Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 14:47 - Републиканската партия губи подкрепа сред бизнеса в САЩ
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 593 Коментари: 0 Гласове:
0



Републиканската партия губи подкрепа сред бизнеса в САЩ

От края на XIX в. Републиканската партия винаги е била представител на едрия капитал в САЩ. Това се дължи на факта, че републиканците винаги са отстоявали политика на ниски данъци и малки държавни разходи. Откакто обаче дминистрацията на Джордж Буш започна войната в Ирак, нещата се промениха. Огромните ресурси за поддържането на военните сили доведе до високи държавни разходи, а това не се харесва на традиционните поддръжници на републиканците.

Според американския бизнес политическите противоречия между САЩ и някои страни от Европа за Ирак са довели до много пропуснати възможности за развитие. Те отчитат, че американската политика в Близкия изток предизвиква недоверие в страните от региона и те все по-неохотно работят с американските компании. Според Wall Street Journal, американският бизнес работи във влошена среда и и иска да подобри имиджа на САЩ в глобален мащаб.

Освен от високите държавни разходи заради войната в Ирак, американският бизнес е недоволен и от постоянно растящия външен дълг на страната. Друг голям проблем, който корпорациите посочват, е лошото състояние на здравното осигуряване.

Най-сериозният изразител на недоволство от икономическия курс на администрацията на Буш е Алън Грийнспан. Той бе дълги години председател на Държавния резерв на САЩ и един от най-уважаваните икономисти, както в Републиканската партия, така и въобще в САЩ. В последната си книга той остро критикува фискалната политика на администрацията на Буш.

Най-верните спонсори на републиканците също не крият разочарованието си от състоянието на американската икономика. Изпълнителният директор на Морган Стенли Джон Мак бе един от най-големите дарители на кампаниите на Джордж Буш. В момента той спонсорира кампанията на кандидата на Демократическата партия за президент Хилъри Клинтън.

Настоящият кмет на Ню Йорк - милиардерът Майкъл Блумбърг, бе избран от Демократическата партия след като дълги години преди това бе републиканец. На конференция на Британската консервативна партия той подчерта, че фискалната политика на републиканците, с огромните държавни разходи е всичко друго, но не и консервативна.

Джон Кеннинг - младши, изпълнителният директор на най-голямата юридическа кантора в Ню Йорк - Мадисън Диърборн, също спонсорира демократите след като цял живот неизменно е твърдял, че е републиканец.

Според Дани Диаз, член на ръководството на Републиканската партия бизнесът продължава твърдо да стои зад нея. Той е категоричен, че няма тенденция на отлив, защото големите корпорации се страхуват от бъдещата икономическа политика на демократите, в която според него ще са заложени големи държавни разходи. За пример Диаз посочива планът за здравна реформа на Хилъри Клинтън.

Социологическите проучвания обаче опровергават Диаз. Те отчитат постоянна тенденция на отлив на доверие към републиканците Според данните изнесени от NBC през септември 2007 г. 37% от американските корпорации подкрепят Републиканската партия. За същия период миналата година обаче подкрепата към нея е била 44%.

Бизнесът все пак вярва малко повече на републиканците

Въпреки разочарованието си от курса на президента Буш и състоянието на икономиката, сериозна част от хората на бизнеса са категорични, че за нищо на света не биха подкрепили демократите. Грийнспан твърди, че в стремежа си да си възвърнат властта те са станали прекалено протекционистка и популистка партия.

Според политическите анализатори намалялата подкрепа на бизнеса към Републиканската партия е много отчетлива в настоящия момент, точно когато се води предизборна кампания и кандидатите набирт средства. Най-потърпевш от това бе кандидатът за президент Джон Макейн, който се принуди да уволни целия си изборен щаб, заради липса на събрани пари за кампанията му.

Въпреки традиционното недоверие на бизнеса, кандидатите на демократите за президент са получили средно с 70% повече средства от своите републикански конкуренти.

Според данните на Тони Фабрицио, завеждащ анализаторския отдел на републиканската партия, икономически мотивираните гласоподаватели на неговата партия са намаляли наполовина. Това означава, че все по-малко хора гласуват за икономическата политика на управляващата партия. Дали бизнесът ще оттегли традиционната си подкрепа за политиката на Републиканската партия обаче все още не е ясно. До изборите остава една година и е важно как двете партии ще разположат приоритетите си във вътрешната политика на САЩ.

 

 http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-10-04_05.html



Тагове:   партия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626343
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930