Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2008 00:04 - „Труд” и „24 часа” се сливат, почват яки съкращения. Т. Тошев и В. Гочева в битка за властта
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1516 Коментари: 2 Гласове:
0



„Труд” и „24 часа” се сливат, почват яки съкращения. Т. Тошев и В. Гочева в битка за властта

29 July 2008
imageС 30 на сто съкращения във вестниците „Труд” и „24 часа” започва постепенното изтеглане на медийната групировка ВАЦ от България. Паника тресе двете редакции. Започва битка за оцеляване на журналисти и техническия персонал. До есента една трета от редакционните колективи трябва да освободи бюрата в т.нар. „флагмани” на периодичния печат. Чистката ще засегне дори непоклатимите до момента главни редактори Тошо Тошев и Венелина Гочева. Но и това не е всичко. Двата вестника, които кой знае защо се наричат конкурентни, вече са с намален обем и излизат в скромните 48 страници. Една от причините е спада на рекламните приходи с над 2 млн. само за първите три месеца на 2008 г.

 Все повече рекламодадатели се отдръпват от вестниците, чийто тираж се смъква всекидневно. „Труд” се държи на критичната граница от 70 000 бр., а „24 часа” пада до 50 000 бр. и надолу. Това е бройката, която се печата, но колко остават непродадени и се бракуват, е фирмена тайна, известна само на германската разпространителска фирма „Стрела”, оглавявана от бившия служител на Държавна сигурност Тодор Атанасов, който се представя за бивш дипломат.
imageДраматичното състояние на рекламата в голяма степен се дължи на „усилията” на рекламната шефка Мелания Рашева, която от сътрудник в някогашната многотиражка „Кремиковски металург” и секретарка се превърна за една нощ в рекламен специалист. Всичките й опити да съживи интереса на рекламодателите към „Труд”, „24 часа”, „Жълт Труд”, „Нощен Труд”, „168 часа”, „Фермер” и още няколкото издания на ВАЦ се провалят тотално. Опитите за реанимация с незаконното продаване на книги и CD по реповете, също не дават резултат. Но това е само част от проблема. Истинската драма е в модела на управление, наложен от Тошо Тошев и Венелина Гочева.
В редакциите като ток преминава и новината за сливане на двата „флагмана” в един. На първо време обединението ще започне с това, че различна ще остане само информационната част на изданията. Всичко останало ще бъде еднакво.
Голямата чистка щяла да стартира първо в екипите в провинцията, които ще бъдат трансформирани в кореспондентски бюра с по няколко човека, които ще захранват редакциите в София и ще пълнят някакви странички в областните центрове. Тошев и Гочева вече са набелязали кои хора ще бъдат натирени, но пазят списъците в тайна, за да не избухне недоволство. От сега е ясно, че ще се спасят най-близките на ръководството.
От 1 септември 2008 год. било възможно да спре издаването на „Нощен Труд” и „Жълт Труд”, които отдавна са в криза. imageДо месец ще се реши и съдбата на „168 часа”, който бе изоставен от едни от най-добрите си журналисти. Те напуснаха преди няколко месеца, несъгласни с жълтия модел на списване, както и с поръчковите материали, които се публикуват във всеки брой. Главният редактор Николай Пенчев така и не могъл да ги спре нито с обещания за по-високи заплати, нито със заплахи, нито с някакви нови идеи за съживяване на вестника, създаден някога от Петьо Блъсков и достигнал по негово време невиждан за българския медиен пазар успехи.
Съдбата на Тошо Тошев щяла да се развие в две посоки. При първият вариант той си тръгва, плаща му се обезщетение и му се изкупуват акциите от вестника, които той притежава. Така постъпили германците преди време с неговия първи заместник Николай Стефанов, а след това и със Захари Главчовски, основателят на „Анто Труд”. Все още не е уредено положението на Пламен Каменов, който също има малък дял и който бе изхвърлен от главното редакторство във в. „Нощен Труд” и бе настанен на синекурна длъжност във Вестникарска група България, както се нарича ВАЦ тук. Втората възможност за Тошев е да убеди германските собственици в Есен, че е в състояние да ръководи нов продукт, сбор от „Труд” и „24 часа” – нещо като „24 часа Труд” или „Труд 24 часа”.
imageВ същото време упорито се говори, че Венелина Гочева е пътувала тайно до Есен и е предложила услугите си на издателите, като обещала да създаде мегаредакция и мегаиздание, ако дадат на нея поста общ главен редактор. Никой обаче не взел насериозно думите й, твърдят преводачи, които посредничили в събеседването. Не помогнали и обещанията, че ВАЦ ще продължи да се ползва от закрилата на президента на България, министър-председателя, както и на бъдещия премиер Бойко Борисов.
Усещайки недоверието на собствениците Гочева решила да си осигури бъдещето с посланически пост. Дори се похвалила пред свои близки, че Георги Първанов й дал дума да я направи дипломат в някоя от големите ни мисии, най-вероятно в Москва. Този вариант бе описан още преди време от в. „Уикенд”, но бе опроверган в писмо от ВГБ. То обаче не бе подписано от германския управител, а от прокуриста на пресгрупа „168 часа” Лъчезар Павлов.
Има и трети вариант, който бил възможен засега на 50 процента. Това е Никола Кицевски, сегашен първи заместник на Тошев и шеф на издателска къща „Труд”, да поеме обединеното командване. imageКато дългогодишен журналист, той би могъл да се справи, смятат служители на ВГБ, визирайки опита на Кицевски, натрупан като кадър на БТА и бившата Държавна сигурност.
Този вариант обаче криел риск от протестна реакция в „часовете”, където любимецът на Венелина Гочева - Борислав Зюмбюлев – щял да остане на сухо. Освен него ножицата на съкращенията щяла да обхване и други заместник главни редактори, които сега си живеели перфектно с големи заплати и нула възможности.
Решението на ВАЦ е начало на изтеглянето на групировката от България. Икономическите показатели спадали, което не се харесвало на собствениците. Освен това централата в Есен била задръстена от сигнали за корупция и конфликт на интереси в ръководствата на двата всекидневника. Намеренията на групировката били да се свият постепенно изданията откъм човешки ресурс, да се намалят обемите им, през което време да се подготви за продажба Полиграфическия комбинат „Димитър Благоев”. Германците придобили великолепната сграда на пъпа на София по доста криминален начин от някогашните собственици на „Работническо дело”, а след това на „Дума”. imageВече се чували гласове прокуратурата да се заеме с тази тайна приватизация, която е ощетила държавата и българския данъкоплатец с милиони. За да избягнат скандалите, ВАЦ щели да се изтеглят и да оставят тук обединения нов-стар вестник, чрез който да прокарват своето влияние в политическите и бизнес кръговете в България. Не остана и помен от грандиозния план на германците да развиват вестникарска индустрия с откриването на супер печатница във Варна. Проектът претърпя тотален крах, а машините, които бяха докарани от Германия, отпътуваха за Хърватска. Равносметката е загубени милиони от погрешни инвестиции и още по-погрешни разчети.
В момента в „Труд” и „24 часа” работят по над 170 души журналисти, които воюват всеки ден със зъби нокти да си вкарат дописките в броя. Раздутият щат е дело отново на двамата главни редактори, които ползват реално труда на 30 качествени редактори и репортери, а на останалите бройки се разчита за обслужване на различни интереси. Това отдавна създава напрежение в редакциите, но поради страх от изгонване, много от журналистите си траят. Съкращенията обаче ще засегнат точно кадърните и професионалистите, защото другите, които са от т.нар. приятелски кръгове до шефовете, няма къде да си намерят работа, а никой не би ги взел, коментират кадри от двата вестника.

В момента във ВАЦ тече и вътрешна ревизия за извършените ремонти през последните години в Полиграфическия. imageВ Есен получили сигнали от служители в София, че управителите от българска страна Тодор Атанасов и Пламен Тенев са злоупотребили с огромни суми покрай ремонтите и закупуването на нова техника. Имало съмнения, че са наливани пари във фирми на техни близки, а събираните оферти били фалшифицирани като подставени фирми завишавали нарочно цените, за да спечелят правилните фирми. Далаверата обаче била на път да бъде разкрита. Подобно било положението с транспортните разходи, брака и командировъчните на някои журналисти и началници.



http://opasnite.net63.net/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=1



Тагове:   битка,   труд,   Тошев,


Гласувай:
0



1. анонимен - Да си е*ат майките!
04.08.2008 12:29
ПОМИЯРИ!
цитирай
2. анонимен - червени боклуци
14.08.2008 16:39
червени боклуци
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580492
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031