Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2010 14:53 - Трима бивши министри са разследвани заради сделка на НЕК
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.03.2010 14:54


Трима бивши министри са разследвани заради сделка на НЕК От Дневник Всички статии на автора Последна промяна в 11:53 на 23 мар 2010, 1954 прочитания, 40 коментара   image

Фотограф: Надежда Чипева

 Министрите на енергетиката в кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" са разследвани за проявена престъпна безстопанственост по отношение на сделките на НЕК за износ на електричество, съобщи "Медиапул", като се позова на отлично информирани източници. В началото на миналата година прокуратурата образува досъдебно производство за престъпна безстопанственост заради сделката на НЕК с компанията "EFT AG". Частната фирма получава право да продава ток в чужбина вместо държавната компания.

Първоначалната информация е за изнесено електричество в съседни държави на стойност 316 млн. евро. През последните месеци обаче се е оказало, че изнесеното електричество е на значително по-голяма стойност и може да достигне 400 млн. евро. Цените, по които НЕК продава енергията на това дружество, са по-ниски от тези на вътрешния пазар. Разликата с цената за износ остава като печалба за частното дружество.

Контрактът с фирмата е подписан през 2004 г. и действа до 2007 г. В този период министри на енергетиката и съответно принципали на НЕК са Милко Ковачев (НДСВ), Мирослав Севлиевски (също от кабинета на Сакскобургготски) и Румен Овчаров (БСП).

Същинското разследване срещу тях за проявена престъпна безстопанственост и търговия с влияние е започнала след като е станало ясно, че има налична кореспонденция между НЕК и енергийното министерство, която информира принципала за случващото се, уточнява "Медиапул".

НЕК избира "EFT AG" за посредник при износа на електроенергия за съседни държави без търг или конкурс. От държавната компания са заявили пред разследващите, че са уведомили няколко западни фирми за процедурата, но никоя не е проявила интерес. Като доказателство на прокуратурата са представени изпратени факсове до няколко произволни компании.

Според първоначалното становище на разследващите, това е направено с цел да се инсценира конкурсна процедура.

Последващата проверка обаче е показала, че има голяма вероятност тази кореспонденция да е фалшифицирана от НЕК, защото посочените фирми са заявили, че не са получавали никакви факсове и не знаят за какво става дума.

През периода, в който договорът с "EFT AG" се изпълнява, шефове на енергийната компания са Васил Анастасов и Любомир Велков. Към първоначалния договор са сключвани множество анекси за удължаване на договора и продажба на допълнителни количества. Договорът с посредника е подписан, въпреки че НЕК също има лиценз да продава електроенергия.

Анализът констатира и факта, че анекси за промяна на цените за продажба на ток от НЕК на частната компания са сключвани само в периоди, в които цената на електричеството на международните пазари е сравнително ниска. В периоди, в които има скок на цените, анекси липсват.

През 2007 г. НЕК избира "утвърдената" фирма "EFT AG", която е регистрирана в Швейцария само 2 месеца преди да получи оферта за посредничество. Зад нея стоят българи. От момента на сключването на договора, който чрез множество анекси е удължаван до 2007 г., посредническата фирма реализира на чуждия пазар общо най-малко 9 млрд киловатчаса ток.

Пред прокуратурата от НЕК обясняват, че контрактът е сключен на цени по-ниски от вътрешните, защото тези количества са станали излишни след прекратяването на договора за износ на ток за Турция. Ако "EFT AG" не са реализирали този ток, той е щял да бъде загубен.

В процеса на проверките е установено, че фирмата е изнасяла електроенергия и за Гърция. НЕК обаче има общо дружество с гръцката държавна енергийна компания ДЕПА и може да реализира значително по-високи печалби, ако продава през него.

Сигналът за съмнителния договор е подаден до прокуратурата от зам.-председателя на "Екогласност" Петър Троянски през 2007 г.. След двегодишна проверка досъдебното производство за длъжностни престъпления в НЕК е образувано през май 2009 година. Дълго време разследването бе блокирано заради липса на 15 000 лева за изготвяне на експертизите, които бяха "намерени" в началото на септември.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/03/23/877520_trima_bivshi_ministri_sa_razsledvani_zaradi_sdelka_na/

image

ДПС: Доган е бил консултант, но не по "Цанков камък" - 22 мар

Цветанов за парите на Доган: НЕК е държавна, ДПС греши - 22 мар



Тагове:   НЕК,   сделка,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583925
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031