
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1447 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 15.02.2007 23:55


image image

Австрийски бизнесмен:
“Вече знаем колко струва един подпис от екоминистъра”
15 Февруари 2007

“Вече знаем колко струва един подпис от министър на екологията, например,” казва австрийски бизнесмен, който работи в България, пред виенския вестник “Дер Щандард”, цитиран от радио Дойче веле. Всекидневникът публикува кореспонденция от българската столица по повод посещението на президента на Стопанската камара на Австрия.

Австрия е най-големият чуждестранен инвеститор в България от 1992 г. насам с общ обем на вложените пари от 2,4 милиарда евро – това са 17 процента от преките инвестиции в страната. Президентът на Австрийската стопанска камара Кристоф Лайтл научи в София обаче, че дори след приемането на България в ЕС през януари, европейските стандарти все още не са нещо естествено. Представителите на австрийските фирми използваха възможността да му разкажат не само за двуцифрения ръст, но и за трудностите си.

Рихард Дорнауер от фирмата “Заубермахер” например, която се занимава със сметосъбиране, смята, че чуждестранните и българските предприемачи не се третират по един и същи начин. Според него това се вижда още при обявяването на конкурсите, които са формулирани така, че да бъдат спечелени от местни фирми.

Други предприемачи се оплакаха, че липсва правна сигурност. Гернот Шьобиц от фирмата “Винербергер” без заобикалки постави и още един проблем: корупцията. Неговата фирма дошла в България с намерението да не плаща никакви подкупи и се придържала към това решение. “Вече знаем обаче колко струва един подпис от министър на екологията, например,” казва той пред “Дер Щандард”. Божидар Божинов, шеф на Българската стопанска камара, открито призна, че освен бюрокрацията, и корупцията е проблем в страната.

Наскоро и британският “Файненшъл таймс” писа, че корупцията остава голям проблем за България и че в основата й стоят представителите на ДПС във властта. В статията отново бе цитиран казус, свързан с министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров (ДПС).

http://mediapool.bg/show/?storyid=126097&srcpos=4
Джон Байърли: Политиката да скъса с престъпните босове
Посланикът разкри, че 10 % от уискито на българския пазар е фалшиво

15 Февруари 2007
image

Американските компании искат ясен сигнал, че България ще сложи край на корупционния климат в страната, заяви в четвъртък пред студенти от УНСС посланикът на САЩ у нас Джон Байърли.

По думите му инвеститорите от САЩ искат да видят обвинения срещу лица, които поставят личните си интереси пред общите, политиката да скъса с престъпните босове, а мръсните пари да излязат вън от нея, като се наложи прозрачност и отчетност.

Според Байърли най-големият проблем в България продължава да бъде усещането, че бизнесът в  се развива в корупционна среда, а инвеститорите се притесняват от административните пречки, които насърчават даването на подкупи. Посланикът говори и за неефективното прилагане на Закона на авторското право интелектуалната собственост. Той смята, че недостигът на квалифицирана работна ръка също е бариера за чуждия бизнес, защото обучението от страна на компаниите е много скъпо и отнема ценно време.

Друг важен неблагоприятен фактор за привличането на инвестиции е и фактът, че и повечето усилия на държавата са насочени към най-големите компания, а не към малкия и среден бизнес. Американските инвестиции в България се увеличават всяка година и комбинирани с българския талант са могъща комбинация, подчерта посланикът на САЩ.

Доста американски компании възприемат България като нов път към европейските пазари. Те носят на страната иновации, нов стил на управление и повече данъци. Посланикът изтъкна, че не само компаниите, а и правителството на САЩ инвестира в бъдещето на България. “Вярваме, че демократична стабилна и благоденстваща ще е по-добър партньор на САЩ и по-добър модел за другите страна на Балканите”, каза още той.

Дългосрочното решение на очертаните проблеми Джон Байърли вижда в партньорството между бизнеса и българските университети.

В заключение дипломатът призова за повече проверки на компетентните органи, тъй като 10 % от уискито на българския пазар е фалшиво.


http://mediapool.bg/show/?storyid=126084&srcpos=3

 

image
Людмил Стойков чете декларация в подкрепа на Първанов

Едър бизнесмен И близък до Първанов бизнесмен източвал пари от САПАРД
Седем българи са в ареста, държавата ще трябва да връща парите на Брюксел

екип на Mediapool

14 Февруари 2007и активен участник в кампанията за преизбиране на президента Георги Първанов е арестуван заради злоупотребите по програма САПАРД, които във вторник бяха публично оповестени от шефа на ГДБОП Ваньо Танов и завеждащия звеното за борба с корупцията и организираната престъпност в прокуратурата Бойко Найденов.

Людмил Стойков е сред задържаните за източените 7,5 млн. евро от програмата. Освен него в ареста са четирима чужденци и още шестима българи, сред които и една жена. Тя обаче е пусната под парична гаранция заради напреднала бременност.

В схемата чрез фалшифициране на документация са закупувани преработвателни машини втора ръка, декларирани като нови с цел прибиране на разликата. Аферата е реализирана чрез 6 сходни договори, всеки на стойност над 1 млн. евро. И в шестте договора участие е вземал Стойков, съобщи наблюдаващият прокурор по делото Андрей Андреев.

Стойков е председател на “Съюз за Перник”

В сайта на БСП с дата 2 октомври 2006 г. в пространен репортаж е описано гостуването на кандидат-президентската двойка Георги Първанов – Ангел Марин в Перник. В репортажа са поместени двайсетина снимки. На една от тях председателят на сдружение “Съюз за Перник” Людмил Стойков приветства Първанов и Марин пред Дома на културата в града.

още

Основното занимание на задържаните българи е сериозен бизнес в областта на месопреработката, по думите на прокуратурата.

Двама от чужденците са германци и те са задържани от местната полиция в провинция Бавария. Единият е собственик на фирма, другият е негов служител. Останалите чужденци в аферата са швейцарски граждани.

Сигналът за източването на средства от предприсъединителната програма на ЕС е подаден отвън, както в случая с изнесените в чужди банки пари на бившия директор на “Топлофикация – София” Валентин Димитров. Източените пари от САПАРД трябва да бъдат върнати в Брюксел от българската държава.

От Фонд “Земеделие” съобщиха в сряда, че през пролетта на м.г. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е поискала информация за фирмите и лицата, подпомагани по програма САПАРД.

Стойков е активен поддръжник на Първанов и БСП

Людмил Стойков е най-богатият човек в Перник, един от представителите на едрия бизнес в България. Той държи луксозния морски курорт “Дюни”, чрез “Ладимекс холдинг”, акционер е и в металургичното предприятие “Стомана индъстри” чрез фирмата “Еврометал”. В холдинга влиза и дружеството “Еврофриго”, която също е замесена в злоупотребите, а най-големият хладилен митнически склад на Балканите е собственост на “Еврофриго”.

Стойков е сред хората, публично и активно подкрепили миналата есен кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат чрез  сдружение “Съюз за Перник”, в чието създаване е участвал, показва справка в сайта на БСП.

В предизборната интернет страница на Георги Първанов няма информация за бизнесмени, които официално да са го подкрепили. Там фигурират имената на кметове, интелектуалци и спортисти. Информация за дарителите на кампанията също липсва.

От пресслужбата на държавния глава препратиха към предизборния му щаб за информация относно финансирането на кампанията. Шефът на инициативният комитет за издигането на Първанов Стефан Данаилов в сряда не отговаряше на мобилните си телефони.

Отчетите за финансирането на предизборните кампании на кандидат-президентите през 2006 г., в които би трябвало да фигурират всички дарители, са предадени на Сметната палата. Отчетите обаче все още не са обработени, тъй като не е изтекъл законовият срок, но след като това стане, предстои да бъдат обнародвани.

Все още няма официална позиция на президентството във връзка с обвиненията към Стойков.

В сряда главния прокурор Борис Велчев, който бе съветник на Първанов, обяви, че предстоят още арести по случая с източването на САПАРД. На въпрос на Mediapool има ли връзка между заподозрените и политици, Велчев обясни, че разследването е в ранен стадий и повтори думите на Найденов, че ако има данни за замесени длъжностни лица, те ще бъдат подведени под отговорност.

Людмил Стойков е тясно свързан с БСП, според неофициални източници е финансирал изборни кампании на соцдепутати. Според същите източници брат му за кратко е бил шеф на пернишката митница в края на управлението на Жан Виденов.

Фонд “Земеделие” предал документите на следствието

Предприети са всички мерки за възстановяване на сумите, които са били изплатени като безвъзмездна помощ по САПАРД на арестуваните, съобщиха в сряда от Държавен фонд “Земеделие”, който е акредитиран като разплащателна агенция по САПАРД. Става въпрос за средства, предоставени като субсидия по проекти, одобрени за финансиране по мярка 02 "Подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти", сектор "Месопреработка".

Проектите са били одобрени в периода 2002-2004 г., а безвъзмездните помощи от ЕС са били плащани през 2003-2005 г.. От фонда обаче отказаха да съобщят фирмите, които са получили парите, като посочиха, че в сряда от прокуратурата са иззели всички документи по случаите с източването на 7,5 млн. евро от прокуратурата.

Според информация на БНР част от източените средства са минали през фирмите “Родопа мийт” и “Родопа голд”, собственост на “Палми груп”. Сред заподозрените са и собствениците на “Палмигра” и птицекланица “Чубра”, регистрирани в Ямбол. Според информационно-правните регистри “Палмигра” е собственост на Иван Христов Иванов. По договора за “Чубра” е работила и задържаната жена – Лазарина Георгиева.

До фирмите, които са получили средствата след документалните измами, представящи стари или рециклирани машини за нови, ще се изпратят нотариални покани за доброволно възстановяване на сумите, с които е било злоупотребено. Ако не сторят това, срещу тях ще бъдат извадени изпълнителни листове и ще бъдат предадени на Агенцията за държавни вземания. 75 процента от сумите трябва да се върнат на Брюксел, останалите ще отидат в държавния бюджет. Парите няма да могат да се използват отново за финансиране по САПАРД.

От фонд “Земеделие” посочиха, че те изплащат евросубсидията по САПАРД след като получат документацията за изпълнението на съответния етап от одобрения за финансиране бизнес план.

В случая става въпрос за митнически декларации и други документи, чиято достоверност обаче не се проверявала, а на място се инспектирала реализацията на проекта и при съмнение се предприемали мерки за изискване на платените вече суми.

От официалното съобщение на фонд “Земеделие” не става ясно дали в конкретните случаи е имало съмнение от страна на ведомството.

Земеделският министър Нихат Кабил обаче заяви в Пловдив, че при извършените по тези проекти проверки от фонд “Земеделие” са установени някои нарушения през миналата година  е било поискано от фирмите да възстановят половината от сумата.

На този етап от разследването няма данни в схемата за източване на средствата да са участвали служители на фонда,. Ако се установи, че има такива лица, цялата тежест на закона ще бъде стоварена върху тях, защото става дума за имиджа на страната, подчерта Кабил. Той няма намерение да назначава вътрешна проверка по случая, а по думите му, с тази акция България била показала на партньорите си от ЕС, че има волята да се справи с подобни престъпления.

Кабил каза още, че миналата пролет фонд “Земеделие” е предоставил на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ поисканата информация за български фирми и лица за злоупотреби с европарите.

Изпълнителен директор на фонд “Земеделие” от 2001 г. е Асен Друмев. Той също ще бъде привикан на разпит по аферата.


http://mediapool.bg/show/?storyid=126037

Тагове:   подпис,   бизнесмен,


Гласувай:
01. meto76 - Вярно е, че американците са дире...
15.02.2007 23:55
Вярно е ,че американците са директни. Но не иде някакси посланика на една страна да каже, вашият президент е корумпиран. Затова е избрал момента да се изкаже след публикацията за източването на фондове по САПАРТ. Вие как мислите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14125356
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Май, 2023  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031