Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 01:08 - Къде се трупа световното богатство?
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1193 Коментари: 1 Гласове:
0



Къде се трупа световното богатство?

Почти рекордните нива на търговия със златото над 900 долара за тройунция пораждат въпроса „Кой има най-много?“. Предположението, че това е американското правителство, донякъде е правилно, пише Forbes.

Представяйки си купчини от злато, повечето хора автоматично се сещат за златния резерв във Форт Нокс в Тенеси. Военното съоръжение наистина съхранява голяма част от запасите на САЩ, около 147 млн. тройунции (от общо 261 млн. към декември). Другите резерви са скътани в монетните дворове във Филаделфия и в Денвър, трезора в Уест Пойнт, Ню Йорк, и на други места.

Най-големият запас от злато в света, за който се знае, обаче е на Федералния резерв в Ню Йорк - около 550 хил. кюлчета, скрити в долната част на Манхатън. Това е злато на стойност 203,3 млрд. долара, събрано на едно място. Въпреки това едва между 2% и 5% от него принадлежат на американското правителство, останалото е на други държави.

В Манхатън Федералният резерв съхранява световното злато без такса за вложителите, които трябва да платят по 1,75 долара на кюлче злато, ако искат да го преместят в трезора. Така например, ако Франция иска да плати на Русия за нещо в злато, тя се обажда на служителите на Фед да преместят кюлчета от нейния сектор в трезора в този на Русия, като си плаща таксата.

Когато валутите са били обвързани с цената на златото, подобни транзакции са се правили често, но вече не е така. Миналата година в трезора е била извършена само една сделка, казва говорител на Фед, без да уточнява подробности.

Подразделението за стокова търговия на борсата NYMEX търгува с различни метали, сред които злато, сребро, мед и платина, и поддържа големи запаси в наличност в трезори в Ню Йорк заради фючърсните контракти, които се търгуват през борсата. Към момента тя държи на съхранение 7,4 млн. тройунции злато (което е на стойност 6,8 млрд. долара) и 134,9 млн. тройунции сребро (на стойност 2,2 млрд. долара).

В Лондон обаче е събрано най-голямото количество сребро. JPMorgan съхранява 155 млн. тройунции сребро за Barclays заради неговия фонд за търговия със сребро.

Лондон е също и диамантената столица на света. Групата компании De Beers държи дял от 40% от пазара на диаманти, с което като цяло доминира в бизнеса, и има запас за „няколко седмици“, както се изразяват от компанията, в центъра на британската столица.

Англия обаче може да не задържи тази титла за дълго предвид плановете на De Beers и правителството на Ботсуана да открият сортиращо съоръжение за 80 млн. долара през март. Там ще бъде новата столица на диамантите.

Големи количества скъпоценни камъни и метали се трупат и в други развиващи се пазари.

Повечето мини за добив на платина например се намират в Южна Африка. Платината се търгува на около 1600 долара за унция и се търси от производители на телевизори с плоски екрани и на друга потребителска електроника. Според данни на представители на сектора в света няма толкова големи запаси от платина, колкото от злато или сребро. Например Comex в Ню Йорк държи на съхранение едва 5575 тройунции от метала, което е на стойност около 8,9 млн. долара.

На пазара на изумруди доминира Колумбия, а магнатът Виктор Каранса доминира на пазара на изумруди в Колумбия. Територията му включва региона Мусо, в близост до Богота. Твърди се, че през 80-те години на миналия век Каранса е успял да спре наркокартелите, които се опитвали да добият контрол над изумрудените мини, но по-късно самият той е бил арестуван по обвинения за поръчкови убийства. Освободен е от затвора през 2002 г.

Около 90% от рубините в света пък идват от Мианмар, която напоследък е раздирана от конфликти. Миналата година имаше призиви за бойкот на правителствените търгове за необработени скъпоценни камъни. След като се извлекат от земята, по-голямата част от рубините се обработват в Чантабури, Тайланд.

Друг вид скъпоценни камъни - сапфирите - се добиват в Шри Ланка и Мадагаскар, но също като рубините се изпращат за обработка в Тайланд и напоследък все по-често в Хонконг.

Един метал, събран на едно място, обаче изпреварва всички гореизброени. В завода за ядрено въоръжение към Министерството на енергетиката на САЩ (Pantex Plant) в Амарийо, Тексас, има 6000 сфери с плутоний. Те не са продан, но дори и да бяха, надали цената би била под 10 хил. долара за унция. Общата стойност? Както казват в рекламите на кредитни карти: безценно.

 

 http://www.epochtimes-bg.com/2008-01/2008-01-31_01.html


МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СИ ЗАДАДЕМ ВЪПРОСА, ЗАЩО СВЕТОВНОТО ЗЛАТО СЕ СЪХРАНЯВА В МАНХАТЪН И В САЩ, А НЕ В РУСИЯ, КИТАЙ, ЕВРОПА, АФРИКА. ЧИСТО ПРОСТО ТАМ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ СЕ ЗАЧИТА И Е НЕПРИКОСНОВЕННА. НЯМА ОПАСНОСТ ЗЛАТОТО ВИ ДА БЪДЕ ОКРАДЕНО ОТ НЯКОЯ РЕВОЛЮЦИЯ ИЛИ  ДИКТАТОР. ЧИСТО И ПРОСТО САЩ СА НАЙ-СИГУРНОТО МЯСТО ЗА БИЗНЕС И ЖИВЕЕНЕ НА ТАЯ ПЛАНЕТА.



Тагове:   богатство,


Гласувай:
0



1. ok3223 - Хе-хее
07.02.2008 12:51
Хвалиш ли,хвалиш...
Я се поинтересувай колко трилиона (56)е вътрешния дълг на САЩ.Прочети в сайта приложна икономика статията на старши икономиста от"Отворено общество" Димитър Чобанов, "Фалирали ли са САЩ".Опитай да си обясниш ,защо долара падна и остава от 2.3...на 1.3 лв. за долар и тн.Ще ти станат ясни много неща и няма да редиш фантазета.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617875
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930