Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2007 10:46 - Пътят на Путин
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 736 Коментари: 0 Гласове:
0



Пътят на Путин
image
Bulgarian Post
02.10.2007 г.

Новият руски министър-председател Виктор Зубков направи своето първо публично обещание - в най-скоро време да бъде приет федерален закон за борба с корупцията. Според експертите по "постсъветското пространство" темата за борбата с корупцията в Русия ще стане това, по което именно може да се познае кой е избранникът на Путин за негов приемник. Каква всъщност е истинската роля на приемника в президентския план? И какъв е пътят на самия Путин след 2008 г.?

Същите тези екперти считат вечната тема "борба с корупцията" за традиция за всяка развиваща се страна. Сегашното поведение на Виктор Зубков, според тях, съдържа стандартен набор от похвати за спечелване доверието на населението: образ на непримирим борец със подкупите, увеличение на заплатите на държавните служители и пенсиите на населението. Всъщност анализаторите още в началото на 2006 г., предсказваха този сценарий: оставка на досегашното правителство и издигането на приемника - борец с корупцията.

Виктор Зубков е най-подходящ, именно защото премина през школата на "Росфинмониторинг". В петък бившият началник на руското финансово разузнаване заяви пред журналисти, че ще направи структурни промени в кабинета си, така че лично той ще контролира агенцията, която досега се подчиняваше на финансовото министерство.

В началото на 2006 г. експертът на "Алфа-Банк" Кристофър Уифер публикува един доклад със заглавие "Избори 2008. Светлина! Камера! Мотор!". Там той директно предсказа, че приемник на Владимир Путин на президнстския пост ще стане някой борец с корупцията, който ще се активизира след оставката на правителството. Грешката му бе в датите - според него Фрадков би трябвало да е подал оставка в края на 2006-та - началото на 2007-ма година. За това пък във всички останали детайли Уифер точно познава случващото се сега на руската политическа сцена.

Всъщност по неговите думи, това не е и нещо ново. Същото се случи в Тайланд през 1998 г. Правителство, борейки се с подкупването на държавните служители с помощта на полицията организира серия от показни акции, част от тях провокационни, извършва шумни арести, които наистина дават някакъв резултат и то за не малък срок.

"Борбата с корупцията е традициона предизборна тема за болшинството развиващи се пазари. Тя винаги е оправдана, предизвиква интерес и симпатии в населението. На тази тема на всяко правителство му е много леко и удобно да демонстрира някаква резултатна дейност". Според този експерт, кампания по борба с корупцията ще изиграе за наследника на Путин ролята, която изигра войната в Чечня за самия Владимир Владимирович.

В доклада на Уифер се споменаваше и няколкото кандидата за поста на президент на Русия, от които ще бъде избран един - този, който е най-приемлив за населението и най-популярен сред масите. "И Дмитрий Медведев, и Сергей Иванов съответстват на критериите за потенциални приемници, - пише тогава Уифер, - но не е изключено кръгът да се разшири".

Политологът Алексей Макаркин, коментирайки същия доклад за "Ведомости" , отбеляза - оставката на правителството ще е по-скоро през 2007 г., приемникът ще стане министър-председател, а ключовите постове ще заемат основните фигури, които ще управляват страната след 2008 г. Това е, което стана вече факт.

Времето до насрочените за март президентски избори е много нужно на Виктор Зубков, не само за да стане популярен сред масите, но и да заслужи доверието на своя патрон. В случай на грешна стъпка има достатъчно време за реагиране и за налагане на друг, по-успешен или послушен кандидат. За да заслужи високата чест и оказаното му доверие, до скоро никому неизвестният Зубков разполага с шест месеца и с няколко неотложни задачи.

Първата е вече обявената официално цел на правителството - борба с корупцията и (внимание) с некомпетентността. Тези две думи звучат зловещо като "откриване на врага с партиен билет", но са още по-загадъчни. По този показател под ударите може да попадне почти всеки. Поради тази причина и поради подобни обвинения предизборно в ареста може да се окажат доста неудобни фигури, дори из между сегашния държавен апарат.

Втората работа е особенно актуална в предизборен период - темата за повишаване на заплатите и пенсиите. Новият министър-председател вече направи първите стъпки в тази насока на заседанието на руския министерски съвет в четвъртък. Някой наблюдатели директно нарекоха правителственото заседание "спектакъл". Във всеки случай новият премиер нареди на своите подопечни да внесат за разглеждане на правителствено ниво предложения за повишаване на пенсиите на населението в страната.

Отявлената PR-активност на Виктор Зубкова говори за това, че той е твърдо решен да не изпуска шанса си. Друг е въпросът, че никой в Русия, дори и премиерът, не би си и помислил да вдига пенсиите на хората, ако това не е съгласувано предварително с президента Путин.

Каква всъщност е истинската роля на приемника в президентския план? И какъв е пътят на самия Путин след 2008 г.?

Путин много ясно дава да се разбере, че в близко бъдеще не възнамерява да се отегля от политическия живот на Русия. Харесва му и му се занимава, както се казва. В края на краищата "Путин и его команда" успешно пристъпиха към реализирането на идеята за възраждане на Русия в качеството и на световна свръхсила. Но за тази цел не стигат година-две или дори мандат-два. Осем години на държавното кормило не са достатъчни за осъществяване на истински стратегически план, равен на този, с който се е занимавал Петър Велики. А той е царувал 25 години все пак. Толкова са нужни и на Владимир Путин, ако иска да види на живо "Русия на мечтите си".

.На страниците на The Washington Post Андрю Качинс от вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания излага своите  възгледи за плана на Путин и за бъдещото политическо устройство на  Русия. Качинс счита, че е важна не толкова личността на приемника, колкото ролята на бившия вече президент след март 2008 г.

Качинс счита, че след 2008 г. Путин може спокойно да възглави "Единна Русия", което ще превърне сегашната "пропрезиденска  партия" в реална политическа сила. Качинс напомня и за неотдавнашното заявление на Владислав Сурков - един от заместниците в администрацията на президента. Той заяви, че задачата на "Единна Русия" не е толкова една победа на поредните избори, а именно съществувание в качеството и на "Партия на власт" в течение на няколко следващи десетилетия. Изглежда трудно за постигане, но не е невъзножно, дори и в една действаща демократична система на свободни избори. Достатъчно е да си припомним примера на Либерално-демократическата партия в Японии или този на Институционно-революционната партия в Мексико. Така че - ясно е какво трябва да се направи, остава да се види кой точно и как ще го осъществи.

"Така погледната, личността на приемника – бил той Зубков, Иванов или който и да е друг – е по-маловажна от "плана Путин" и ролята на партията в осъществяването му" - допълва американският експерт. "Подробности от плана ще бъдат обнародовани едва тогава, когато Путин счете това за нужно. Той вече ни показа, че на Русия й е необходим "силен президент". Иванов може би ще се справи с тази роля, но не е сигурно. А Зубков със сигурност - не.

Разбира се, човекът, в чиито способности да изиграе тази роля Путин би бил най-уверен - това е самият Путин.


http://opinions.bpost.bg/story-read-14589.php




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621357
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930