Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 22:29 - Професор от СУ хванат в далавера за 1 млн. лева
Автор: meto76 Категория: Новини   
Прочетен: 2167 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 24.08.2010 22:32


Професор от СУ подава оставка след далавери за 1 млн. лв. Вторник, 24 Август 2010

 

  image Летни жеги ще потят юридическия факултет СУ “Климент Охридски” и през идващата есен. Въпреки отпускарския сезон скандалите там отново набират скорост. Според източници на Frognews.bg в края на миналата седмица преподавателят по Криминалистика проф. Радостин Беленски е подал до ректора на Алма Матер молба да бъде освободен от работа, без да посочва причини и мотиви.
Според преподаватели от факултета и източници от прокуратурата около професора - криминалист се стяга примката на закона.

В началото на август е приключило прокурорското разследване за изразходване на средства за оборудване на лаборатория по криминалистика, шушукат в СУ. То било с мнение за повдигане на обвинение на длъжностни лица. Над 400 хил. лв. била необвръзката между реално изхарчените средства и изписаните пари от Алма Матер.

Скандалът избухна в началото на април, след разкрития на медии, че проф. Беленски е изхарчил около 800 хил. лв. пари на университета за оборудване за специализирана лаборатория по криминалистика. Накупени са освен детектор на лъжата, подслушвателни устройства, скенери, камери и куп други излишни, скъпо струващи пособия. Студенти и асистенти твърдят, че за да се влезне в лабораторията се минава през скенери и фотоклетки, а пръстовият отпечатък на професора е единственият ключ за помещението. Всички разходни документи са утвърдени от декана Тенчо Колев, но тогава в интервю той не можа да посочи къде са публикувани обществените поръчки за скъпата техника. По-големият абсурд обаче е, че въпросната техника не може да се ползва свободно от студенти и преподаватели, защото е заключена и достъп до нея има само проф. Беленски. Предполага се, че в държавната лаборатория са правени частни анализи и експертизи по криминалистика, тоест ползвана е за лични цели.

Именно разкритията около скъпо струващото оборудване станаха причина преди няколко месеца проф. Беленски да подаде оставка като шеф на Контролния съвет на СУ. След това, за да потуши скандала излезна в 6-месечен неплатен отпуск и бе в чужбина. Заминавайки той дори отнел възможността за работа в лабораторията на колежката си проф. Евгения Коцева, която е и зам. декан на факултета.

И до сега нямам ключ за тази лаборатория, и даже не знам какво има в нея, заяви проф. Коцева пред Frognews.bg. Тя потвърди, че също е научила, че проф. Беленски е депозирал молба за напускане преди дни, но нямала повече конкретна информация. Според Коцева все още няма решение кой ще поеме лабораторията, но тя е категорична, че на този етап има резерви.

Ако все пак се наложи в интерес на университета и студентите, може и да приема, но задължително след инвентаризация и ревизия, допълни зам. деканът на скандалния факултет.

Преподаватели от Юридическия факултет на вуза коментират, че неочакваната оставка на професора цели единствено да изпревари скандала с намесата на прокуратурата и разкритията за злоупотреби, когато ръководството на университета ще бъде принудено да изхвърли Беленски дисциплинарно с шут, а не да го прикрива както до сега.

Деканът на Юридическия факултет проф. Тенчо Колев Дундов, който до днес се води също в дълъг неплатен отпуск, вече търсел варианти за излизане от сложната ситуация. Даже се заканвал да закрие лабораторията, независимо, че за оборудването и са изхарчени стотици хиляди, коментират в проблемния факултет.

Напускането на Беленски се очаква да предизвиквала повече проблеми с обучението на студентите. Реално се оказвало, че няма кой да води лекции от 1 октомври по три дисциплини – криминалистика, съдебни експертизи и международни разследвания. Освен проф. Коцева в СУ нямало друг подготвен кадър, който да поеме обучението на 360 студенти по въпросните дисциплини. Проблемно било и свикването на нов академичен съвет, който да преразпредели часовете на измъкващия се проф. Беленски.

Ше се намери начин, може да се привлекат хонорувани преподаватели, за да не пострада обучението на студентите. Но не знам какъв ще бъда развоят на събитията. Няма яснота дали тази оставката на Беленски ще се приеме, коментира още проф. Коцева.

Източници на Frognews.bg твърдят още, че ръководството на юридическия факултет е сформирало вече специална комисия, която на 16 септември да отвори тайнствената лаборатория по криминалистика и да направи описи. Още от сега обаче някои от членовете на комисията подозират, че може би ще попаднат в капан и опитът за отваряне на лабораторията ще се провали, ако проф. Беленски не дойде лично да постави палец на сканиращите сензори. В същото време, ако молбата му за напускане е вече разписана, Беленски няма да има никакъв мотив да идва, нито пък може да бъде задължен да присъства и така ще се измъкне елегантно от конфузна ситуация.

Frognews.bg припомня, че парламентарната комисия по образование разследва далавери в юридическия факултет. Те са свързани със съмнения за корупция и незаконно прехвърляне на студенти от други университети, в които се изучава право. Сред късметлиите, успели да се прехвърлят, е и сестрата на плевенския лобист и приятел на магистратите от ВСС Красьо Черния. С благословията на декана Тенчо Колев тя се е прехвърлила от Великотърновския университет, без да е ясно точно какви предмети е държала там.

Освен това още не е потушен скандалът с разкрития, че преподавателят по Международни отношения Пламен Пантев в продължение на две години е водил непрекъснато 9 267 часа лекции, което ако се пресметне по дни, означава по 19 часа дневно. Други негови колеги ударници пък се трудели по 16 часа на ден. Срещу този своеобразен рекорд обаче те са получили огромни хонорари в размер на няколко стотин хиляди лева. Във факултета явно се говори, че кухите часове са уреждани с благословията на декана, а магистратските програми са се превърнали в черна каса за злоупотреби и източване на средства.

Към всички тези далавери се разказват истории и за екзотична, скъпо струваща, безцелна и неоправдана командировка на декана проф. Колев до десет важни града в Китай, както и за ремонтите, поддръжката и използването на базата на юристите в курорта „Св. Влас”. Като негатив за Юридическия факултет остава лошият психоклимът, който души амбициите на млади преподаватели и студенти. Те открито се оплакват от репресии и диктатура на ръководството. Интриги и доноси обезсмислят опитите им за реализация.

Циркът се разиграва вече години пред безмълвните погледи на ръководството на университета и Министерството на образованието. А ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев вместо да сложи ред и да прати виновните на прокурор, предпочита да се жалва: „Сутрин, като идвам в университета, все едно стъпвам в минно поле”.....Frognews.bg


http://frognews.bg/news_26420/Profesor_ot_SU_podava_ostavka_sled_dalaveri_za_1_mln_lv/



Тагове:   млн,   професор,   далавера,


Гласувай:
2



1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
24.08.2010 22:35
http://www.youtube.com/watch?v=C5-zz757hu0

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582886
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031