Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2008 23:09 - България ще строи нов газопровод до Гърция.Енергийна независимост.
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 5136 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2008 00:17


България ще строи нов газопровод до Гърция
Мария Василева

25 Февруари 2008

image
Нова газова връзка към Европа ще строи България, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в понеделник след заседанието на Съвета по координация на националните инфраструктурни проекти. Идеята на правителството е да се включи в газопровода от Турция (Бурса) през Гърция (Комотини) до Италия, уточни Димитров.

Отсечката от тръбата Бурса - Комотини беше официално открита през ноември миналата година.

За включването в тръбата ще се изгради 70-80 километрова газопровод от Хасково до Комотини. В момента "Булгаргаз" има изградена мрежа до Хасково, необходимо е построяването на ново разклонение към гръцкия град.

Според министъра на енергетиката, идеята за изграждането на тази връзка съществува отдавна, но на днешното заседание министрите са решили това да стане максимално бързо и до средата 2009 година дори да започне строителството.

Технически подробности не могат да се съобщят, защото все още няма проект, поясни Петър Димитров, но е решено, че на българска територия тръбата ще е наша собственост и ще я строят български фирми. Друг е въпросът, че ще трябва да се осигури газ за захранване на тръбата, уточни министърът на енергетиката. Потенциалните доставчици на суровината са Азербайджан и Иран, каза Димитров.

Газовата тръба от турския терминал Караджабей (Бурса) до Комотини е с дължина от 285 километра, а строителство й започна през юли 2005 година. По нея се транспортира газ от Каспийския регион. Строителството е на стойност 300 млн. евро. Гърция и Италия подписаха споразумение за продължаване на тръбата до Италия и ще стига до пристанището Отранто.

Газопроводът има амбицията да се превърне в един от основните 5 газови трасета за доставка на природен газ за Западна Европа. Плановете са в началния период на експлоатацията на тръбата, по нея да се транзитират от Турция до Гърция 500-750 млн. куб. м газ. Постепенно мощността на тръбата ще бъде увеличена до 11.5 млрд. куб. м газ годишно. От тях около 8 млрд. куб. м ще се пренасят транзитно от Гърция до Италия.

Тръбата е съвместна разработка между гръцката газова компания ДЕПА и италианската "Едисон".

Новият газов проект не отменя участието на България в другите два големи проекта "Южен поток" до Италия и Австрия и "Набуко" до Австрия, коментира енергийният министър.

http://mediapool.bg/show/?storyid=136581

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=398950



   Туркменистан предложи на Германия да добива природен газ от Каспийско море   image   image   image   26 февруари 2008 | 00:05 | Агенция "Фокус"   image   image   image  

Ашхабад. Туркменистан предложи на Германия да добива природен газ от Каспийско море, въз основа на споразумение за разделяне на продукцията, предаде ИТАР-ТАСС. Лицензионните морски блокове бяха представени на туркмено-германски енергиен форум, съобщи пресслужбата на правителството на Туркменистан.
„Особен интерес сред деловите кръгове в Германия предизвиква, с оглед на богатите въглеводородни запаси на Туркменистан, сътрудничеството в енергийната сфера, където германския бизнес може да предложи много широк спектър от услуги”, заяви министърът на икономиката и технологиите на Германия Михаел Глос.







      ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ НИКНАТ КАТО ГЪБИ                

2008-02-25 @ 20:09 EET
imageimage Първият в страната  ветроенергиен парк се изгражда с ускорени темпове край нос Калиакра. Негов инвеститор е акционерното дружество “Калиакра уинд Пауър”АД, съдружници в което са  японският концерн “Мицубиши хеви индустриз” и българското инженерингово дружество ИНОС-1 ООД.

 

   Като гъби след дъжд израстват пилоните на турбините. Хора и техника работят на удължен работен ден, защото пусковият срок е 1 юли,  информира Асен Добрев, зам.-управител на инженеринговото дружество ИНОС-1. Като подизпълнители на обекта работят фирми от цялата страна, има и от Каварна, строителната дейност се контролира от японски специалисти, затова контролът е изключителен, уверява инж. Добрев.

   На площадката между село Българево и Калиакра е струпана модерна подемна техника, багери копаят изкопи, тежки самосвали и бетоновози пренасят строителни материали, навсякъде щъкат работници с разноцветни защитни каски. Монтажниците са издигнали 11 от предвидените общо 35 ветрогенератора, всеки от които с мощност 1 MV. Специалистите имат да монтират още 24 вятърни генератора. На територията на парка се изгражда и 110-киловолтова подстанци, както и 110-киловолтов далекопровод, който след пускането му в експлоатация ще бъде предаден на НЕК.

   По данни на НЕК само за района на Калиакра, Каварна и Шабла са заявени около 700 MW мощност от ветрогенератори. Очаква се до две години  тук бройката на турбините, произвеждащи екологична енергия, да надмине 200. Съоръженията са основно втора употреба, но напоследък се монтират и доста нови. Заради сериозните инвестиционни намерения електрическата компания смята да изгради два нови електропровода в региона, към които да става включването на ветропарковете към мрежата на страната.
   Следващата компания, която  започва изграждането на най-големия ветрогенераторен парк по Черноморието, е „Гео пауър“. Това е частна българо-немска компания със сфера на дейност развитие и реализация на инвестионни проекти за  добиване на енергия от силата на вятъра. На територия от 60 кв.км в землищата на селата Българево, Свети Никола, Хаджи Димитър и Поручик Чунчево ще бъдат монтирани над 53 турбини с номинална мощност 2
MW. Инвестицията е на стойност 360 млн. долара. Друг голям ветроенергиен парка в района на община Каварна предстои да бъде изграден и българо-френското дружество “Универсум енерджи”.

Димитър АПОСТОЛОВ

 

СНИМКА В ГОЛЯМ ФОРМАТ НА ВЕТРОЕНЕРГИЙНИЯ ПАРК

 

http://www.ndt1.com/article.php/2008022520091690


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=320025


http://www.capital.bg/show.php?storyid=269972



Гласувай:
0



1. meto76 - Не ни трябват АЕЦ или ТЕЦ имаме бе...
25.02.2008 23:58
Не ни трябват АЕЦ или ТЕЦ имаме безплатна енергия от вятъра, която не струва пари. За нея не се плаща нищо на руснаци за (газ), украинци(въглища) и араби(нефт).
цитирай
2. анонимен - от гробаря
26.02.2008 14:27
На мен лично ми писнаха тези газопроводи и тези строежи. Ние станохме дупедавци май!!!!! Всеки ни командва както си иска. Просто ми писна, а всички викат- имало бъдеще в младите!!!!!
цитирай
3. meto76 - Ами без да се строи няма проспери...
26.02.2008 16:15
Ами без да се строи няма просперитет.Този алтернативен газопровод дава независимост на страната. Само с отсечка от 70 км ние ще можем да имаме алтернативен доставчик на Газ различен от Газпром.А вятърната енергия е много перспективна, технологията е до толкова развита, че вече цената на вятърната енергия напълно конкурентна с цената на традиционните източници.И в случая няма замърсяване отТЕЦ или опастност от аварии като с АЕЦ.
цитирай
4. анонимен - от гробаря
27.02.2008 16:37
Добре Мето, от една страна е хубаво това за газопроводите, но само да не стават големи аварии. Що се отнася до Газпром - ето виждаш ли че пак руснаците ни подават ръка. Обичам и божавам Русия,но не ми харесва Путин. Като политик е много добър но ако наистина е поръчал убийството на Политковская ми пада в очите.
В прочем аз живея до Булгаргаз. -Люлин 2!!!!!!
цитирай
5. meto76 - Аз съм от Враца. Сестра ми и зет ми са в ...
27.02.2008 19:20
Аз съм от Враца.Сестра ми и зет ми са в Люлин 10. Ти имаш ли някакъв блог или нещо подобно.Гледам че ме следиш в нета.Що се отнася до авариите не помня да е имало скоро някаква авария в България по газопровод.А Газпром е монополист и единствен доставчик за България, така че винаги може да извива ръце, след като няма конкуренция.Има ли алтарнативен доставчик ще има конкуренция в цените и условията по доставките.Ще има избор за консуматорите.
цитирай
6. chara - @meto76
27.02.2008 21:30
не знам как да го кажа, да не те разочаровам, но мисля, че има неща в енергетиката, за които е коректно да се говори само и единствено професионално:-)
добре е да се знае, че нещата /особено в този отрасъл, който е стратегически/не са съвсем така, както ги четеш в официалната преса - знаеш защо
/вж. написаното в "Съветска власт - дори и днес" http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=165355/;
това с ветрогенераторите е и така и не съвсем:-)
проблемите са огромни и никой до сега не призна нещо фундаментално важно - България няма необходимия ветрови потенциал, вятър може и да има, но му липсва едно съществено качество - основното, от което зависи правенето на ток:-)
там където вятъра има това качество - по билото на планините - няма техническа възможност за инсталиране на ферми, няма далекопроводи и преодоляването на проблема с обледеняването обезсмисля инвестициите:-)
относно аварии по газопроводите - само транзитните ли имаш предвид:-)
защото ако гледаме разпределителните, позволи ми да не се съглася с теб:-)
аварии да искаш
нали не очакваш някой да си признае:-)
мога да отида и още по-далеч и да ти кажа, че аварии тепърва ще има, като знам каква регулираща арматура се слага, с какви параметри и т.н.
всъщност, завиждам ти на оптимизма:-)
аз не мога да го имам, за съжаление, защото знам достатъчно ...
цитирай
7. meto76 - Проблеми може и да има с газопров...
28.02.2008 00:47
Проблеми може и да има с газопроводите и вятърната енергия, но къде ли няма проблеми.Проблемите са за това да се решават.Чуждите инвеститори няма да хвърлят десетки милиони за изграждане на вятърни паркове, ако нямаше ветрови потенциал.Все някъде има такъв потенциал.Не знам за какви аварии по газопоровди говориш.Но цяла Западна Европа е газифицирана, от което хората печелят - по ниски цени за отопление.Това трябва да стане и у нас, заедно с диверсификация на доставчиците.Повече от един, за да има конкуренция.
цитирай
8. анонимен - от гробаря
28.02.2008 13:27
Нямам блог мето,нито имейл нито скайп- стар ми е компютъра но с интерес следя няколко блогове-включително и твоя. Интересен си като събеседник и имаш хубави постинги.
цитирай
9. meto76 - За мейл, скайп и блог не трябва ко...
28.02.2008 13:59
За мейл, скайп и блог не трябва компютър с големи параметри.
цитирай
10. анонимен - от гробаря
28.02.2008 14:34
Мето,преди малко в училището спря тока,а сега ми се исписва надпис на скайпа че на този компютър не може да има скайп(в къщи съм си вече)
Пак ще опитвам
цитирай
11. анонимен - от гробаря
28.02.2008 14:44
Всичко е наред,просто не си на линия,исписа ми се името ти и града ти. Значи действа
цитирай
12. анонимен - от гробаря
28.02.2008 14:52
Извинявай,пак съм аз,нали щом има кафяв знак с въпросителна означава че не си на линия?
цитирай
13. meto76 - Кафяв знак с въпросителна значи че ...
28.02.2008 15:06
Кафяв знак с въпросителна значи че не си ме включил в списъка с абонати; а кафяв знак с кръстче значи че не съм на линия.По скоро сив знак.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579183
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031