Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2010 21:20 - Обама ще летува на гръцки остров
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
1



Обама ще летува на гръцки остров   Публикувана: Сряда, 10-ти Март 2010, автор: 24 Часа; прочитания: image

Барак Обама се обръща към архиепископ Деметриос в Белия дом в присъствието на гръцкия премиер Георгиос Папандреу. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Барак Обама не само приел с удоволствие поканата да посети Гърция, но и е пожелал да остане по-дълго на почивка на някой от гръцките острови.

Поканата към американския президент отправи гостуващият гръцки премиер Георгиос Папандреу на срещата им в Белия дом вечерта във вторник.

Още не е ясно кога Обама ще тръгне за Балканите, но гръцките медии вече обявяват новината като важен стимул за гръцкия туризъм, който напоследък се сблъсква с множество проблеми заради международната икономическа криза.

Папандреу отбеляза важни точки в своя полза с изключителнво радушното му посрещане в САЩ за разлика от трудните мисии в Германия и Франция, където със студена учтивост му бе отказана финансова помощ за излизане от черната дупка, в която се оказа гръцката икономика. Гръцкият премиер заяви ясно, че Гърция не е искала икономическа помощ от Вашингтон, но уточни, че всеки глас на подкрепа е положителен, още повече ако идва от най-могъщата икономика и най-силната страна в света в политически мащаб.

Друга голяма новина за гърците след срещата в Белия дом е, че падат визите за гръцки граждани за Америка. Папандреу определи тази стъпка във Вашингтон като "гласувано доверие за Гърция и гръцката икономика".

Той отбеляза също, че освен темата за икономиката е обсъдил с Обама инициативата на Гърция за присъединяването на всички страни от Западните Балкани към Европейския съюз до 2014 година. Той определи тази идея като стабилизиращ фактор за мира в региона и начин за разрешаване на двустранните проблеми.

Барак Обама на свой ред увери гръцките граждани, че във всеки добър или труден момент ще имат подкрепата на приятел и съюзник в лицето на САЩ.

ГОДИШНИНА

Сред присъстващите на срещата в Белия дом бе и архиепископът на Гръцката православна църква в Америка Димитриос. Поводът бе годишнината от гръцката революция от 1821 година, която по традиция се отбелязва и в Белия дом. Тази година за първи път на честването присъства и гръцкият премиер Папандреу. Проявата тази година бе отбелязана малко по-рано от определената дата заради многобройните ангажименти на американския президент, на когото предстои обиколка в Азия.

Стачка пак ще парализира страната за 24 ч

Днес Гърция ще бъде парализирана от поредната 24-часова стачка на Конфедерацията на гръцките работници и Сдружението на държавните служители. Те ще протестират срещу икономическите мерки за строги икономии, гласувани в парламента, които засягат всички работещи.

С основен лозунг "Ние няма да плащаме кризата" протестиращите ще проведат митинг на площад "Омония". През целия ден няма да работи градският транспорт. Няма да има нито един полет от и към Гърция.

Електрическата и телефонната компания, болниците, службите за събиране на отпадъците и съдилищата ще работят с минимален персонал. Бърза помощ ще има в държавните болници. В стачката ще участват и полицейските служители. (24часа)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=408000



Тагове:   гръцки остров,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617974
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930