Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2008 12:07 - Сем. Масларови - далавери с горива и обществени поръчки в ТЕЦ Марица Изток 2
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1721 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.07.2008 16:26


Вестник Монитор обвини сем. Масларови за далавери с горива и обществени поръчки в ТЕЦ Марица Изток 2

image

събота, 30 юни 2007 / Прочетено 778 пъти
Неизпълнение на ангажиментите по спечелените от фирмата на съпруга на социалния министър Емилия Масларова обществени поръчки за около 5 млн. лв. заплашва държавата ни със санкции от страна на ЕС, твърдят депутати.

Гръбнакът в схемите на социалистката е сделката за рехабилитация на блокове в ТЕЦ “Марица Изток 2” за 3.2 млн. лв., изпълнител по която е фирмата на Антон Масларов “Лена” ЕООД . Дружеството е за счетоводство и одит. То обаче се е нагърбило с тежката задача да рехабилитира блоковете в ТЕЦ-а, коментира вестник Монитор в броя си от 30 юни 2007 г.

Парламентаристи изразяват  сериозни съмнения по изпълнението на поетите от дружеството ангажименти към централата. Причина за това е, че шефът на "Марица Изток 2" Атанас Димитров е уволнен през април тази година, тъй като фирми не са изпълнили в ТЕЦ-а процедури по ремонтни дейности за около 7 млн. лв. Ако до 1 януари 2009 година блоковете са в това състояние и не заработят с необходимия ресурс ЕК ще сезира Европейския съд и ще последват санкции за България. Договорът с "Лена" ЕООД е сключен през 2005 г. ,  в периода на неизпълнените обществени поръчки, за които е изгърмял Димитров.
В парламента се подготвя питане към финансовия министър Пламен Орешарски, който ще трябва да отговори  дали  дружеството на  Антон Масларов "Лена" е прибрало парите и не е свършило работата си по ремонтните дейности в централата.

Вестник Монитор писа неотдавна, че съпругът на Масларова е спечелил обществени поръчки, на повечето от които изобщо не се е явил друг кандидат. Част от сделките са сключени за услуги в старозагорски окръг, който е и избирателния район на Масларова.
По време на вчерашния парламентарен контрол стана ясно, че Масларова, която е председател на надзорния съвет на НОИ праща свои чиновници на почивка в петзвездния хотел "Орфей" в Девин, основен инвеститор в който е лидерът на ДПС Ахмед Доган, както сам той призна.

Разполагам с фактури за престой на служители от НОИ, коментира депутатът от ДСБ Антонела Понева. По думите й около 10 служителя на НОИ посещават всеки месец хотел "Орфей". Фирмата на Николай Вълканов, който е шеф на хотела е спечелила 4 търга за обществени поръчки в Министерството на околната среда и водите за пречиствателни станции. За десетдневния отдих на всеки от тях институтът цака малко под 400 лв. За рехабилитацията в "Орфей" трябва да има медицинска експертиза и решение на комисия. Отдихът на чиновниците там най-вероятно е фалшифициран, твърдят депутати от опозицията. Става въпрос за "уреждане" и за отдих, а не за възстановяване след заболяване.
От пленарната трибуна Понева атакува социалния министър за договора между НОИ и спа комплекса на Доган с мотива, че държавната институция превежда на хотела 15 лв. за нощувка и 4.50 лв. за храна, в следствие на което пациенти трябвало да добавят 12 лв. на ден за закуска, обяд и вечеря в сравнение с 3 лв. в другите рехабилитационни заведения. Възстановяващите се трябвало да се примирят и с ежедневните си разходи в комплекса, цените на които не са никак ниски. Според тъмносиния депутат шефовете на "Орфей" залагат на печалбата от гарантиран оборот от пациенти. Държавата им е осигурила за 2006 година 841 пациенти, за които е платила 260 000 лв. Проверка на "Монитор" установи, че до края на седмицата в хотела няма свободни легла, а цените за нощувка варират между 139 и 241 лв.
Масларова пък отрече да знае кой стои зад инвестициите в "Орфей".Обществените поръчки на “Лена” ЕООД.
Най-крупната обществена поръчка за 3.2 млн. лева на "Лена" ЕООД е спечелена от "ТЕЦ Марица Изток 2". Освен рехабилитация на блоковете в централата дружеството е поело и ангажимент за доставка на 350 тона дизелово гориво и 100 тона бензин. По-малки поръчки са за доставка на дизелово гориво в организации на бюджетна издръжка в община Мъглиж на стойност 100 хил. лева и за доставка на газьол за дом за медико-социални грижи в Стара Загора на стойност 379 хил. лева. Сделките са сключвани през 2004 година, когато Масларова беше зам.-председател на парламентарната социална комисия и през 2005 година, когато вече е социален министър. Повечето от поръчките са спечелени без конкурс, заради отсъствие на друг кандидат в старозагорския избирателен район на социалния министър. Изключение прави само една обществена поръчка, при която "Лена" ЕООД е предложила най-ниска цена. След проверка на годишните данъчни декларации на министър Масларова от 2004, 2005 и 2006 година се установява, че никъде не фигурират спечелените от държавния бюджет доходи на фирма "Лена" ЕООД, в която съпругът на социалната шефка Антон Масларов е изпълнителен директор.

* * *

Комисия проверява сделките на семейство Масларови
В момента парламентарната комисия по корупция проверява дали има конфликт на интереси при сключването на сделките за обществени поръчки с фирмата на съпруга на Емилия Масларова "Лена" ЕООД . В скоро време се очаква да стане ясно и дали социалният министър е лобирал на държавно ниво за поръчките.
Преди около месец шефът на комисията Бойко Великов пое ангажимент за проверка на информацията. Тогава той не се ангажира с конкретен срок за изготвяне на необходимата справка и не пожела да се ангажира с мнение дали Масларова ще бъде привикана да разясни някои факти пред депутатите.
Когато социалистката разбра, че е на прицел за спечелените от бюджета 5 млн. и комисията по корупция проверява сделките на семейство й посочи, че трябва да осъди накрая, за да спрат да се пишат глупости по вестниците.
Бойко Великов ми е съпартиец и трябваше да се до пита до мен преди да предприеме проверка, но щом вярва повече на медиите, добре, каза Масларова.
Икономически портал на регион Стара Загора

http://www.chambersz.org/index.php/content/view/9226/112/



По мед и Масларова


http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=MjY5NjsxMDI=&sql=MjY5NjsyOQ==




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615693
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930