Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2010 11:17 - Разследващ журналист изчезна в Украйна
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 1524 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2010 11:20


Разследващ журналист изчезна в Украйна 20.08.2010 18:49 След като украински и световни медии пишат от седмица за изчезването на Василий Климентиев, главен редактор на вестник "Новий Стил", днес изявления направиха президентът и вътрешният министър image 

Изчезна Василий Климентиев, известен с критиките си срещу правораздавателните органи в Украйна Украинската полиция издирва изчезналия журналист Василий Климентиев, главен редактор на вестник "Новий Стил", известен с критиките си срещу правораздавателните органи в страната.

След като редица украински медии и световните информационни агенции пишат от седмица за това, днес изявление направи и вътрешният министър Анатолий Могильов.

Василий Климентиев, който разследва главно случаи на корупция в източния регион Харков, изчезнал на 11 август, когато напуснал дома си с неидентифициран мъж, уточнява милицията.

Могильов обясни, че полицията не изключва изчезването на Климентиев да е свързано с журналистическата му дейност. "Лично контролирам случая. Цялостните операции по издирването му са в ход", допълни вътрешният министър.

Президентът Виктор Янукович заяви, че лично поема контрола над случая и призова висшите правораздавателни власти в страната "да направят всичко възможно и невъзможно", за да открият Василий Климентиев, отбелязва Асошиейтед прес.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите изрази по-рано тази седмица опасенията си за състоянието на Климентиев и призова властите в Харков да извършат цялостно разследване.

Предполага се, че Климентиев е бил заплашен след като отказал подкуп, за да спре публикуването на разследване за местен прокурор, обвинен в получаване на подкупи за прекратяването на наказателни дела.

Украински групи за свобода на медиите се оплакват от нарастващата цензура и нападенията, в това число и опитите за физическа разправа, срещу представители на медиите, след като през февруари президентът Виктор Янукович зае мястото на либералния прозападен политик Виктор Юшченко, посочва Ройтерс.

Според приятели на Климентиев още от първите броеве на вестника през 2004 г. той постоянно е бил заплашван по телефона, а през 2008 г. му е бил организиран автомобилен инцидент. През последните години журналистът никога не е излизал сам от дома си.

Украинската опозиция се съмнява в обективността на разследването, което води милицията в Харков и настоява работата да бъде възложена на следователи от други райони.

В своите публикации Климентиев изобличавал и корумпирани служители от милицията.

Според зам.-главния редактор на "Нов стил" Пьотр Матвиенко, изчезването наколегата му много прилича на неразкритото до днес убийство на журналиста Георгий Гонгадзе.

"От тогава изминаха почти десет години. Обществено-политическата ситуация много прилича на тогавашната. Има настъпление срещу правата на печата и на журналистите. Тогава при президента Кучма, сега - при новата власт - журналистите се оплакватт. Това са звена от една и съща верига", заяви Матвиенко.

Гонгадзе, ръководител на интернет изданието "Украинская правда", беше отвлечен и убит от милиционери през септември 2000 г. Убийците бяха осъдени, но поръчителите и до днес остават неизвестни.

Обезглавеното и обгорено тяло на Гонгадзе беше намерено край Киев през септември 2000 г., докато вътрешен министър на Украйна беше Юрий Кравченко, който
през 2005 г. се  самоуби часове преди да бъде разпитан във връзка с убийството.


http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3207691



Тагове:   украйна,   журналист,


Гласувай:
2



1. meto76 - Медии скочиха срещу цензура в Ук...
22.08.2010 11:20
Медии скочиха срещу цензура в Украйна


17:39 / 15 август 2010 / По света

Три украински телевизии са спрели да излъчват предаванията си късно снощи за един час в знак на протест срещу засилващия се политически натиск над журналистите.
5-ти канал, Ти Ви ай и една регионална телевизия за заплашени да им бъдат отнети лицензите, съобщиха украински медии, цитирани от ДПА и БТА.

Телевизиите обвиниха властите, че отново въвеждат цензура над медиите. Стачката бе организирана заради всеобщата тревога, че има посегателства над свободата на печата след идването на власт на проруския президент Виктор Янукович през февруари.

Янукович неколкократно изрази привързаността си към свободата на печата. Неговите опоненти обаче твърдят, че той става все по-авторитарен и упражнява натиск над медиите.

Във вторник базираният във Виена Международен институт по печата (IPI) изпрати отворено писмо до Янукович, в която изразява тревогата си от някои "съобщения за увеличаващи се нападения над журналисти и невъзможността да бъдат изправени пред съда извършителите на нападенията".


http://dnes.dir.bg/news/ukrina-televizii-tzenzura-viktor-yanukovi-6913233
цитирай
2. meto76 - http://e-vestnik. bg/8964/ru...
22.08.2010 11:27
http://e-vestnik.bg/8964/ruskiyat-ezik-otnovo-zaliva-ukrayna/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582717
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031