Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2009 14:41 - Какви са идеите на кандидатите за председател на Софийския градски съд
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
0



Следващата седмица Висшият съдебен съвет (ВСС) ще изслуша петимата кандидати за председателския пост на най-големия окръжен съд в страната - Софийският градски съд, и ако събере мнозинство от гласове, един от тях ще бъде избран. Изборът е важен, защото СГС е едно от ключовите съдилища в страната - в него се решават значими търговски спорове, регистрират се партии, водят се важни наказателни дела.

Различни неправителствени организации сигнализираха, че начинът, по който става процедурата по оценяване на кандидатите, е непрозрачен, критериите на съвета са неясни, а членовете на ВСС (24 с право на глас) рядко задават въпроси на кандидатите.

"Капитал" представя всеки от тях и им зададе по пет въпроса за това как според тях трябва да се управлява съдът.

Въпросите на Капитал

1) От какво се нуждае най-много СГС?
2) Оказван ли ви е натиск? Ако бъдете избран за председател, какво бихте направили, ако ви се оказва натиск?
3) Какви принципи в кадруването ще следвате?
4) Ако бъдете избран за председател, как ще гарантирате случайното разпределение на делата в съда?
5) Ако бъдете избран за председател, как ще направите така, че всички съдии да са равномерно натоварени?





image Петя Крънчева
Наказателен съдия в СГС

Съдия е в наказателната колегия на СГС от 2005 г. Гледа едни от най шумните дела там - убийството на Бай Миле, срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.


СГС трябва да промени облика си

1) СГС, като съд с изключителна натовареност с дела от фактическа и правна сложност, и като съд със специална компетентност по дела, засягащи значими интереси на обществото, се нуждае от промяна на неговия облик, който влияе и върху облика на цялата съдебна система, в насока – безпристрастно, предсказуемо и независимо правосъдие. Това може да бъде постигнато чрез повишаване на професионалната квалификация на съдиите под различни форми на обучение; чрез добра управленска политика на кадрите посредством предлагане за назначаване на съдии с висок професионализъм и морални качества; чрез създаване на спокойна атмосфера за пълноценна работа на съдиите и служителите.

2) Рядко съм била съм обект на натиск чрез различни форми, но винаги съм съблюдавала справедливото прилагане на закона. Като административен ръководител на СГС, не бих допуснала върху съдиите и съдебните служители да достигнат каквито и да е било преки или завоалирани форми на натиск, заплахи или намеса върху работата им, независимо от техния източник или причина.

3) Принципите, установяващи стандартите на почтено и законосъобразно поведение на магистратите в и извън службата, закрепени и в одобрения от ВСС Кодекс за етично поведение. Стремежът ми би бил насочен основно към повишаване компетентността и квалификацията на кадрите, израстването на тези с най-добри професионални качества, които се ползват с авторитет сред колегите си, изпълняващи съвестно своите задължения и независими в своята работа, с оглед утвърждаването на върховенството на закона и създаване на гаранциии за защита на основните човешки права. Бих търсила баланса между стажа и професионализма, за да се стигне до обновлението на съдебната система.

4) На първо място, бих назначила техническа експертиза от независими компютърни специалисти, която да установи дали има данни за нерегламентирано въздействие върху случайното разпределение на делата чрез действащата към момента в СГС система, както и дали ако е имало преразпределяне, то може да бъде засечено. В зависимост от констатациите, мога да направя предложение до ВСС за подобряването на системата, като сама не бих допуснала манипулации с нея.

5) Наличието на обективна и добре изградена система за случайното разпределение на дела осигурява равномерно натоварване, като в тази връзка бих въвела индекси за сложността на видовете производства, които да спомогнат както за равномерното натоварване на съдиите по брой дела, така и по сложност.

image Георги Колев
Зам.-председател на СГС

Георги Колев е на 43 г., завършил е Академията на МВР през 1991 г. Следовател е в Националната следствена служа през 1993-1994 г. От 1995 г. е прокурор - мл. прокурор в СРП (до 1996 г.), зам. районен прокурор (1998 - 2000). От октомври 2000 г. е съдия в СГС, а от 2004 г. зам.-председател на СГС и председател на Наказателната колегия на съда. Съдия е по делата срещу Марио Николов и Веселин Георгиев.



Председателят трябва да гледа най-тежките дела лично

1) На първо място увеличаване на щата и съответно сградите с оглед на огромната разлика между съдиите в СГС и съдиите в останалите окръжни съдилища, изразяващо се в броя и тежестта на разглежданите дела. Нерядко тази
натовареност е 5-6 пъти по-голяма.

2) Не може и не трябва  да бъде оказван натиск върху съдебната система. В същото време дейността на СГС е публична, пред вид факта, че множество "Знакови" дела се разглеждат при нас, и би могло да се приеме за натиск върху работата на административния ръководител общественото мнение, становищата на неправителствени организации, препоръките на европейската комисия и т.н. Посоченото обаче не може да се приеме за неправомерен натиск, в много случаи този "натиск" е полезен и необходим и спомага за своевременно вземане на административни решения.

3) Лично аз не приемам термина "Кадруване". При сегашната материално-правна уредба върховен кадрови орган е Висшия Съдебен Съвет. Функциите на административния ръководител и неговите правомощия са ограничени единствено до изготвяне на предложения. Това, което мога да гарантирам е, че предложените от мен кандидати ще отговарят на законовите изисквания за съответните длъжности. Искам да подчертая, че дори при командироване на магистрат председателя на СГС може единствено да предложи на председателя на Софийски Апелативен Съд кандидатурата на конкретен съдия.


4) Случайното разпределение на делата се гарантира в СГС, от функциониращата електронна система. Като гаранция за спазване на случайното разпределение е подържането на организация за пълното въвеждане на всички дела в системата. Големият общ обем на делата в СГС не позволява използване на друга система освен електронната. Смятам, че с оглед унифициране на тази дейност във всички съдилища в страната, следва да бъде въведена нова еднаква електронна система за разпределение, която адекватно да осигури правилно разпределение на растящия номинален брой на разглежданите дела. В тази връзка следва да изразя и личното си становище за това, че абсюлютизиране на този вид разпределение, би довело до избягване на личната отговорност на съответния административен ръководител. Моето мнение е,че административния ръководител следва лично да поеме отговорността и да разглежда едни от най-тежките и значими дела, както и съпътстващите ги трудности и натоварване.

5) Този въпрос смятам за пряко свързан с предходния - принципа на случайното разпределение на делата само по себе си води до нееднакво натоварване. Не съществува електронна система, която би могла да отчете точната сложност и тежест на конкретно дело, дори когато се касае за дела със сходен или еднакъв характер. Няма възможност да бъде отчетена и продължителността на разглеждане на конкретно дело, което от своя страна води до натрупване на броя на висящите дела за отделния съдия-докладчик. В сега действащите системи не са заложени флагове за индикация, касаещи броя на подсъдимите/страните/, свидетелите или експертите. Моето виждане за начин за разрешение на проблема е изграждането на пълна система осигуряваща активна постоянно действаща обратна връзка между работещата деловодна система /в която система са отразени пълно всички параметри касаещи делата в това число и продължителността на разглеждане/ и системата за разпределение. Такава система би могла да осигури автоматична промяна в така наречения "процент натоварване" на всеки отделен съдия.

image Жаклин Комитова
Зам.председател на СГС

Жаклин Комитова завършва право в СУ "Св. Климент Охридски" като първенец на випуска през 1989 г. Била е стажант-съдия и младши съдия в СГС и районен съдия в СРС. От 1998 г. е в СГС, а през 2004 г. е избрана за заместник-председател на Търговското отделение. Специалист е по делата, свързани със защита на интелектуалната собственост. От 2007 г. има ранг на съдия във ВКС и ВАС.



Конкурс за свободните места, работа с младшите съдии

1) От авторитетен и компетентен председател, който в качеството си на представител на съда да има поведение и да действа по начин, изключващ всякакво съмнение за нерегламентирани контакти. Само по този начин ще се укрепи авторитета, престижа и самочувствието на всички съдии и служители на СГС, както и на съдебната система като цяло.

2) През целия ми близо 20 годишен професионален път нямам случай, в който да ми е оказван външен натиск. Винаги съм се ръководила от вътрешното си убеждение, формирано въз основа на доказателствата по конкретното дело.
Ако има опит за оказване на натиск, което е житейски възможно, бих изслушала внимателно "лобиста" и бих му казала и показала с поведението си, че съдът е призван да защитава идеята за справедливост в обществото и равенство на всички пред закона. Ако това не го убеди, съществуват достатъчно много законови възможности, които да бъдат използвани.

3) Принципите, които бих следвала при кадровото развитие на съдиите са: прозрачност, обективност и предвидимост на критериите.
Командироването в СГС следва да се допуска само по изключение и за определен период от време. Конкретните критерии за това трябва да са предварително ясни, обективни и точно дефинирани - трудов стаж, ранг, брой отменени и изменени актове, качество на постановените актове. При свободни бройки за съдии незабавно следва да се обявява конкурс. Приоритет на председателя на съда и неговите заместници трябва да е работата с младшите съдии, които да се обучават не само в практически умения за водене на процеса и изготвяне на съдебните актове, но и в принципност, твърдост и морал.

4) Всяка една система, създадена от човек, може да бъде манипулирана. Затова от значение е както качеството на системата, така и добросъвестността на този, който работи с нея. Компонентите, гарантиращи автоматичното разпределение на делата, са технически, организационни и "човешки", свързани с добросъвестността на този, който извършва разпределението. Технически системата трябва да бъде такава, че да не допуска каквато и да е промяна или манипулация и да отбелязва всички действия по евентуално нерегламентирано преразпределяне на делата. По отношение на организационните условия е необходимо ежедневно разпределение на делата, без забавяне, което ограничава възможността за влияния или опити за външна намеса.

5) Ще регламентирам точно и ясно правомощията на служителите, участващи в процеса на подготовка на делата за автоматичното им разпределение, както и своите собствени и на заместниците си правомощия и ще следя за тяхното стриктно спазване. Натовареността на съдиите следва да се преценява преди всичко в рамките на съответното отделение с оглед спецификата и сложността на делата.
След анализ на причините за различния брой висящи дела пред отделните състави – първоинстанционни и въззивни, граждански и наказателни, при наличие на обективни причини, е възможно да се обособят нови съдебни състави от вече съществуващите в СГС и да се извърши преразпределение на делата на автоматичен и случаен принцип. По този начин дела, насрочени за месец февруари – юни 2010 г., могат да бъдат пренасрочени за месец септември – октомври 2009 г. В рамките на този "стартов" , "изходен" процес ще се постигне приблизително еднаква, разумна висящност на старите и новооформените състави, което ще позволи правораздаване в разумни срокове.
Системата за автоматично разпределяне на делата позволява равномерно и еднакво натоварване на съдебните състави, както и справедливост при разпределението на сложните дела и делата с голям обществен интерес,съобразно изискванията на статистическите вероятности.

image Мария Вранеску
Съдия в административното отделение на СГС

През 1992 - 1994 г. е младши съдия в СГС, а от 1994 до 2001 г. е съдия в районния съд. През 2001 г. започва да правораздава в административното отделение на СГС. А през 2006 г. е командирована за съдия във Върховния административен съд за една година. Била е асистент по трудово право и член на Консултативния съвет по законодателство към председателя на 40-ото Народно събрание. Има ранг на съдия във ВКС и ВАС.



Трябва по-добър подбор на кадри

1) Намирам, че СГС се нуж-дае най-много от намираневерните пътища за проявасвободата на мисълта идуха на истинския съдя.Това означава по-добърподбор на кадри, възмож-ност за постоянното имусъвършенстване, по-добраорганизация на взаимо-действието в рамките насъда и извън него.

2) Пряк натиск катосъдия не ми е оказван.Натискът в тази системае нещо много широко имнoгoпластово. Добриятръководител е този, кой-то може да поеме натискаи да отстои вярнатапозиция.

3) Ще се постарая отвъзможностите, коитопредполага позицията наадминистративен ръко-водител на СГС, най-последа намери истинскатаси проява конкурснотоначало, което предполагада печели най-добрият.

4) Случайното разпреде-ление следва да се гаран-тира чрез компютърноторазпределение на делата,като, разбира се, програ-мата следва да е пригоднада отчита спецификатана делата като видове итежест.

5) Този въпрос изискваподробен отговор и етрудно с две изречения дасе отговори. Смятам, чесъдът разглежда значимиспорове във всички обла-сти на правото и всекисъдия по един или другначин получава своето на-товарване. То е физическо,психическо и емоционалнои няма как да е абсолютноравномерно. Свързано е собщия въпрос за натова-реността на всички съдиив рамките на страната иотделно в СГС. Предполагапреструктуриране наотделенията с оглед видана споровете, по коитосъдът правораздава,и законодателнимерки, засягащи подсъд-ността.

image Светлин Михайлов
Председател на СГС

Светлин Михайлов е завършил история, философия и право в СУ "Св. Климент Охридски". Бил е младши съдия в Софийския градски съд през 1991-1992 година, след това правораздава в Софийския районен съд от 1992 година до 1998 година. Гледа наказателни, граждански, трудови и облигационни дела. От 1998 година е съдия в Търговското отделение на СГС, а от юли 2004 година - негов председател. Мандатът му изтича на 26 юни 2009 г.



Съдът има нужда от нова сграда

1) От нова сграда, закоято вече има решениена СОС. По този начинще се реши един отосновните проблеми –липсата на съдебни зализа насрочване на делатав разумни срокове.

2) Многократно съмзаявявал, че няма дадопусна да бъде оказваннатиск върху съдиите.Резултатите оттова мое поведение саясни. Всички удари нанедоволните страни сенасочват върху мен.

3) Кадруването сеизвършва споредзакона от ръководещиясъдебната системаорган - ВСС.

4) Спазвайки принципана чл.9 от Закона засъдебната власт ипродължавайки използва-нето на програмата заслучайно разпределениена делата, разработенаот ВСС.

5) И в настоящиямомент съдиите в СГС саравномерно натовареникато брой дела. Разли-ката е в няколко дела,които компютърътизравнява споредпрограмата си.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=738477


Тагове:   съдебна система,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615954
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930