Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2007 14:56 - Саркози връща Франция в командването на НАТО
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1098 Коментари: 0 Гласове:
0



Саркози връща Франция в командването на НАТО Това може да стане факт на срещата в Букурещ догодина

Франция дава ясни сигнали, че е готова да се върне във военното командване на НАТО след 40 години извън него, като това може да се окаже една от най-големите промени във френската външна политика от десетилетия насам, предаде АФП. Министърът на отбраната Ерве Морен потвърди в ключова реч вече изразената от президента Никола Саркози амбиция да засили ролята на страната в Северноатлантическия алианс.

От поемането на властта през май досега президентът постоянно подчертава важността на френско-американските отношение и изтъква, че крехката европейска отбранителна система не може да се състезава с добре смазаната натовска машина. Миналия месец той дори каза, че съвсем скоро ще предприеме "сериозна инициатива" по отношение на европейската отбрана и ще даде на Франция "полагащото й се място" в НАТО. Според експерти това означава, че Саркози има намерение да върне страната във военното командване на алианса, от което тя беше извадена от Шарл дьо Гол през далечната 1966 г.

Във вторник на конгрес на военната и отбранителната промишленост Морен изрази убеденост, че "европейската отбрана няма да осъществи напредък, докато Франция не промени политическото си поведение в НАТО". "Много често точно ние бяхме тези, които се колебаехме и давахме заден ход и така създавахме впечатление, че не искаме НАТО да се трансформира", заяви той пред делегатите на конгреса в Тулуза.

Ако Франция, петият най-голям финансов донор на алианса, стане по-разбран съюзник, подсказа Морен, ще бъде далеч по-лесно да бъдат убедени другите европейски членки на алианса да подкрепят европейските отбранителни проекти. Военният министър отново обяви за френски приоритет "подкрепата за общата европейска отбранителна политика", но същевременно зададе риторичния въпрос: "Защо трябва нашите партньори да губят вяра в една система, която ни осигури мир вече над 40 години, в замяна на друга, която все още не съществува?"

Париж направи опит да се върне във военното командване през 1996 г., но отказът на САЩ да споделят командването с европейците принуди президента Жак Ширак да се откаже от намеренията си. Според Морен сега Франция може да поеме по същия път, като промяната в позицията бъде фиксирана в Бялата книга на отбраната и националната сигурност, която трябва да бъде обявена през март 2008 г. В. "Монд" пък цитира официален източник, който твърди, че Париж може да използва срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ догодина, за да повдигне официално въпроса за връщането си във военното командване на алианса.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=376001


Тагове:   Франция,   НАТО,   Саркози,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582525
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031