Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2008 10:02 - Прокурорът Ангел Дончев казал над 50 пъти името на Румен Петков
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.02.2008 10:03


Прокурорът Ангел Дончев казал над 50 пъти името на Петков Размер на шрифта: A | A | A | Богдана Лазарова
30 януари 2008 19:01
image
/© снимкa: Sofia Photo Agency n = document.getElementById("audio_player"); image АУДИО: Чуй

image Принтирай   image Изпрати   Името на вътрешния министър Румен Петков е изречено над 50 пъти в разговорите на прокурорите Ангел Дончев и Емил Милев, при които Дончев е искал 20 000 евро от колегата си. Това съобщи в интервю за предаването „Афера” на Дарик радио прокурорът Емил Милев.

Срещу Емил Милев е образувано предварително производство за недекларирани доходи и за възпрепятстване на правосъдието. Прокурорът от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев бе арестуван на 21 декември с белязаните пари по сигнал на прокурора от Районна прокуратура - Сливница Емил Милев и срещу него бе образувано дело за изнудване.

Аз такава информация нямам и ще ви бъда много благодарен, ако вие ми кажете откъде я имате тази информация.

След като е прераснало в дело, значи са открити някакви данни за нарушение.

Ако ми кажете кой ви е източникът на информация, аз ще се обадя там и ще попитам кога ми е образувано това дело и за какво ми е образувано. В смисъл лично да ме арестуват и да ме вкарат за 100 години в затвора или нещо от тоя сорт. Ако ми се полагат по текстовете, които ми цитирате, 10 години затвор, аз ще поискам да се промени законодателството и да ми дадат 30…

Така и не успяхме тогава да говорим с вас за тази къща в Драгалевци, която беше показана по bTV.

… си е лично моя, доста скъпа къща. Точно на вас ли трябва да обяснявам с какви средства съм я построил.

Но хората се интересуват точно от това.

Но хората, които се интересуват по официален ред - това са данъчни служби, ръководство на прокуратурата, представители на ГДБОП. Аз съм им обяснил: Да, имам такива и такива средства, предполагам, че са ми законни.

А колко струва тази къща, г-н Милев?

Аз мога да ви кажа на мен колко ми струва, а колко е в момента пазарната цена – това са вече съвсем различни стойности.

Вие за колко я купихте?

Аз съм си купил голото място доста от отдавна, много от отдавна съм си купил това голо място. И след това в порядъка на пет-шест години имам около пет-шест ипотеки и съм си построил къща. Нищо нередно не виждам в тази работа. Тези ипотеки, които съм правил са към банки, не са към частни лица и несъществуващи организации в България. Всяка една ипотека ми е вписана в регистрите, за погасяване на всяка една ипотека те гледат какви доходи имам. От тези доходи те си правят една извадка и трябва да отделям някакви доходи за живеене, а с другите да погасявам кредита. Нищо срамно няма да живееш в скъпа къща и да си го позволиш по законния начин.

Ще ви разкажа една по-дълга история, която е 25-26-годишна, за да ви кажа за 25-26 години колко пари съм направил, за да успокоите българския народ, че можеш да имаш скъпа къща, без да правиш впечатление.

Така и за три коли, и за доста луксозен вид на къщата се говореше…

Три коли – това го говори вашата колежка, която е бивша любовница на Ангел Дончев. Добре, три коли, аз никога не съм имал три коли. Кой е видял, че имам три коли. Един мъж може да бъде с три жени едновременно, но да кара едновременно три коли – малко трудно ще му бъде. А три коли, откъде ги измислиха тия три коли, като те не могат да се поберат в тази къща.

Върнахте ли се на работа или още сте в отпуск?

Това е поредната лъжа. Никога не съм бил в отпуск, даже в момента съм на работа.

Колегите цитираха районния прокурор на Сливница, която е съобщила това.

2008 г. не съм бил в отпуска, даже 2007-а съм бил през август месец в отпуска.

Господин Дончев твърди, че в продължение на десетина години сте семейни приятели.

10 години не съм семеен, така че не мога да бъда 10 години семеен приятел с него. Но приятелството е малко по-силна категория, приемете го като добри познати в рамките на 10 години с него и познавам жена му от четири-пет години, да.

Той кога изобщо започна да отваря въпрос за пари, да ви иска някакви пари.

8 декември 2007 година.

Това изненада ли ви, за първи път ли го прави или се е случвало и друг път?

Да, за първи път иска пари от мен.

Господин Дончев заяви, че сте го записвали с лично купено от вас записващо устройство. Това така ли е?

Да, да.

А вие като прокурор би трябвало да знаете, че това се е явявало незаконно в този момент.

Защо, кое да е незаконно…

Лично ваше записващо средство. Имахте ли разрешение?

Всеки има право да има личен телефон.

Тоест вие с личния си телефон сте ги записвали тези разговори, така ли?

Е то е един разговор, не е кой знае колко много.

Твърденията бяха за изнудване в някакъв период, предполага, че поне няколко пъти е ставало.

Приемете го, на 8 декември той почва да ме изнудва, на 15 декември аз го записвам, на 20 декември го записва държавата и го задържа. На 8 декември като разбрах, че този човек ще ми иска пари, бях като нокаутиран.

Викам, пиян ли е, какъв е? Викам, ще му дам една седмица срок все пак да размисли, той да си промени отношението към мен. Даже аз не съм го търсил през това време. По-добре да спра да го търся този човек. Примерно може нещо да се е превъзбудил, да е загубил някаква крупна сума на комар, за една седмица ще му мине цялата тази работа.

Той ми скъса телефона цяла седмица да ми звъни. В този момент в мен се поражда някакво нежелание, някаква стратегия. Добре, хайде, извършва се престъпление, аз много добре знам какво е престъпление и какво не е, обаче едно престъпление, освен че трябва да става, то трябва да се докаже.

И в тази седмица - от 8 до 15 декември, аз съм мислил какво да направя с този човек. Той ми скъса телефона да ми звъни. Кога, защо, по какъв начин, заминаваш, ама баретите са пред вас, влязоха и набутаха наркотици едва ли не в къщата. И аз му викам: Чакай сега с кого говориш в момента, аз да не съм Осама бен Ладен, че такива мерки ще взимат спрямо мене. Това е положението, Румен чака…

Вече 15 дни не ми издържаха нервите и съм го записал, след което имайки тези доказателства, които не са кой знае колко доказателства по смисъла на НПК, въпреки че ще опровергая някои ваши колеги, че са доказателства по НПК и по друг ред стават доказателства. И съм го записал черно на бяло, за да се види, че все пак този човек все пак не е читав, че това е престъпление. Моята жалба, която ще подам съответно, все пак е подплатена с някакъв вид доказателство.

Тоест вие някъде около 15-и подадохте жалбата.

Горе-долу, да.

До ГДБОП?

Не, ГДБОП няма отношение. Аз не съм свидетел на ГДБОП.

Къде подадохте жалбата?

Подал съм я на прокуратурата. Приемете го, че съм си подал жалбата примерно на прокурор.

Защо точно ви изнудваше? Защо иска парите тогава?

Защото ми проверяват къщата, защото ми проверяват доходите, защото имам къща, която е много скъпа, защото ходя скъпо облечен и това е основание да ми искат пари. Това му бяха основанията образно казано.

Във вашите разговори протече ли името на вътрешния министър Румен Петков?

…с уговорката, че никога не съм мислил, че този човек по някакъв начин е съпричастен към проблема.

По какъв начин протече? Ангел Дончев ли го съобщи името и какво каза?

Каза ми, да, протекло е името на г-н Румен Петков много пъти, а и задочно го споменаваше. Аз този човек го познавам от медиите, от пресата и от телевизията.

Той твърдеше ли, че тези пари са предназначени за Румен Петков, или нещо друго твърдеше?

Точно това твърдеше. От самото начало аз не знам, че Ангел Дончев няма контакт с него и няма как да го има този контакт. Това бяха приказки от хиляда и една нощ. Човекът е министър, моите уважения към него, много грозно се набъркват хора, които нямат нищо общо с онази история. Както беше забъркан Румен Петков, така можеше да бъде забъркан и шеф на НСС, можеше да бъде забъркан и председателят на Народното събрание, много хора можеше да бъдат забъркани. А това защо са забъркани те, само Дочев може да ви отговори, аз не мога.

Ангел Дончев също каза за един приятелски кръг от прокурори, които си разменяли пари и други неща. Що за кръг е това и излиза, че влизате в този кръг.

Аз не знам Дончев какво е вложил като смисъл. Иначе аз приятелски кръг от прокурори нямам. Имам много прокурори приятели, които са ми бивши съученици, състуденти, бивши колеги, тъй като съм работил на много места, настоящи колеги, но това не го приемам като кръг. Някаква организация, в която членуват прокурори от различни служби и йерархии в България, няма такава организация.

Вие с господин Ангел Дончев сте в една и съща масонска ложа. Има ли нещо общо това със случая?

И така да е. Това не са неща, които би трябвало да се обсъждат в публичното пространство. В това движение си има някакви правила и закони, това не е незаконно движение. Когато говорим за престъпления, които са престъпления по действащото законодателство в България, вътрешномасонският съд не е органът, който ще трябва да ги решава тези проблеми.

А това ли е кръгът от прокурори, за който говори Ангел Дончев? Да не би да става въпрос все пак за отношения в една масонска ложа?

Той и господин Доган беше говорил за някакви кръгове, но просто не знам какво е визирал. На това движение основните цели и задачи са му да се спазва законът, да не се извършват престъпления и да се помага на хората, които са в тежко положение. И Дончев наруши и там доста правила.

От тогава досега търсиха ли ви за повторен разпит, за някакви други процесуално-следствени действия по това дело?

Да, викали са ме. Не мога да коментирам точно за какво става дума.

Да очакваме ли имена и на други магистрати, които да изникнат по това дело, приятелски кръг все пак обсъждаме. Дали има опасност и други имена от този, условно наречен, „кръг” да се появят?

Ако кажа, че не знам за какъв кръг става въпрос. Тук става въпрос за отношения между мен и Дончев. Само че той си позволи лукса да набърка много хора около цялата тази работа. Беше предприел конкретни действия срещу мен, срещу имуществото ми.

Какво действия е предприел? Заплашваше ли ви?

Заплахи, изнудване, такова мутренско изнудване модел ’92-’93 година, говорене на глупости, които лично аз не бих ги приел по простата причина, че доста от отдавна работя в тази система, някак много е смешно да ги говори точно на мен тези неща. Проверките срещу мен приемаме теоретически, че са започнали август месец. Сега в момента сме края на януари месец, което ще рече, че това са около седем месеца. За седем месеца защо никой не ме извика да ми каже: „Момче, ти това и това си направил.” Смешни рекетьорчета като Дончев и още двама-трима около него такива, които се въртят. Все пак имаха благоразумието да се отдръпнат в един красив момент от цялата тази работа.

Кои са другите рекетьори, както се изразихте?

Няма да ви кажа. Няма да ви кажа по простата причина, че тяхното деяние беше във фазата на опити и се отказаха доброволна да го довършат. Докато Дончев беше достатъчно смел и достатъчно отчаян да го направи.

И други прокурори са опитвали да искат пари от вас, така ли?

Не, пари не са искали, но например ето така… Тя е много смешно цялата ситуация. Минава един, хвърля ти там някаква информация срещу тебе така-така. Казвам: „Добре, не ме занимавайте мен, защото ако се притеснявам, знам как да си оправя нещата.” Най-малкото ще напусна работа. „Ама то ще стане много тежко, ама тук станало сега, подслушвам ти телефона, с тази си говорил.” Със Златан-Баретата чак ми приписваха някакви такива отношения. Да ги питам на какво отгоре точно пък те щяха да ми приписват отношения със Златан –Баретата, при положение че аз този нито съм го виждал, нито съм го чувал. А Дончев си купуваше апартаменти от него. Много смешна работа.

Къде си е купувал апартаменти от Златко-Баретата?

Където живее в момента, където е под домашен арест.

На Мусагеница, така ли?

Точно така. Апартаментът беше собственост на един Венци, който изчезна преди шест седем години и така на жаргон ще ви го кажа това беше консилиерито на Златан-Баретата. Точно тази човек ли трябваше да ми каже, че аз имам връзки със Златан-Баретата. И ако имам връзки със Златан-Баретата, има си служби, нека да ги възстановяват тези връзки.

А всъщност дела на Златко-Баретата минавали ли се през вас?

Аз работя в този съдебен район ще станат десет години. Това е човек, който съм го виждал само на вестник, въпреки че живее сигурно четири или пет преки над мен, и там не съм го виждал.

Знаете ли Ангел Дончев друг път да е искал пари от други хора, тоест това обичайна практика ли му е?

Отчаян човек, той играе на комар, но комар в такива сериозни количества пари. Ангел Дончев не е беден човек за мен. Има три апартамента, има къща в Княжево. С тази разлика, че аз поне имам доблестта и честта да си кажа този имот е мой, всеки ме пита как съм го направил и за какво съм го направил. Докато на Ангел Дончев апартаментите са на баба му, на дядо му, на щерките му. Къщата не знам на кой се води. Не ме интересуват имотите на хората, никога не са ме интересували.

Той отдавна ли играе на комар?

Откакто го познавам си играе на комар.

На какъв комар играе?

В казината ходят и играят на карти.

От какъв порядък суми залага?

Дончев като ви говори за кръгове, те пък се събират един кръг всеки четвъртък на едно място и си играят карти там, на тези карти се разиграват някакви суми. След това Дончев си е чест посетитГласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13372175
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9760
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930