Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2010 20:46 - Еврокомисията започна процедура за свръхдефицит срещу България
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
1




image 
    Европейската комисия започва процедура за свръхдефицит срещу България, съобщи Амадеу Алтафаж, говорител по икономически и финансови въпроси на институцията.

"След като днес Евростат публикува статистическите данни за страните-членки е ясно, че дефицитът на България за 2009г. е над 3%. Следователно процедурата се задейства автоматично," посочи Алтафаж пред "Дневник". Първата стъпка е доклад по темата, с препоръки към държавата, който комисията ще представи на 12 май, обясни говорителят. Докладът ще бъде изпратен до Съвета на финансовите министри на ЕС.

По-рано днес Евростат обяви, че по негова преценка българският бюджетен дефицит е 3,9% от БВП на страната. Алтафаж посочи, че Еврокомисията "е наясно, че България е поела ангажимент да намали дефицита си в рамките на 3% от БВП през тази година". Според европейските правила обаче, "процедурата за свръхдефицит не се започва, ако излишъкът на бюджетния дефицит над 3-процентния праг се смята за временен и изключителен и ако дефицитът е на ниво, близко до прага".

"Очевидно е, че това ще влоши шансовете на страната за членство в ERM2 (чакалнята на еврозоната)," каза пред "Дневник" икономистът Даниел Грос от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел.

Процедурата може да бъде прекратена в следващите месеци, ако България докаже убедително, че дефицитът й за 2010г. ще бъде под 3%, какъвто е прага на Пакта за стабилност," каза източник на "Дневник" в дирекцията по икономически и финансови въпроси на Еврокомисията. Дали институцията смята, че това е възможно, ще стане ясно в Пролетната икономическа прогноза, която ще бъде представена на 5 май.

Европейската комисия следи бюджетният дефицит на страните-членки и ако той надвиши допустимата норма от 3% от БВП, институцията задейства процедура за бюджетен свръхдефицит чрез доклад до Съвета на министите по финанси и икономика на ЕС (ЕКОФИН). След като получи становището на комисията, Съветът формализира допълнително процедурата, като също отправя препоръки към страната за корективни мерки, и задава срок, в който дефицитът да бъде намален - най-често няколко години. Препоръките на ЕКОФИН може да се направят публични, ако министрите сметнат, че е нужно. При липса на корективни мерки, може да се стигне до финансови санкции - например глоби, или искане от Съвета към Европейската Инвестиционна Банка да преразгледа политиката си за заеми към страната, която не е коригирала дефицита си.

Процедура за свръхдефицит беше започната днес и срещу Кипър. Подобна процедура се води срещу още 21 страни-членки на Евросъюза.

Подробности очаквайте по-късно на
www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"


Тагове:   България,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580174
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031