Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 19:50 - Окръжен съдия, ударил Галеви, хванат с подкуп; Съюза на съдиите за оставката на 3-мата членове на ВСС
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.10.2009 20:05


   Съдия, ударил Галеви, хванат с 24 000 лв. подкуп 13 октомври 2009 / News.dir.bg Съдия от Окръжния съд в Кюстендил е заловен с подкуп в особено големи размери, съобщи БТА, като се позова на източници от прокуратурата. Съдията Юрий Маринов е взел подкуп от 24 000 лева, за да реши дело в полза на строителна фирма, касаещо ревизионен акт на стойност 1 100 000 лева. Става дума за фирма "Алматея прима".
Висшият магистрат е задържан за 72 часа.
Шефът на Окръжна прокуратура в Кюстендил Камен Пешев уточни пред "Фокус", че освен съдията е задържан и граничен полицай, който е бил посредник при искането на рушвета. Той също е арестуван за 72 часа.
Служителят първо е работил в Национална служба "Сигурност", а сега е в "Гранична полиция", но бил в процедура по преместване в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, уточни междувременно пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той добави, че било трудно от петък, когато е подаден сигналът, да се съберат всичките 24 000 лева, които да бъдат обработени и използвани като доказателство при установяването на подкупа. 
Една част от парите са намерени в дома на съдията, другата - в посредника полицай.
Във вторник около към 16,30 часа Маринов бе изведен пред блока с белезници, облечен в сива фланелка. Той бе съпроводен от председателя на адвокатската колегия в Кюстендил – адвокат Емил Велинов.
По всяка вероятност делото, по което е искан подкуп от страна на Юрий Маринов, е от по-старите дела, заяви пък окръжният съдия Мирослав Начев.
Той зае поста преди около два месеца и няма спомен при разпределянето на делата да е попаднал на подобно.
„За мен Маринов е добър граждански съдия и съм доволен от работата му до този момент. В момента няма какво друго да се каже, защото информацията ми е оскъдна”, коментира Начев.
През юли съдия Маринов е наложил запор върху имущество за над 4 млн. лева на скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галеви и Ангел Христов. Проверява се дали фирмата, по чието дело съдията е взел подкупа, не е свързана с тях, съобщи "Всеки ден".
Поради това, че магистратът е уличен в подкуп, действията се ръководят от Софийска градска прокуратура, под ръководството на зам.-градския прокурор Роман Василев. Наблюдаващ прокурор е Антон Стефанов.
Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” към Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира днес, веднага след появилата се в медиите информация, че съдия е заловен с подкуп в особено големи размери, съобщиха от съвета. По думите на Цони Цонев - председател на комисията, още в сряда ще бъде изискана информация от административния ръководител на Окръжния съд Кюстендил.
"Ако фактите се потвърдят, ВСС ще действа с цялата си решимост, точно затова приехме и Етичния кодекс на българския магистрат. Крайно време е от системата да си отидат хората, които хвърлят и сянка съмнение върху работата на магистратите, които ежедневно работят почтено", допълва Цонев.

http://dnes.dir.bg/2009/10/13/news5215977.html

 

   Висшият съдебен съвет (ВСС) незабавно да отстрани членовете си, замесени в  корупционния скандал с т. нар. Красьо от Плевен, обещавал постове на магистрати срещу 200 хил. евро. За това призова в декларация Съюзът на съдиите в България. Според организацията "за българската съдебна власт това е най-големият корупционен скандал, в който някога са били замесвани нейни представители". 

Миналата седмица главният прокурор Борис Велчев огласи пред ВСС резултатите от разследване, според което трима членове на съвета  са общували по телефона със собственика дискотека в Плевен Красимир Георгиев. Описаният от магтистрати като "Красьо от Плевен, черничък с ланци" Георгиев предлагал на магистрати да ги уреди за шефове в системата срещу комисионна.

Членовете на съвета Стойко Стоев и Иван Димов са общували с Георгиев многократно, а третият замесен Пламен Стоилов е бил потърсен по телефона само веднъж, като разговорът продължил 5 секунди, съобщи тогава главният прокурор. Комисия от съвета проверява дали тримата са уронили престижа на съдебната власт чрез контактите с Красьо.

Днес Съюзът на съдиите настоя замесените в аферата да бъдат незабавно отстранени от изпълнение на функциите им, без да е
необходимо несъмнено доказване по стандартите на наказателния процес или на дисциплинарното производство. Съдиите призовават
ВСС незабавно да прояви отговорен държавнически подход, а магистратската общност - да настоява за радикални решения.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/10/13/798914_sudiite_poiskaha_otstraniavane_na_zamesenite_v_aferata/


Тагове:   подкуп,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624489
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930