Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2010 00:22 - ЕК предприема действия срещу България заради обществените поръчки
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 863 Коментари: 0 Гласове:
2ЕК предприема действия срещу България заради обществените поръчки  

За да се гарантира, че гражданите и предприятията в ЕС извличат максимална полза от вътрешния пазар, Европейската комисия предприе действия срещу общо 12 държави-членки. Тя заведе дело срещу Белгия, Кипър, Гърция, Испания, Франция, Люксембург, Нидерландия и Швеция в Съда на Европейския съюз поради забавяне в прилагането на Директивата за правата на акционерите, съобщава Рапид. С директивата се въвеждат минимални стандарти за гарантиране на това, че акционерите на дружества, чиито акции се търгуват на регулиран пазар в ЕС, имат навременен достъп до необходимата информация преди общото събрание и могат лесно да гласуват и без физическо присъствие. В областта на обществените поръчки България, Кипър, Латвия, Португалия и Словения ще получат мотивирани становища, изискващи от тях пълното прилагане на директивата за обжалване при обществените поръчки. Тази директива цели подобряването на националните процедури за преразглеждане, които предприятията могат да използват, ако смятат, че публичният орган е възложил поръчка неправомерно. Ако тя не се прилага правилно и навреме, съществува риск участниците в търга да не могат да обжалват ефикасно неправомерно възложените поръчки. Ако до два месеца не бъде получен от дадена държава-членка задоволителен отговор на съответното мотивирано становище, Комисията може да отнесе делото до Съда на Европейския съюз.

Ефективните процедури за обжалване са съществени, за да се гарантира, че обществените поръчки действително се възлагат на дружеството, представило най-добра оферта. Такива процедури ще спомогнат и за укрепване доверието на бизнеса и гражданите в това, че възлагането на обществени поръчки се провежда навсякъде в ЕС по справедлив и конкурентен начин. Директива 2007/66/ЕО за обжалване при обществените поръчки има за цел да подобри националните процедури за преразглеждане и по този начин да засили борбата с нелегално възложените поръчки. В нея се предвижда задължителен период на изчакване от най-малко 10 дни между възлагането на поръчката и действителното подписване на договора, който ще даде разумен срок на всички участници в търга да обжалват решението за възлагане. Освен това с директивата се търсят начини за борба срещу неправомерното пряко възлагане на обществени поръчки, което представлява най-сериозното нарушение на законодателството на ЕС, свързано с възлагането на поръчки. По силата на тази директива националните съдилища могат да анулират договори за поръчки, възложени неправомерно, без прозрачност и без предварителна конкурентна тръжна процедура.

Пет държави-членки - България, Кипър, Латвия, Португалия и Словения - не са транспонирали директивата напълно в националното си законодателство, срокът за което е бил 20 декември 2009 г. Непълното прилагане на директивата означава, че някои европейски предприятия са лишени от правата си, когато участват в търгове за обществени поръчки в посочените държави-членки. Ако до два месеца не бъдат получени от тези държави-членки задоволителни отговори на съответното мотивирано становище, Комисията може да отнесе делата до Съда на Европейския съюз.

 http://www.epochtimes-bg.com/2010-02/2010-06-24_03.html
Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 13493227
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31