Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2007 13:30 - 6-цифрен подкуп за съдии по делото "Опицвет"
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
0



6-цифрен подкуп за съдии по делото "Опицвет"

news.bg

Размер на шрифта: a a a

imageВъв вторник - 20 ноември, в Софийския апелативен съд ще бъдат представени данни от специални разузнавателни средства за опит за подкупване на съдия.

Това ще стане в рамките на поредното заседание по делото за случая "Опицвет".

Магистрат е заявил, че то със сигурност ще се гледа при отворени врати поради данни, че има опити за подкупване на съдии с шестцифрена сума, се казва в писмо, получено на редакционния ни имейл.

На самото дело се очаква да бъдат представени сведения, събрани със специални разузнавателни средства за това кой точно и по какъв начин се е опитал да даде солидния подкуп.

Истинската сензация във вторник обаче се очаква от страна на един от подсъдимите - химика Валери Тодоров Величков.
Спроред адвокат, пожелал анонимност, Величков е решил да прехвърли изцяло вината по случая на партньора си Кристиян Младенов.

Причина за това е фактът, че за разлика от предишни съдебни състави по делото сегашният се е оказал неподкупен и за първи път се очакват изключително сурови присъди.

Припомняме, наркоделото продължава вече почти 10 години.

На 18 декември 1997 г. антимафиотите на Национална служба "Борба с организираната престъпност" (НСБОП) разбиват нелегален цех за производство на наркотици в село Опицвет.
Намерени и иззети са рекодните 330 кг готов амфетамин и 666 кг бензил-метил-кетон /БМК/ на обща стойност около 30 000 000 лева.

На мястото е арестуван химикът Валери Величков, а на 4 февруари 1998 г. на унгарско-австийската граница е арестуван и партньорът му Кристиян Младенов, който е финансирал наркопроизводството.

Първоинстанционният Софийски окръжен съд в състав с председател Ружа Керанова признава за виновни двамата подсъдими по най-тежката разпоредба на чл. 354 „а" от НК за производство и държане на наркотично вещество в големи размери, предназначено за продажба.
Текстът предвижда от 3 до 15 години затвор. Кристиян Младенов получава 7 години затвор и глоба от 5 хил. лв. Валери Величков като извършител - 6 години и 2 хил. лв. глоба.

Втората инстанция - Софийски апелативен съд потвърждава решението.

Последната инстанция обаче - Върховният късъционен съд, изцяло пререшава делото.

Кристиян Младенов е оправдан напълно, а Валери Величков се разминава само с едногодишна условна присъда.
Изненадата е във факта, се казва още в писмото, че вместо да върне делото за ново разследване, каквато е обичайната му практика, ВКС преквалифицира обвиненията и се произнася по същество.

Върховните съдии приемат, че от материалите по делото не можело да се стигне до извода, "че са налице доказателства, сочещи сигурно и недвусмислено, че произведеното наркотично вещество е било предназначено за продажба или друго отчуждаване".

На 18 декември 2001 г. Трето наказателно отделение на Върховния касационен съд в състав: Маргарита Тихчева - председател, и Огнян Ризов и Христо Странджански - членове, решават, че произведените в химическата лаборатория 666 кг бензил-метил-кетон не са предназначени за търговия, тъй като по време на обиска и следствието не са открити доказателства за това.

На практика съдът приема, че става въпрос за експериментаторска дейност, която по необходимост е включвала и изпробването на технологията, от което и са се получили големите количества наркотично вещество.

Съдиите приемат и твърдението, че двамата обвиняеми не са знаели за наркотичните свойства на полученото от тях вещество - абсурдно виждане при условие, че Младенов е осъден на 1 година с изпитателен срок през 1995 год. именно за производство на амфетамин.
Така Величков получава една година с три години изпитателен срок (условна присъда), а Кристиян Младенов е оправдан.

По-късно върховната съдийка Маргарита Тихчева, прочула се с оправдателната присъда по наркоаферата "Опицвет", е пенсионирана, след като Висшият съдебен съвет единодушно гласува за това.

Председателят на ВКС Иван Григоров наказва с 10% намаление на заплатите за 6 месеца съдиите Огнян Ризов и Христо Странджански - другите от състава на ВКС, постановил скандалната присъда.

Под силния натиск на офиса на ООН в България и американското посолство делото е върнато за преразглеждане от тогавашния главен прокурор Никола Филчев.

В последно време обаче отново се правят опити за натиск върху магистрати да издадат леки присъди.

Според запознати и този път става въпрос за предложения за шестцифрен подкуп.
За да се избегне нов провал по делото във вторник ще присъстват представители на ООН и на посолството на САЩ.

http://news.ibox.bg/news/id_815697509



Тагове:   подкуп,   Опицвет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614351
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930