Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 13:23 - Константин Пенчев: Приятелски кръг кадрува в съдебната система
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 951 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2009 13:29


image

Фотограф: Георги Кожухаров

image

  image

Избор под лупа в съдебната власт

Председателят на СГС: НАП не откри разминаване в доходите и разходите ми

ДАНС проверява председателя на СГС

Отложи се изборът на нов шеф на Софийския градски съд

"В съдебната система кадрува един приятелски кръг, създаден от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и други високопоставени и не толкова високопоставени юристи, които от година си плетат пъзела," - това заяви председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев по време на дискусията, предшестваща  избора на нов председател на Софийския градски съд (СГС). За поста са се кандидатирали сегашният председател Светлин Михайлов, неговите заместници Георги Колев и Жаклин Комитова, както и съдиите Петя Крънчева и Мария Вранеску.

"Аз искам този избор да се провали, защото Светлин Михайлов не става. Да се провали, защото хората не вярват че ние може да сме обективни. Те не вярват, че кадровата политика на съдебната власт се решава тук на тази маса от тези 25 души", каза Пенчев.  "Ще кажа, че последните пет години от мандата на Светлин Михайлов не бяха успешни. Не приемам аргументите, на колегата Иван Колев, че е имало толкова жалби, сигнали и скандали около Михайлов, защото градският съд е много важен и решава много човешки съдби. Следя СГС от 30 години и никога не е имало толкова скандален мандат. Защото първият мандат на Светлин Михайлов беше провал, а втори би бил катастрофа за съдебната система", каза председателят на ВАС.

Пенчев напомни, че когато предишният съдебен съвет се срещна с европейски посланици още преди България да стане член на ЕС, "те зададоха само два въпроса - първият беше защо Михайлов не връща крадения джип, а втория беше защо по предложение на Михайлов в СГС е назначен синът на члена на ВСС Александър Воденичаров.

Председателят на ВАС  поздрави Жаклин Комитова, Петя Крънчева и Мария Вранеску за смелостта, че са се изправили да се борят с Михайлов. "Той е пословично отмъстителен човек с много връзки, наистина се иска много смелост. И това се доказва от факта, че колегите от бунтовния Софийски апелативен съд и от Върховния касационен съд не подадоха кандидатурите си", каза Пенчев. Според него това, че ги е страх, е само "половината от белята, а проблемът е в липсата на доверие, че именно ВСС определя кадровата политика на системата."

Преди него в полза на Михайлов се изказаха членовете на съвета Иван Колев и Светла Данова. Колев подчерта че Михайлов му е помагал многократно в районния съд  и във ВСС. "Той ми подаде ръка и направихме много неща заедно, независимо от всичката помия, която се изля върху него. Тя се оказа невярна и се дължи на недоволните граждани от дейността на съдебната власт, а те са винаги половината от тези, които са водили дела", заяви Колев. "А що се отнася до анонимките и доносите на разни хора, които искат да не им се търси отговорност, че не ходят на работа, ще кажа - нека да дадем на Михайлов още един успешен мандат, за да довърши започнатото", каза Колев.

Изказването на Светла Данова пък, която е дългогодишен съдия в СГС, прерасна в лични нападки към Жаклин Комитова. Комитова беше съдията, който отправи най-сериозни критики към управлението на Михайлов. Тя заяви че ще работи за прекратяване на натиска на лобитата и затова съдиите да не правораздават с примка на шията. Тези й думи Светла Данова обърна срещу нея и заяви, че именно Комитова "примчосала" съдиите в градския съд, които се страхували да си говорят по коридорите, когато Комитова наближава.

Тепърва предстои гласуването на ВСС.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/01/747340_konstantin_penchev_priiatelski_krug_kadruva_v/?p=0



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618322
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930