Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2007 12:31 - Социализъм = икономическа криза
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2959 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 05.03.2007 23:33


Венецуелският боливар е най-слабо представящата се валута 26.02.2007 18:04


Рязкото повишение на държавните разходи във Венецуела превръща боливара в най-зле представящата се валута в световен мащаб, се казва в публикация на Bloomberg.

Национализацията на стратегически обекти, предприета от президента Уго Чавес, е довела до двойно увеличение на правителствените разходи за последните две години. Инфлацията в страната, която е най-високата за Латинска Америка, кара гражданите и чуждестранните инвеститори масово да изтеглят своите капитали зад граница.

Само за този месец Чавес похарчи 1,3 млрд. долара за придобиването на контролните пакети в телекома СА Nacional Telefonos de Venezuela и електрическата компания CA Electricidad de Caracas, като част от кампанията му за национализация, наречена „Марш към социализма“.

Венецуелският боливар, чийто курс спрямо щатския долар е фиксиран от правителството на ниво от 2 150, се понижи с 14% от началото на годината на „черния“ пазар в страната до ниво от 3 950 боливара за един щатски долар. Това е най-силният спад сред 70-те валути, следени от Bloomberg.

Според анализатори, венецуелското правителство е изправено пред дилема. От една страна то се нуждае от девалвация на валутата, но от друга е наясно, че тя би задълбочила инфлационните процеси. Бездействието им до момента е просто отлагане на неизбежното, смятат още експертите.

Отливът на капитали от Венецуела от 1999 година насам, когато Чавес взима властта, възлиза на около 8 млрд. долара средногодишно в сравнение с 2 млрд. долара на година за предходните пет десетилетия.

През 2003 година Чавес се опита да наложи контрол върху декапитализацията на страната, като наложи ограничения върху количествата чуждестранна валута, които венецуелските граждани могат да купуват. Тогава курсът на боливара бе фиксиран на 1 600 за един долар. Въведен е и ценови контрол на всички стоки и услуги в страната, както и таван на лихвите по кредити и минимум на лихвите по депозити.

Оттогава на два пъти е осъществявана девалвация на боливара – със 17% през февруари 2004 и с нови 11% година по-късно. По неофициални данни, търговията на черния валутен пазар се е повишила до 40 млн. долара на ден. Повишеното търсене на долари е увеличило разликата между официалния курс и този „на черно“ до 1 800 боливара спрямо едва 300 през март 2006.

Венецуелските компании се нуждаят от правителствено разрешение за покупка на долари по официалния курс при внос на стоки, плащания по задължения или прибиране на дивиденти от чужбина. Физическите лица имат право на покупка на до 8 600 долара годишно – 5 600 долара за пътувания в чужбина и 3 000 долара за пазаруване с кредитни карти в интернет.

Ценовият контрол вече започва да предизвиква недостиг на някои основни хранителни продукти като захар, зърнени храни, месо, мляко и др., тъй като фиксираните от правителството цени са по-ниски от тези, на които фермерите произвеждат продукцията си.

Подобни случаи на дефицити през 80-те години довеждат до масови бунтове и помагат на Чавес, който тогава е бил офицер в армията, да затвърди позициите си и да извърши опит за преврат. Той е осъществен през 1992 година, но се оказва неуспешен. Въпреки това превръща Чавес в национален герой и е основният фактор за изборната му победа през 1998 година.

По-рано този месец Чавес заплаши търговците на дребно, че ще бъдат преследвани с цялата сила на закона, ако не се подчиняват на ценовите ограничения. Според приет в началото на тази година закон, „спекулацията“ ще се наказва с до шест години затвор. Наказателна отговорност носят и лицата, които търгуват с валута на черния пазар.

Според анализатори, Чавес повтаря грешките на своите предшественици, които вече са доказали, че подобни политически решения не водят до желаните резултати.

Високият курс на „черния“ валутен пазар е сред основните предпоставки за инфлацията в страната, тъй като близо 25% от вноса се осъществява с валута, закупена на този пазар. Вносът на Венецуела за миналата година нарасна с 36% до рекордните 32,2 млрд. долара.

Търговците на дребно повишиха цените на хранителните стоки с 4% през януари в резултат на резкия спад на местната валута, което доведе до ръст на годишната инфлация до 18% - най-високата стойност за последните две години.

Петролният износ на Венецуела възлиза на над 58 млрд. долара за последната година. Той финансира програмите на правителството, свързани с осигуряването на жилища, здравеопазването, социалните помощи, както и строителството на мостове, жп линии и училища. Страната е най-големият износител на петрол в Южна Америка.

Големите чуждестранни компании, като италианската Telekom Italia и чилийската Corp Group, през 2006 година са изтеглили повече капитали от страната, отколкото са инвестирали. За последен път подобна тенденция се е наблюдавала през 70-те, когато президентът Карлос Андрес Перес (когото Чавес се опитва да свали през 1992) започва подобна по мащаби национализация


http://www.investor.bg/?id=47360



Богатите венецуелци маршируват към Флорида вместо към социализма 05.03.2007 14:25


Със затягането на контрола на президента на Венецуела Уго Чавес върху икономиката на страната богатите венецуелци, които по-рано смятаха, че ще могат да живеят със социалистическите му укази, се обръщат към резервния си план - САЩ, и по-специално Флорида, пише АР.

От дълго време венецуелците инвестират в недвижими имоти във Флорида, но напоследък купувачите искат домове за живеене, както и бизнес имоти, които да им помогнат да получат зелена карта.

Бизнесмените, имигриращи от Венецуела, се опасяват от ефекта от политиката на Чавес върху икономиката и върху предложените реформи в образованието.

"Има толкова много несигурност - политическа и икономическа", твърди Мигел Медина, венецуелски бизнесмен, който се е преместил да живее в Маями през август. "Не се знае дали договорът, който си подписал днес, ще бъде спазен от правителството в бъдеще".

В периода между 2000 г., когато Чавес заема поста, и 2005 г. броят на венецуелците, живеещи в САЩ, се е удвоил до близо 160 хил., според последни данни от преброяване на населението в страната, като близо половината от тях са във Флорида.

Тези цифри обаче не са верни. През 2005 г. 10 645 венецуелци са получили зелена карта спрямо 6 222 през 2004 г., показват статистически данни. Други 400 хил. са пристигнали в САЩ през 2005 с бизнес и туристически визи - не е ясно колко от тях са останали за постоянно.

От Колумбия, която има близо два пъти повече жители от Венецуела, са заминали през 2005 г. също толкова души.

Някои факти подсказват, че още по-голям брой венецуелци се опитват да се преместят в САЩ след скорошната национализация на най-големите компании в телекомуникационния и енергийния сектор в южноамериканската страна, като част от програмата на президента, наречена "Марш към социализма". Чавес заплашва освен това да конфискува супермаркети и други дейности на хора, заловени в складиране на храна или спекулации с цените.

Характерното при последната вълна имигранти е, че те вече идват не само от столицата Каракас, а от цялата страна.

Венецуелските богаташи се изнасят заедно с парите си от страната още от избирането на Чавес през 1998, последвано от неуспешния опит за преврат срещу правителството му през 2002 г. Много бизнесмени обаче се надяваха все още, че условията ще останат благоприятни за дейността им. После обаче дойдоха последните национализации, въпреки че Чавес обещава да поддържа добри бизнес условия, а според анализатори правителството е платило справедлива пазарна цена за национализацията.

При инфлация на равнище от 17 на сто, която доведе боливара до ниво от над 4 000 за един долар на черния пазар при официално ниво от 2 150 боливара за долар, обаче много венецуелци търсят възможности да прехвърлят дейността си в САЩ или да започнат там нов бизнес.

Тези, които могат да си го позволят, често избират бизнес визата, която изисква минимум 500 хил. инвестиции в компания, която да създаде работни места в неразработен регион в САЩ.

Около 33 хил. венецуелци са получили работна виза за САЩ през 2005 г., което е близо една четвърт от всички такива визи за Южна Америка, спрямо близо 17 хил. през 1999 г.

От 2004 г. венецуелците заедно с германците, следвани от канадците, са най-големите групи от чужденци, които купуват къщи във Флорида. Единствено жителите на Великобритания купуват повече домове в щата.

http://investor.bg/?cat=6&id=47585



Тагове:   криза,   социализъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ani101 - да, за съжаление
27.02.2007 13:19
комунизмът просто сменя своето местонахождение по лицето на земята , но "отказва" да си тръгне.

Венецуела е поредната му жертва.
цитирай
2. meto76 - Местата в които вирее намаляват, ...
27.02.2007 19:09
Местата в които вирее намаляват, защото дори соц - държави като Китай стават капиталистически.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580793
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031