Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 09:12 - Строят нов парламент, защото сме много богати
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
2



Строят нов парламент 15.07.2010 08:30 image 0
  image

 

Красимир Велчев и негови колеги обаче са категорични, че всички лансирани варианти с изключение на издигането на нова постройка, ще излязат твърде солено


 


Да бъде построена изцяло нова сграда, в която да се помещава Народното събрание. Такава идея се обсъжда сред управляващите, разкри съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, пише Монитор.

Идеята за преместването на парламента, която се дискутира от дълги години, беше повдигната отново преди броени дни с аргумента, че залата, в която се провеждат пленарните заседания, помещенията за сбирките на комисиите и кабинетите на депутатите трябва да се съберат под един покрив. Целта е да се спестят средства, а и времето, което законотворците и чиновниците губят в пътуване между двете здания.

Както е известно, в момента пленарните заседанията се провеждат в основната сграда на площад "Народно събрание", а комисиите се събират в бившия Партиен дом. Предишният парламент одобри архитектурен проект за изграждането на футуристична стъклена пленарна зала с висящи по стените градини, като є бе отредено място в незастроения двор в сърцевината на сградата между Министерския съвет и президентството. Даже беше заделена по-голямата част от нужните за реализирането на проекта 19 млн. лв.

Според една от идеите, които пък сега лансираха от ГЕРБ, пленарните заседания могат да се пренесат в зала "София" на някогашната централа на ЦК на БКП, а зданието на площад "Народно събрание" да бъде превърнато в музей или галерия. Привържениците на варианта парламентът да се събере в простиращата се върху 40 000 квадрата постройка се аргументират, че по този начин би се затворило карето на властта.

Красимир Велчев и негови колеги обаче са категорични, че всички лансирани варианти с изключение на издигането на нова постройка, ще излязат твърде солено, а и изпълнението на проектите би изглеждало доста грозно. Другият аргумент, който накланял везните в полза на издигането на изцяло нова постройка, е, че в момент на криза е изключително изгодно да се строи. Шефът на депутатите от ГЕРБ даде пример с фаянса, чиято цена се е сринала до двайсетина лева за квадрат. Освен това ще оставим нещо след себе си, обоснова се Велчев. По думите му все още не е обсъждано къде евентуално може да се изгради новият парламент, като предложенията за това трябвало тепърва да направи главният архитект на София Петър Диков. На своя сбирка във вторник работната група, която умува за преместването на депутатите, е решила да бъде сформиран екип от архитекти с участието на Диков, които да разработят вариантите.

"Най-лесният начин нещо да не се случи е, когато проектът е на финала, да даваш нови и нови идеи. За да може да работи нормално един парламент, трябва да има подходящи условия. Аз съм "за" депутатите да имат условия да работят, както навсякъде по света. Комп
лексът на властта в Берлин е на 165 хил. кв. м площ. Библиотеката само е 50 000 кв. м. Въпросът е в Партийния дом да се изгради нова пленарна зала, тъй като сегашната е правена преди 110 г. и не създава добри условия за работа. Тя е малко като тържествена, театрален вид зала е. Може би, когато е строена, е била върхът на сладоледа", коментира от своя страна Диков, който смята, че "сегашното народно представителство е доста технологизирано".

Лично той подкрепял идеята депутатите да се пренесат на "А
лександър I", а сегашната зала да се използва само за откриване и закриване на сесии и за тържествени заседания.

http://politics.actualno.com/news_306853.html



Тагове:   нов,   Много,   парламент,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580817
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031