Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2009 09:43 - Велчев недоволен, магистрат осветил корупционен скандал; Магистрати пречели да се разбере на кого e давал Красьо
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.06.2009 10:08


Велчев недоволен, магистрат осветил корупционен скандал Сряда, 24 Юни 2009, автор: Frognews.bg   image Главният прокурор Борис Велчев силно разкритикува даването на гласност на корупционния скандал във Висшия съдебен съвет (ВСС),като заяви, че това ще попречи на разследването.

Скандалът с плевенския посредник Красимир Георгиев гръмна в медиите миналата седмица. Информацията бе разпространена от члена на ВСС Иван Колев.

По думите на Колев, мистериозният мъж от Плевен предлагал услугите си на членове на ВСС срещу 200 000 евро. Плевенчанинът Красьо твърдял пред кандидатите, че между 8 и 13 от членовете на съвета са негови хора. Можел да им нареди как да гласуват, но това ставало срещу "скромната" сума от 200 000 евро.

Според Велчев, ако прокуратурата е разполагала с тази информация, поднесена достатъчно дискретно, е имало възможност да се документира на дейността на лицето Красимир Георгиев.

"След като този случай се разшумя, тази възможност падна. Предстои да се установи дали този човек има връзка с членове на ВСС. Все още не са повдигнати обвинения, но досъдебното производство е повдигнато основателно. Много ми се искаше да не се реагира емоционално на заседанието на ВСС, а по по-професионален начин", обясни главният прокурор, като с това твърдение се съгласи за съществуването такъв човек съществува и предлаганите от него "услуги".

В момента "активно" се разпитват на членове на съдебния съвет и на кандидатите за административни ръководители. Самият Велчев не е давал показания, защото не е имал информация за дейността на лицето. Името на Велчев не е фигурирало в списък на плевенчанина с членове на ВСС.
"Случаят е изключително неприятен и част от него се прояснява", заяви Велчев.

Миналата седмица, когато гръмна скандала с купуването на членове на ВСС, именно Frognews.bg откри тайнствения плевенчанин. 28- годишният Красимир Георгиев, обясни, че приятели го известили, че интернет сайтовете се споменава името му в скандал с ВСС. Тогава набеденият мъж заяви, че не познава Иван Колев и че „явно погрешна информация е стигнала до него” и отрече да е правил каквито и да било предложения. „Едва ли човек на моята възраст може да има такова голямо влияние в държавата. Всичко ми звучи като научна фантастика”, заяви Красимир Георгиев.
Според него самия, твърде възможно е някой приятел да е замесил името му в публичния скандал.

Според източници на Frognews.bg Красимир Георгиев е съдружник в дискотека „Анаконда” и се занимава със строителен бизнес. Имал връзка с фолк певицата Магда. Бил в близки отношения с председателя на окръжния съд и често обядвали в местния ресторант „Капитол”. В Плевен се говори, че Красимир помогнал на магистрата да заеме поста.

http://frognews.bg/news_13090/Velchev_nedovolen_magistrat_osvetil_koruptsionen_skandal/


Прекалено емоционални магистрати са виновни да не се разбере на кого от тях плевенчанинът Красьо е платил пари за назначение на съдии.

Вчера главният прокурор заяви, че разследването по повод изявлението на висшия магистрат Иван Колев за Красьо, които държал списък с подкупни членове от Висшият съдебен съвет, има основание.

"Емоционалното и прибързано огласяване на информацията ще попречи на разследването. Сега ще бъде много по-трудно да се съберат необходимите данни", каза още Велчев.

Според него човекът, който предлагал ръководни постове в съдилищата срещу 200 хил. евро, е установен.

"Разпитани са както кандидати, така и висши магистрати", уточни главният прокурор.

Предстои да стане ясно Красьо имал ли е контакт и с кого точно от съвета.

"Не очаквам моето име да е в списъка", отговори Велчев на въпроса кои са хората от Висшия съдебен съвет, които плевенчанинът контролира.

Според съдия №1 Лазар Груев скандалът ще се отрази зле на имиджа на ВСС. Той е готов да даде показания веднага щом бъде потърсен.

Висшите магистрати назначиха Пенка Стефанова за зам.- главен прокурор на Върховна административна прокуратура вчера. (24часа)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=162024




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14581099
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031