Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2009 13:27 - София се размина с полицейска касапница
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



  08 юни 2009 / News.dir.bg София се е разминала на косъм с кървава полицейска касапница в петък посред бял ден заради липса на координация на службите в МВР. Екшънът се разиграва в столичния кв. Дружба 3, недалече от 163-о училище, съобщава в. "24 часа".
В уличката между блоковете 313 и 323 е паркирало тъмно БМВ. Наоколо няма жива душа. Точно в 11 часа тишината е раздрана от форсирани автомобилни двигатели, свирят спирачки. До немския автомобил се заковава друго тъмносиньо беемве. Отстрани спира бял опел със синя лампа, но без регистрационни номера. Отзад - син микробус. Отвсякъде изскачат мъже с маски на главите, облечени в черно, с автомати и пистолети в ръце. "Стой! Ще стрелям!", проехтяват викове. Шофьорът е изваден за секунди от автомобила. Трима мъже го хвърлят в буса. Един от маскираните скача в беемвето. Останалите се прибират обратно в другите коли и след секунди на мястото няма и помен от светкавичния екшън.
Възрастна жена обаче наблюдава цялата сцена от балкона на съседен блок. И веднага се обажда в близкото Осмо РПУ, за да съобщи, че пред очите й са отвлекли човек. Дежурният звъни в столичната полиция с въпрос провеждат ли акция в този район. Отговорът е отрицателен. Същото му казват и антимафиотите.
Всички автопатрули на управлението блокират района. Към мястото са пратени и подкрепления от съседните РПУ-та. Наредени са проверки на всички автомобили, които напускат столицата.
От началото на операцията вече са минали повече от 30 минути, когато някой се досеща да се обади за проверка в още едно поделение на МВР - Специализирания отряд за борба с тероризма. Командирът на баретите полк. Георги Узунов обявява, че са провели в "Дружба" планирано учение. След минути му се обажда генералният комисар Павлин Димитров с въпрос - защо дежурните не са били предупредени за операцията, както изискват изрично вътрешните инструкции. "Можехме да се избием помежду си!", гневен е Димитров. "Ами срещу мен тече проверка на инспектората. Малко съм напрегнат. Забравих", обяснява командир Узунов.
По неофициална информация той е закупувал много скъпо и в същото време непотребно техническо оборудване. Проверяват се също взаимоотношенията на Узунов с подчинената му Калина Исаева, която от сервитьорка в ресторант се превърнала в офицер в поделението с много съмнителни функции и необяснимо силно влияние, пише още изданието.
Големият късмет на баретите и униформените служители на Осмо РПУ в този ден е, че поделението на командосите се намира само на 2170 метра по въздух от атакуваното беемве в "Дружба". Почти толкова е и разстоянието от бл. 313 и полицейското управление. Така след светкавичната операция спецчастите се прибират по най-бързия начин във Врана, където се намира поделението им, (посока, обратна на РПУ-то) и не срещат автопатрул по
пътя си. Иначе твърде вероятно е било да се повторят събитията от кв. "Белите брези" от 1994 г., когато при подобна акция бяха застреляни двама командоси, а техен колега - ранен в крака, коментират полицаи.
Още в ранния следобед в петък за случая бил информиран и вътрешният министър Михаил Миков. Чашата обаче преляла съвсем, когато се оказало, че опасната акция на баретите всъщност не е единственият случай в рамките само на 24 часа, когато различни служби в МВР правят спецоперации, без да предупредят колегите си.
Първият инцидент са арестите в лоби бара на хотел "Кемпински-Зографски". Те започват в 10,46 часа в четвъртък, без антимафиотите да са предупредили столичната полиция, твърди "24 часа". 30 души нахлуват в хотела и задържат наказателна бригада на Златко Баретата. Акцията бе ръководена и координирана от Върховна касационна прокуратура.
Граждани в хотела и отвън виждат маскираните мъже и подават няколко сигнала на дежурния телефон на МВР.
Другият голям гаф на антимафиотите бил, че шефът на "Новера" Борислав Лазаров, прибран от бара, реално е бил задържан от 11 до 18 часа в сградата на бившата ГДБОП, но без да е била попълнена заповед за арест. За пропуска да уведомят за акцията столичната полиция антимафиотите обяснили, че са се страхували от изтичане на информация.
"Не е мое пряко задължение да предупреждавам за това. Има конкретен виновен, извършена е проверка", коментира Георги Узунов.


http://dnes.dir.bg/2009/06/08/news4579477.html



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617669
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930